Ce este postul intermitent, cum sa faci fasting, ce trebuie sa stii. Exista sute sau poate chiar mii de diete si alte planuri de alimentatie pentru cei care isi doresc sa scape de kilogramele in plus, insa in ultimii ani parca se vorbeste din ce in ce mai mult despre asa-numitul fasting.
Ce este postul intermitent
Ce este postul intermitent? Este o dieta, un plan de alimentatie, un stil de viata, ce este?! Nu sunt deloc putin cei care se intreaba ce este, de fapt, fastingul si cat de usor se poate slabi prin aceasta metoda.
Tocmai asta vrem sa lamurim si noi astazi, asa ca va invitam sa ramaneti alaturi de noi in randurile urmatoare pentru ca vom afla impreuna cateva informatii extrem de interesante si utile pentru cei care vor sa slabeasca si nu numai!
“Fasting” in limba engleza inseamna “a posti”. Tot despre a posti este vorba si in aceasta asa-zisa dieta, dar totusi nu este vorba despre acel post religios pe care il stim cu totii.
De fapt, este vorba despre un post intermitent (intermittent fasting), un program prestabilit prin care se mananca in cicluri. Programul este impartit in perioade de fasting, in care nu se mananca, respectiv perioade de mancat, in care, bineinteles, se mananca.
Spre deosebire de alte diete, fastingul intermitent nu este despre ceea ce ai voie sa mananci si ce nu, ci mai degraba despre cand ai voie sa mananci astfel incat sa iti maximizezi digestia.
Postul intermitent vine la pachet cu o serie intreaga de beneficii pentru organismul uman, multi oameni transformand aceasta dieta intr-un adevarat stil de viata. In plus, postul intermitent este urmat si de multi oameni care nu isi doresc neaparat sa slabeasca.
Cum sa faci fasting
Daca vrei sa te apuci de fasting intermitent sau postul intermitent, trebuie mai intai de toate sa iti analizezi programul actual si apoi sa iti fixezi o perioada a zilei in care esti dispus sa nu mananci nimic. In randurile urmatoare vorbim despre cele mai populare metode de fasting!
Metoda 16/8 presupune sa nu mananci micul dejun imediat dupa ce te-ai trezit, ceea ce inseamna ca toate mesele zilnice ti le vei programa intr-un interval de numai 8 ore.
Practic, ai voie sa mananci intr-o perioada de 8 ore pe zi de cate ori simti nevoia sa faci asta, iar in celelalte 16 ore ramase nu mananci nimic. Este o metoda destul de simpla de tinut fasting, mai ales daca ne gandim ca din cele 16 ore in care nu ai voie sa mananci pentru ca 7 sau 8 ore dormi. Nu este chiar asa de greu sa tii postul intermitent.
Citeste si: Citeste si: Dieta cu cartofi si iaurt. Cum sa scapi de 5 kilograme cat ai clipi
Metoda OMAD presupune “One Meal A Day”, adica o singura masa pe zi. Practic, nu mananci nimic pe parcursul zilei, urmand ca la o singura masa sa mananci tot ceea ce ai nevoie pentru a te mentine in regula in urmatoarele 24 de ore. Este o varianta destul de drastica a fastingului, multi oameni nereusind sa se abtina chiar de la orice gustare pe parcursul a aproape 24 de ore!
Metoda 5:2 presupune consumarea a mai putin de 500 – 600 de calorii pe parcursul a doua zile neconsecutive dintr-o saptamana. In celelalte cinci zile se mananca normal, fara exagerari de niciun fel. Daca stii ca esti capabil sa nu depasesti acel numar de calorii in cele doua zile in care trebuie sa mananci mai putin, varianta 5:2 se va dovedi destul de simpla pentru tine!
Fastingul intermitent (postul intermitent) te ajuta sa scazi in greutate, insa nu numai atat! Iti va scadea zaharul din sange si iti va scade rezistenta la insulina, diminuand astfel nivelul zaharului din sange. Totodata, circulatia sangelui si functionalitatea inimii vor fi imbunatatite. Fastingul imbunatateste sanatatea creierului prin reinnoirea unor celule nervoase si, potrivit unor specialisti, va mentine tineri.