Stim cu totii ca pagubele provocate de omizi legumelor, fructelor sau florilor sunt destul de mari, asa ca ne-am gandit ca ar fi bine sa stii care sunt metodele de a scapa de aceste larve. Pentru ca multi dintre voi vor sa stie cum pot scapa de acestea in mod natural, o sa va aratam toate metodele pe care trebuie sa le stiti.
Ce sunt, de fapt, omizile?
Omizile sunt, de fapt, larve ale fluturilor care se hranesc doar cu frunzele plantelor, florilor sau pomilor fructiferi. Mare atentie la omizile ce au culori vii (galben, rosu, negru) pentru ca unele dintre acestea au glande cu venin toxic.
Cele mai raspandite omizi de la noi sunt cele paroase, care apar de doua ori pe an. Prima generatie de omizi apare in perioada mai-iunie, atunci cand fluturii depun ouale pe spatele frunzelor (intre 400 si 800 de oua). Dupa 8 sau 20 de zile de la depunerea acestora larvele vor incepe sa apara.
Cuiburile de omizi sunt unite prin fire de matase, iar acestea se pot mari si atinge o dimensiune de aproape jumatate de metru. Omizile se transforma in fluturi dupa ce trec de stadiul de pupe, adica atunci cand sunt infasurate intr-un cocon matasos. Stadiul de larva dureaza intre 20 si 40 de zile, iar cel de pupa intre 7 si 12 zile.
Pupele se transforma in fluturi, ceea ce inseamna ca mai exista o a doua generatie de omizi in lunile august-octombrie. Omizile trec prin aceleasi stadii de dezvoltare, iar dupa ce se dezvolta complet cauta locuri pentru impupare, pentru ca au nevoie de a hiberna sezonul rece.
Neaparat, trebuie sa stii cum sa scapi de muste pe timp de vara sau cum sa scapi de tantarii atat de enervanti!
Ce culturi ataca omizile?
Dupa cum am spus, omizile se hranesc cu frunzele pomilor fructiferi, ale plantelor sau ale florilor. De asemenea, omizile se hranesc si cu mugurii plantelor. Este important de stiut faptul ca pentru a ajunge sa devina fluture, o omida trebuie sa consume o cantitate de hrana de 27.000 de ori mai mare decat greutatea sa corporala.
De multe ori observam omizile in culturile de pomi fructiferi cum ar fi cele de pruni, gutui, caisi, visini, meri sau duzi. Totusi, omizile nu se dau in laturi de la alte plante cum ar fi vita de vie, nucul, floarea soarelui, salcamii, salcia, artarul sau porumbul.
Atunci cand sunt tinere, omizile rod doar frunzele si lasa una dintre epiderme intacta, asa ca veti observa frunzele cu aspect scheletic si nuanta argintie, dupa care o nuanta bruna. Cand ajung la varsta a patra, acestea incep sa roada frunza cu totul.
Solutii din comert pentru indepartarea omizilor
Un insecticid impotriva omizilor este cel de la Bayer si anume K-Othrine WG 250. Substanta continuta de acest insecticid este deltamethrin (25%), responsabil pentru distrugerea sistemului imunitar al omizilor. De asemenea, insecticidul este biodegradabul, asa ca nu va lasa urme dupa ce a fost aplicat in pomi sau pe plante. Il puteti folosi si in spatii interioare.
Pentru a face o solutie, utilizati 20 de grame de insecticid la 10 litri de apa. Veti putea pulveriza solutia pe o suprafata de pana la 250 mp, iar efectul ei dureaza intre 10 si 12 saptamani.
Insecticidul Solfac EW 50 de la Bayer, este si el eficient, iar substanta continuta de acesta este cyfluthrin (5%). Ca si K-Othrine WG 250, Solfac EW 50 este biodegradabil, se poate pulveriza si in spatii interioare si nu lasa urme dupa ce este aplicat.
Pentru a face o solutie va trebuie 60 ml se insecticid care se dizolva in 5 litri de apa. Solutia se poate folosi pe o suprafata de pana la 120 mp. Efectul acestuia dureaza intre 6 si 8 saptamani.
Metode 100% naturale de a scapa de omizi
Daca nu vrei sa utilizati solutiile din comert, puteti apela la metodele naturale de a scapa de acesti daunatori.
Uleiul de neem, folosit si impotriva, este un insecticid si pesticid natural, asa ca acesta nu are efecte adverse asupra plantelor. Pulverizati acest ulei pe plantele afectate de omizi, insa fiti atenti pentru ca riscati sa atacati si alte insecte benefice, cum ar fi albinele.
Usturoiul este si el un pesticid natural impotriva omizilor, asa ca le puteti indeparta folosind un amestec de usturoi (2-3 capatani pisate), ardei iute (boia iute) si apa. Pulverizati aceasta compozitie peste zonele afectate de omizi.
Omizile pot fi stranse si cu mana, insa protejati-va mainile cu manusi pentru ca pe corpul acestora se gaseste un strat de par care are rolul de a le proteja si care este destul de iritant pentru oameni. Daca vreti sa le omorati, folositi o solutie pe baza de sapun lichid si apa, iar daca vrei sa le eliberati asigurati-va ca nu provoaca si alte pagube.
O solutie 100% naturala si recomandata este cultivarea plantelor pe care omizile nu le suporta. Acestea sunt pelinul, menta, salvia si levantica. Daca vreti, puteti sa invatati cum sa cultivati lavanda si cum sa obtineti profit de pe urma culturii.
Stim bine ca pasarile se hranesc cu omizi, la fel ca si broastele si soparlele. Totusi, cea mai la indemana solutie sunt ratele, pentru ca acestea se hranesc cu omizi si daca vor ajunge la ele le vor devora pe toate.
Ceaiurile sunt si ele eficiente impotriva omizilor, mai ales cele de pelin, hrean, tutun sau rubarba. Iata cum se prepara solutiile pe baza de ceai:
- Ceaiul de rubarbar – 0.5 kg frunze rubarba se lasa sa stea timp de 24 de ore in 7 litri de apa, se streacoara tot amestecul si se stropesc zonele afectate de omizi
- Ceaiul de tutun – in 4 litri de apa, se pune o cana de tutun si se lasa 24 de ore. Dupa ce ia o culoare maronie (nu foarte intunecata, daca se intampla asa mai adaugati apa) se aplica solutia impotriva omidelor
- Ceaiul de hrean – intr-o oala fierbeti 3 litri de apa si opriti focul, adaugati ¼ radacina de hrean taiata si 2 cani de ardei iute. Dupa ce ati lasat o ora, strecurati si pulverizati compozitia in zonele afectate de omizi
- Ceai de pelin – 250 g de pelin se fierb in 2 litri de apa. Dupa ce a fiert compozitia, se strecoara si se adauga o lingurita de sapun lichid. Stropiti cu aceasta solutie contra omizilor