Cum sa faci tuica la cazan si care sunt pasii
Cum sa faci tuica la cazan si care sunt pasii

Cum sa faci tuica la cazan si care sunt pasii


Cum sa faci tuica la cazan. Afla cum trebuie sa procedezi daca si tu vrei sa faci tuica la tine acasa, dar mai ales care sunt pasii pe care sa ii respecti. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa faci tuica la cazan. Care sunt pasii – Cuprins:

Tuica la cazan. Cum sa o faci la tine acasa

Tuica la cazan
Tuica la cazan

Daca si tu vrei sa faci tuica la cazan, atunci ar trebui sa stii ca cele mai utilizate fructe sunt prunele, merele sau persicile. Bineinteles, exista nenumarate secrete prin care aceasta bautura este preparata, insa trebuie sa stii care sunt pasii de baza.

Desigur, primul lucru cu care vei incepe va fi colectarea si depozitarea fructelor. Acestea trebuie sa fie neaparat foarte coapte si dulci, pentru ca procesul de fermentare sa aiba loc fara a adauga zahar. In cazul in care folosesti fructe din propria livada poti folosi fructele care au cazut deja pe jos.

Daca folosesti prune, ar trebui sa stii ca cele necoapte nu se vor folosi pentru prepararea tuicii din cauza faptului ca vor da un gust acru. Totodata, fructele necoapte contin mai putine zaharuri, iar asta inseamna o cantitate mai mica de alcool.

Chiar daca sunt murdare de pamant, fructele nu se spala pentru ca in acest fel vei distruge drojdiile naturale si procesul de fermentare poate fi compromis. Asa poti face tuica la cazan in mod corect!

Fructele se depoziteaza in butoaie sau intr-o tocitoare, iar dupa aceea se strivesc folosind un zdrobitor. In cazul in care nu ai asa ceva, acestea se pot zdrobi si cu mana.

Prune fermentate
Prune fermentate

Mare atentie! Trebuie sa lasi un spatiu gol in butoaie sau in tocitoare, nu le umple pana la refuz. Acest lucru este absolut necesar pentru ca procesul de fermentare sa se deruleze in mod corect.

In functie de temperaturile exterioare, fructele se tin la fermentat timp de cateva zile pana la doua saptamani. Verifica-le ocazional si daca masa obtinuta este prea densa, atunci mai poti adauga apa fiarta.

Pe durata procesului de fermentare vei observa si prezenta musculitelor betive, care sunt atrase de drojdie si alcool. Ei bine, in momentul in care acestea nu mai sunt prezente inseamna ca procesul de fermentare s-a terminat si poti incepe sa faci tuica la cazan.

Pasul final este distilarea, adica acel proces de trecere a lichidului in stare de vapori. Pentru asta, o sa ai nevoie de un cazan bun, iar focul trebuie sa fie tare pana in momentul in care incepe sa curga tuica. Dupa aceea, va trebui sa reduci focul si sa pastrezi caldura constanta.

Inainte sa pui fructele fermentate in cazan, amesteca totul foarte bine folosind un bat curat, iar apoi utilizand o galeata pune-le in cazan. Mare atentie! Cazanul nu se umple, pentru ca trebuie sa ai un spatiu de fierbere.

Tuica de prune
Tuica de prune

Pentru un cazan de 50 de litri se pun aproximativ 4 galeti de marcuri. Daca o sa pui mai mult, atunci volumul compozitie va creste atunci cand va fierbe si exista riscul ca aceasta sa ajunga in tubul de condensare si apoi in vasul de colectare! Asadar, mare atentie atunci cand faci tuica la cazan!

Dupa ce ai pus fructele in cazan, acestea se vor incalzi fara a pune capacul pana ce temperatura atinge aproximativ 50-60 de grade Celsius. Abia dupa aceea se pune capacul, se lipesc marginile acestuia, se pune serpentina si tubul de condensare.

Citeste si: Cum sa faci tuica din flori de salcam

Pentru sigilare se foloseste aluat preparat din mamaliga si miez de paine amestecat cu putina faina sau cenusa. Mai poti folosi si lut argilos amestecat cu faina.

Mare atentie si la foc! Daca o sa tii focul prea tare, atunci o sa obtii o tuica la cazan cu miros de fum. Acest lucru se intampla deoarece borhotul se lipeste de peretii cazanului si se afuma sau se umfla si ajunge pe serpentina.