Cum sa scapi de furnici din casa sau din curte. Cele mai bune metode chimice si naturale
Cum sa scapi de furnici din casa sau din curte. Cele mai bune metode chimice si naturale

Cum sa scapi de furnici din casa sau din curte. Cele mai bune metode chimice si naturale


Cu toate ca furnicile nu sunt insecte daunatoare, trebuie sa recunoastem faptul ca atunci cand le gasim in casa nu este o senzatie foarte placuta. Acestea dau batai de cap gospodinelor, asa ca am decis sa explicam pe larg ce poti face pentru a scapa de ele.

Bineinteles, pana cand vom explica acest lucru, fii sigur ca afli si cum sa scapi de gandacii de bucatarie sau cum sa scapi de muste pe timp de vara. Aceste sfaturi te vor ajuta sa ai o viata mai linistita si fara batai de cap.

Cum sa scapi de furnici din din casa sau din curte. Cele mai bune metode chimice si naturale pentru a scapa de aceste insecte – Cuprins:

Ce fel de furnici ti-au invadat casa?

Furnici in casa
Furnici in casa

In primul rand, haide sa vedem ce fel de furnici ti-au invadat casa. Sunt peste 12.000 de specii de furnici in lume, insa in Romania intalnim furnicile de pavaj, dulgher, faraon, argentiniene sau furnici de casa urat mirositoare.

Atunci cand o furnica o sa gaseasca hrana sau apa, ea va lasa o urma chimica ce va ajuta si celelalte furnici sa ajunga la sursa. De aceea, veti observa randuri de furnici care fac un du-te-vino de la mancare sau de la apa.

Furnicile construitesc coloniile in interiorul casei (goluri in pereti, crapaturi in podea etc.), dar si in aer liber. Atunci cand coloniile se afla in aer liber, acestea sunt ascunse in pamant sau sub diverse obiecte unde se afla in siguranta.

Cum sa previi aparitia furnicilor in casa?

Furnica in copac
Furnica in copac

Preventia este cea mai buna metoda, asa ca daca nu vrei sa ai de a face cu furnicile in casa ta, este nevoie sa scapi de alimentele care atrag aceste insecte, dar si de apa ori de alte lucruri.

Nu lasa resturi de mancare varsate, pastreaza alimentele in recipiente sigilate, spala foarte bine farfuriile, curata foarte bine bucataria de firimiturile cazute, dar si alte suprafete din bucatarie.

Mai mult, nu lasa vase murdare in chiuveta, stim bine ca acestea atrag si alte insecte, asa ca este bine sa stii cum sa scapi de gandacii de bucatarie. Evita sa mananci in alte camere din casa, in afara de bucatarie, cum ar fi sufrageria sau dormitorul.

Daca aveti animale de companie, dupa ce acestea mananca, asigura-te ca o sa cureti foarte bine zona in care au mancat, pentru ca orice resturi o sa atraga insectele. Afla si cum sa scapi de muste pe timp de vara!

Cada sau chiuveta trebuie uscate dupa utilizare. Nu uita nici de acest aspect pentru ca este important.

Exact cum ai procedat cu celelalte insecte o sa procedezi si cu furnicile, asa ca etanseaza orice crapatura sau fisura pe unde acestea ar putea intra. Verifica si geamurile sau usile, pentru a te asigura ca acestea se inchid perfect etans.

Orice gunoi sau compost organic asezat langa casa ta atrage furnici si este recomandat sa eviti plasarea acestuia aproape de locuinta ta. Si lemnele de foc din apropierea casei atrag furnicile pentru a isi face o colonie.

Cum sa scapi de furnici cu metode din comert

Furnici dulgher
Furnici dulgher

Dupa cum v-am obisnuit, va vom oferi solutii pe care le puteti cumpara din comert si solutii naturale. Ei bine, incepem cu cele pe care le poti cumpara din comert.

