Cum sa alegi si sa pregatesti frunze de vita de vie pentru iarna
Cum sa alegi si sa pregatesti frunze de vita de vie pentru iarna

Cum sa alegi si sa pregatesti frunze de vita de vie pentru iarna


Cum sa pregatesti frunze de vita de vie pentru iarna. Ce trebuie sa faci si cum te asiguri ca la iarna vei manca delicioasele sarmalute in foi de vita. Iata cum sa alegi si sa pregatesti frunzele in saramura sau sa le pui la congelator. De asemenea, iti explicam si cum sa le pregatesti pentru sarmale.

Cum sa alegi si sa pregatesti frunze de vita de vie pentru iarna – Cuprins:

Cum sa alegi frunzele pentru sarmale

Cum sa alegi frunzele pentru sarmale
Cum sa alegi frunzele pentru sarmale

Inainte sa le pui la pastrare, ar fi bine sa stii cum sa alegi niste frunze de vita de vie pentru iarna si la ce ar trebui sa fim atenti atunci cand le culegem. Iata ce trebuie sa stii!

In primul rand, trebuie sa iti aducem la cunostinta faptul ca frunzele pentru sarmale se culeg inainte de inflorirea vitei de vie si inainte de prima stropire, asta in cazul in care te folosesti de calendarul stropirilor pentru vita de vie.

Frunzele nu se mai culeg dupa inflorit pentru ca nu cumva florile sa se scuture si sa afectezi productia de struguri. Daca nu ai nicio problema si nu stropesti vita de vie, te mai poti folosi de frunze. Asadar, mare atentie la acest aspect!

Cum sa pregatesti frunze de vita de vie pentru iarna

Frunze de vita de vie pentru iarna
Frunze de vita de vie pentru iarna

Dupa ce ai cules frunzele de vita de vie, ar fi bine sa stii si cum sa le pastrezi pentru iarna. Daca vrei sa le pui la congelator, metoda este destul de simpla si dureaza foarte putin.

Primul pas este sa speli frunzele, iar apoi sa le oparesti timp de 2-3 minute in apa clocotita. Dupa ce timpul a trecut, scoate frunzele si pune-le imediat in apa rece, eventual intr-un bol unde ai pus apa rece si cateva cuburi de gheata.

Acum ca ai clatit frunzele si ai oprit procesul de fierbere, pune-le la scurs, iar dupa aceea in pungi si direct la congelator. Ar fi bine sa pregatesti un pachet de frunze atat de mare incat sa faci sarmale o singura data. Pune mai multe pachete mai micute, decat sa pui mai prea multe frunze intr-un singur pachet.

O alta metoda de a pastra frunzele de vita de vie este sa le pui in sticle de plastic. Fie ca folosesti sticle de suc sau de apa, acestea trebuie spalate bine si uscate, astfel incat sa nu fie absolut deloc umede la interior.

Frunze pentru sarmale
Frunze pentru sarmale

Daca folosesti metoda cu sticlele de plastic, trebuie sa stii ca acestea nu se spala si se baga in interior folosind coada unei linguri de lemn. Dupa aceea, pune dopul si aseaza sticla in camara, intr-un loc racoros si ferit de lumina soarelui. Astfel, poti sa pregatesti frunze de vita de vie pentru iarna intr-un timp foarte scurt!

Atunci cand vrei sa folosesti frunzele, va trebui sa tai sticla pe jumatate pentru a le putea scoate, sa le oparesti timp pret de 3-4 minute in apa clocotita, iar apoi sa le clatesti in apa rece in care ai pus si cateva cuburi de gheata. Dupa aceea, poti face sarmalutele!

Citeste si: 3 retete de sarmale gatite in vas de lut ori infasurate in foi de vita

O a treia metoda de a pastra frunze de vita de vie pentru iarna este sa le conservi folosind sarea de mina, neiodata, sau sarea de muraturi. Frunzele proaspat culese trebuie spalate, se presara cu sare si apoi se pun in borcane.

Mai poti folosi si 200 grame de sare pentru un litru de apa, iar apoi sa fierbi solutia pana ce sarea se va dizolva. Toarna saramura fierbinte peste frunzele de vita de vie puse in borcan si totul este gata. Dupa aceea, pune capacul borcanului si aseaza-l pe raftul din camara.