Cum sa alegi cele mai bune soiuri de pruni pentru tuica
Cum sa alegi cele mai bune soiuri de pruni pentru tuica

Cum sa alegi cele mai bune soiuri de pruni pentru tuica


Cele mai bune soiuri de pruni pentru tuica. Cum sa alegi pomii fructiferi pentru a obtine cea mai buna licoare bahica atunci cand vine toamna. Care sunt cele mai apreciate specii de prun din care poti face tuica. Iata ce spun expertii si cum trebuie sa alegi prunii.

Cum sa alegi cele mai bune soiuri de pruni pentru tuica – Cuprins:

Cum sa alegi cele mai bune soiuri de pruni pentru tuica. Care sunt acestea?

Prune coapte
Prune coapte

Prunele raman unele dintre cele mai apreciate fructe de la noi din tara, iar popularitatea acestora nu se datoreaza foarte mult consumului, ci a productiei de tuica. Licoarea este extrem de apreciata atat in tara cat si peste hotare, iar cu cat este pastrata mai mult, cu atat devine mai valoroasa.

Tuica devina mai buna odata cu trecerea timpului. Totusi, din prune se poate face si palinca, iar valoarea este mult mai mare, insa in acest caz va scadea si cantitatea obtinuta. Iata care sunt cele mai bune soiuri de pruni pentru tuica.

Incepem cu Prunul Centenar, un soi autohton care a fost obtinut prin incrucisarea Tuleului gras cu Rivers timpuriu. Acest pom are o vigoare mijlocie spre mare, coroana este globuloasa si este rezistent la ger si seceta.

Prunul Centenar infloreste devreme, este androsteril, asa ca va avea nevoie de polenizare. Cele mai bune soiuri sunt Rivers timpuriu, Diana, Stanley, Anna Spath sau Ialomita.

Prune Stanley
Prune Stanley

Soiuri de pruni pentru tuica. Prunul Carpatin este un pom cu o vigoare mijlocie spre medie ce are o crestere piramidala si intra destul de repede pe rod, mai exact in anul 3 sau 4 de la plantare.

Acest soi de prun este apreciat pentru productivitatea mare, insa ia in considerare ca este un soi androsteril si are nevoie de polenizatori. Prunul Carpatin este tolerant la varsatul prunului (PPV), insa are o sensibilitate la monilioza.

Citeste si: Schema tratamente prun. Cum sa tii la distanta bolile si daunatorii acestui pom fructifer

Mai mult, fructele sunt destul de mari si pot atinge o greutate de 52 grame, au o culoare albastra ultramarin si sunt acoperite de o pruina abundenta cenusie. Pulpa prunelor are o culoare alba-verzuie, iar samburele este foarte mic. Maturarea fructelor are loc vara, la inceputul lunii august.

Fructele pot atinge o marime de 45-50 grame, au o forma sferica, iar pielita are o culoare albastru inchis si e acoperita de purina cenusie. Pulpa are o culoare galben-verzuie si este neaderenta la sambure. Fructele ajung la maturitate in prima decada a lunii august.

Soiuri de pruni pentru tuica
Soiuri de pruni pentru tuica

Soiuri de pruni pentru tuica. Un al soi de prun apreciat pentru fructele sale bune la tuica este Anna Spath. Acesta este un soi german care a fost obtinut prin selectie si introdus in cultura din anul 1874. Cu o vigoare mijlocie, Prunul Anna Spath este autofertil si infloreste tarziu. Totusi, se recomanda polenizarea cu soiul Stanley sau D’Agen.

Fructele acestui soi de prun au o greutate de 35-47 grame, un aspect turtit la ambele capete, pielta groasa, cu o pruina de culoare albastru-deschis.

Pulpa este carnoasa, are o culoare verde-galbuie, iar samburele este foarte mic si nu adera la pulpa. Perioada de maturare a fructelor este la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie.

Grase Romanesti este un soi de prun foarte apreciat la noi in tara, datorita fructelor mari care au o pielita mai subtire. Totusi, vorbim despre un pom sensibil la seceta, caldura excesiva, dar si la monilioza atunci cand vine sezonul ploios. Vestea buna este ca are o rezistenta mare la ger si umiditate.

Citeste si: Pomi fructiferi la ghiveci. Cum sa ai o livada pe balcon

Ca si celelalte soiuri de pruni pentru tuica, si Grase Romanesti este autofertil si are nevoie, pentru siguranta, de polenizare cu soiurile Stanley, Anna Spath si D’Agen.

Prunul infloreste in luna aprilie, iar fructele au o culoare vinetie cu pruina albastra. Din acest soi poti face cea mai buna tuica! Mai mult, poti lua in considerare si soiul Gras ameliorat, obtinut de specialistii de la Institutul de la Maracineni.

Ultimul soi de prun de care aducem vorba este Agent, un pom de vigoare mijlocie si aprtial autofertil. Acesta intra in rod in anul 3 de la plantare si este tolerant la varsatul prunului (PPV), este rezistent la monilioza si Polystigma rubrum.

Fructele sunt de marime mijlocie, ating o greutate de aproximativ 30 grame, au o culoare rosiatica, iar pulpa este galbuie. Samburele este mic si neaderent la pulpa.