Cea mai folosita solutie pentru a scapa de furnici este Boraxul sau boratul de sodiu. Amesteca borat de sodiu si zahar (cantitati identice) si punele intr-un capacel, pentru ca furnicile sa ajunga la solutie.

Daca ai furnici rosii sau furnici dulgher, acestea sunt o problema destul de mare. Furnicile dulgher nu consuma lemnul, dar il excaveaza si isi fac cuibul in el. Le veti gasi in ramele ferestrelor, lemne de foc, busteni putreziti sau cherestea veche.

Verifica pe timp de noapte daca pentru ca acesta e momentul cand sunt mai active, iar lemnele expuse pot fi testate cu o surubelnica mica. In general, acestea sunt atrase de locurile umede, asa ca evita o umiditate mai mare de 20%.

Pentru a scapa de furnicile dulgher, recomandam folosirea insecticidului MaxForce Quantum de la Bayer. Este o momeala insecticida sub forma de gel, care va va ajuta sa scapati de toate insectele. De asemenea, acest insecticid este eficient pentru furnicile negre de gradina/bucatarie, furnica faraon, furnica alb-transparenta sau furnica argentiniana.

O alta solutie extrem de buna din comert pentru furnici este insecticidul de la Bayer si anume Max Force LN.

Apa cu clor reprezinta o rezolvare pentru problema furnicilor. Prepara o solutie din apa si clor si pulverizeaz-o in locurile unde ai furnici. Mirosul va indeparta insectele si le va impiedica sa se mai intoarca.

Pudra de talc este si ea eficienta in lupta cu furnicile, asa ca pune-o in locurile in care insectele apar, pe langa tocul usilor sau pe pervazul ferestrelor.

Pudra de diatomee, adica un tip de alge vechi care s-au acumulat in pamant si au format zacaminte de silice. Acesta este un insecticid natural cu care poti scapa de furnici. Pune aceasta pudra in locurile in care apar furnicile, la usi, ferestre sau langa cosul de gunoi si ai sa vezi ca o sa scapi de furnici numaidecat.

Scapa de furnici cu metode 100% naturale

Furnica
Furnica

Daca nu vrei sa folosesti insecticid, poti scapa de furnici utilizand metode naturale. O metoda des intalnita este folosirea condimentelor din bucatarie, cum ar fi scortisoara. Prepara o solutie utilizand o cana de apa si un sfert sau o jumatate de lingurita de scortisoara si aplica acest lichid folosind o bucata de vata. Aplica in fiecare zi si vei scapa de furnici. O alta solutie este si uleiul esential de scortisoara, acesta fiind un insecticid natural care te va ajuta in lupta cu furnicile. Alte condimente cu care poti scapa de furnici sunt piperul sau foile de dafin.

Lamaia ajuta si ea datorita faptului ca sucul este acid, asa ca stoarce acest suc in locul pe unde insectele patrund in casa si lasa cateva coji. Si uleiul esential de lamaie este eficient, iar acesta poate fi aplicat folosind o bucata de vata pe care o poti lasa in locurile unde ai gasit furnici.

Plantele aromatice alunga si ele furnicile, iar una extrem de eficienta este menta. Furnicile nu suporta mirosul frunzelor de menta, asa ca iti vor ocoli casa. Uleiul esential de menta poate fi folosit pentru a prepara o solutie (10 picaturi ulei/cana de apa). Pulverizeaza aceasta solutie in locurile in care ai furnici de doua ori pe zi si ai sa vezi ca acestea dispar numaidecat.

Otetul de mere iti alunga furnicile din casa datorita aromei sale puternice. Acestea acopera urmele furnicilor, adica dara de feromoni lasata de acestea pentru a gasi drumul catre sursa de hrana si musuroi. Prepara o solutie din apa si otet de mere (cantitati egale) si pulverizeaz-o in locurile in care apar furnici. Poti sa adaugi si cateva picaturi de ulei esential de lamaie sau de scortisoara, pentru a o face mai eficienta.

