Bilete de tratament balnear 2023 pentru pensionari. Cum sa le obtii, acte necesare
Bilete de tratament balnear 2023 pentru pensionari. Cum sa le obtii, acte necesare

Bilete de tratament balnear 2024 pentru pensionari. Cum sa le obtii, acte necesare


Cum sa obtii bilete de tratament balnear 2024 pentru pensionari si ce acte sunt necesare. Guvernul a adoptat recent un act normativ prin care a stabilit ca salariatii si pensionarii care sufera de anumite boli pot beneficia de tratament balnear.

In total este vorba despre aproximativ 60.400 de beneficiari de bilete de tratament care le pot utiliza numai in unitatile agreate de Casa Nationala de Pensii Publice. Numarul este cu aproape 500 de beneficiari mai mare decat cel de anul trecut.

Cum sa obtii bilete de tratament balnear 2024 pentru pensionari. Acte necesare – Cuprins:

Cate persoane pot beneficia de aceste bilete

Impachetari cu namol
Impachetari cu namol

Trebuie sa stii ca biletele sunt distribuite, ca in fiecare an, prin casele teritoriale de pensii, iar locurile distribuite vor fi repartizate pe cel mult 19 serii de prezentare. In plus, trebuie sa iti mai spun ca un astfel de sejur dureaza 16 zile, iar pretul biletului include si suma aferenta celor 12 zile de tratament.

Este important sa stii ca numarului de bilete oferite de CNPP i se adauga biletele de tratament contractate cu alti operatori economici, ceea ce inseamna ca numarul total al beneficiarilor va fi mai mare de 100.000.

Nu pot beneficia de astfel de bilete decat anumite persoane si exista criterii destul de stricte de includere si, la fel de important este faptul ca un beneficiar poate contracta un singur astfel de bilet intr-un an calendaristic.

Persoanele care isi doresc un astfel de bilet de tratament trebuie sa depuna o cerere in acest sens la casa teritoriala de pensii. Potrivit autoritatilor, in momentul in care biletul va fi eliberat, la cerere vor fi atasate si documentele necesare. Trebuie sa stii ca poti depune o astfel de cerere si totusi sa nu beneficiezi de bilet si asta pentru ca aceste documente vor fi departajate de un punctaj calculat de cei de la casa de pensii teritoriala.

Bilete de tratament balnear 2024 pentru pensionari. Acte necesare

Bilete de tratament balnear pentru pensionari
Bilete de tratament balnear pentru pensionari

Asa cum am spus, pe langa cererea pe care trebuie sa o depui la casa de pensii teritoriala, la un moment dat va trebui sa atasezi o serie de documente. Trebuie sa tii cont ca aceste documente nu sunt optionale, ba din contra si ca lipsa unuia iti invalideaza dosarul.

Asadar, primul document este cel de plata, adica talonul de pensie, pe care sunt inscrise drepturile de pensie, pe care il poti depune fie in original, fie o copie xerox. Acest prim document va fi atasat la eliberarea biletului.

Trebuie sa mai adaugi  declaratie pe propria raspundere prin care sa iti asumi ca nu realizezi alte venituri din pensie din alte sisteme care nu sunt integrate sistemului public de pensii. Fac exceptie de la aceasta prevedere persoanele care depun talonul aferent acestor drepturi si care vor prezenta acest document in momentul in care se elibereaza biletul.

Mai ai nevoie de biletul de trimitere, care este de fapt un formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de societatile de turism balnear si recuperare.

Citeste si: Cum sa iti faci buletin. Acte necesare si ce taxa platesti

Acest document este eliberat fie de catre medicul tau de familie, fie de catre medicul specialist, conditia aici fiind ca medicii sa fie in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate. Acest document va fi atasat in forma de copie xerox, insa el trebuie prezentat si in original pentru a fi verificata autenticitatea acestuia.

Asa cum am spus deja, nu doar pensionarii pot beneficia de bilete de tratament  balnear, ci si anumite categorii de salariati, adica acele persoane care sufera de actiuni medicale pentru care medicul de specialitate a recomandat tratament balnear, copiii unui asigurat pot beneficia de bilet daca insotesc beneficiarul si au varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani si fac dovada ca studiaza la o unitate de invatamant preuniversitar, sotul/sotia titularului biletului, doar daca il insoteste pe acesta. 

In mod gratuit, beneficiaza de astfel de bilete asiguratii aflati in incapacitate temporara de munca pe o perioada mai mare de 90 de zile, salariatii care lucreaza in conditii speciale, cum sunt cele prevazute de art. 20, lit. b din Legea nr. 19/2000 , adica persoanele care lucreaza in cercetare, exploatare sau prelucrarea unor materii prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii.

Acesti beneficiari au nevoie de cerere, recomandarea medicala pentru tratament balnear, eliberata de medicul de specialitate sau de medicul de familie, o adeverinta care atesta calitatea de asigurat si salariul brut lunar si un document de identitate.

Trebuie sa iti mai spun ca un procent de 15% din numarul total de bilete va fi alocat beneficiarilor de legi speciale cu caracter reparatoriu si persoanelor care au suferit accidente de munca sau celor diagnosticate cu boli profesionale.

Anul trecut, bugetul alocat a fost de 200 000 000 de lei. Au fost contractate 97.626 de bilete de tratament, insumand 185.506.085 lei, la final fiind, insa valorificate 92.096 de bilete. Bugetul alocat in acest an este unul similar, de 200.000.000 de lei.