Daca ai observat ca ai furnici in locuita, usturoiul te poate ajuta sa le indepartezi. Pune cativa catei de usturoi pisati intr-o sticla cu apa, lasa solutia la macerat pentru 24 de ore, iar a doua zi este necesar sa o fierbi timp de 15 minute la foc mic. Dupa ce s-a racit, pulverizeaza solutia in locurile cu furnici.

Frunzele de busuioc nu sunt pe placul furnicilor, asa ca pune cateva frunze din aceasta planta in locurile cu furnici, iar acestea vor fi indepartate.

O alta solutie este sa prepari o solutie din 0.5 l de apa, o lingurita de alcool de 90 de grade, dar si o lingurita de detergent de vase. Pulverizeaza acest amestec in locurile in care ai furnici.

O solutie din uleiuri esentiale te poate ajuta sa lupti impotriva furnicilor: 500 ml apa, o lingura ulei esential de migdale dulci, 10 picaturi ulei esential de lavanda, 20 picaturi de menta piperata (peppermint). Amesteca bine si pulverizeaza amestecul in locurile cu furnici.

Daca iti place cafeaua, nu arunca zatul, pentru ca este eficient in alungarea furnicilor. Pune zat de cafea in locurile pe unde ai vazut furnici si acestea vor fi indepartate.

Si frunzele de salvie sau camforul sunt o solutie impotriva furnicilor. Pune in dulapurile din bucatarie sau in sifoniere, iar furnicile nu vor mai veni in aceste locuri.

Cum sa scapi de furnicile din gradina?

Furnici in gradina
Furnici in gradina

Daca ai furnici in gradina si nu stii cum sa scapi de ele, iti vom arata cateva solutii. Pentru cei ce nu stiu, furnicile din gradina se pot catara pe plante, pot manca frunzele sau fructele si distrug planta numaidecat. De asemenea, sunt anumite furnici care ajung la radacinile plantelor si le pot distruge in totalitate.

Atunci cand vrei sa scapi de furnicile din gradina, poti face o solutie 100% naturala din chili, usturoi, scortisoara, sare, piper negru, ulei de menta si frunze de dafin. Pune solutia in locurile cu furnici si vei scapa de ele!

Cojile de portocala sau de castraveti sunt toxice pentru aceste insecte, asa ca le vei indeparta destul de repede daca vei folosi aceasta solutie.

Otetul cu apa poate fi folosit in gradina, insa mare atentie sa nu pulverizezi aceasta solutie pe plante, pentru ca le poate usca.

Si pudra de talc amestecata cu cateva bucati de creta pista si zat de cafea poate fi folosita pentru a indeparta furnicile din gradina ta.

De asemenea, cultivarea catorva plante iti va indeparta furnicile din gradina. Acestea sunt usturoiul, menta, pelinul sau busuiocul. Mirosul emanat alunga furnicile. Totusi, e bine sa eviti florile precum bujorii sau condurul-doamnei, pentru ca acestea atrag furnicile in gradina ta.

Buburuzele sunt extrem de eficiente, pentru ca acestea mananca furnicile. Le poti atrage in gradina ta cu plante precum galbenele, arpagic, cosmos, papadie, fenicul, coriandru sau coada soricelului.

Pamantul de diatomee este extrem de eficient asa ca presara acest produs pe plantele pe care vrei sa le protejezi de furnici si ai sa vezi ca face minuni si nu este deloc toxic pentru pasari sau animale. Totusi, poarta o masca atunci cand il aplici, pentru ca nu este recomandat sa inhalezi acest praf. De asemenea, acest produs omoara si alte insecte, iar daca vrei sa pastrezi buburuzele in gradina, nu trebuie sa il folosesti.

Daca vrei sa protejezi pomii fructiferi, poti sa utilizezi o banda adeziva. Acestea nu vor mai putea ajunge in pomi, asa ca recolta ta nu va mai avea de suferit.