Cum sa faci tuica din flori de salcam
Cum sa faci tuica din flori de salcam

Cum sa faci tuica din flori de salcam


Stim ca suna ciudat, insa daca inca nu ai baut asa ceva pana acum, cu siguranta te va interesa. Cei ce au gustat deja licoarea bahica, isi amintesc de gustul acesteia. Afla cum sa faci tuica din flori de salcam si care sunt ingredientele de care ai nevoie.

Cum sa faci tuica din flori de salcam – Cuprins:
Cum sa faci tuica din flori de salcam
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 1 damigeana
Ingrediente
  • 1 buc. butoi cu volumul de 60 l
  • umple jumatate din butoi cu flori de salcam
  • adauga 30 litri de apa (jumatate din capacitatea butoiului)
  • 6 kg zahar (1 kg zahar la 10 litri de apa)
  • 20 gr drojdie proaspata, pusa intr-un tifon

Cum sa prepari tuica din flori de salcam

Tuica din flori de salcam
Tuica din flori de salcam

Acum ca stii ingredientele de care ai nevoie, o sa iti explicam si modul de preparare. Ei bine, butoiul in care ai pus toate ingredientele despre care am vorbit se va pune la soare, deoarece totul trebuie sa fermenteze.

Iti sugeram sa amesteci zilnic pentru a te asigura ca zaharul s-a dizolvat in totalitate. Sub nicio forma nu trebuie sa uiti sa adaugi drojdia, deoarece aceasta face parte din procesul de fermentare.

Dupa aproximativ o saptamana, poti verifica sa vezi daca amestecul este gata pentru al doilea pas. Modul de verificare este destul de simplu, pune acest amestec intr-un ibric, iar apoi pune-l pe foc cu o palnie metalica deasupra.

Atunci cand incep sa iasa aburi, aprinde un chibrid deasupra aburului. Daca ia foc, atunci amestecul este gata pentru al doilea pas. In cazul in care aburii nu s-au aprins, inseamna ca inca nu poti transforma totul in tuica, deoarece va mai fi nevoie de fermentare.

Preparare tuica din flori de salcam
Preparare tuica din flori de salcam

Cel de-al doilea pas, este procesul de distilare, care se face exact ca si la tuica traditionala de prune. Nu este un procedeu greu, ci doar unul migalos si care trebuie respectat pentru a obtine o tuica de calitate, din flori de salcam.

Bineinteles, trebuie sa intelegi faptul ca nu o sa obtii aceeasi cantitate ca si la o tuica facuta din prune. O sa obtii o cantitate mai mica, insa mult mai aromata si mult mai buna decat tuica pe care o stim cu totii.

Citeste si: Cum sa faci cea mai buna socata sau cum sa faci vin de macese

Nu iti recomandam sa fierbi prea mult amestecul in procesul de distilare, deoarece aici nu este vorba de cantitate. Si inca ceva: tuica trebuie neaparat pusa in sticle de sticla, nu in PET-uri sau butoaie de plastic.

Desigur, poti pune tuica si in butoaie de lemn (dud, salcam, stejar), insa trebuie sa stii ca o sa scada cantitatea cu aproximativ 5%. Acest lucru se intampla deoarece lemnul va absorbi apa, dar in acelasi timp vorbim de o tuica ce va avea o aroma si mai buna. In acelasi timp, va capata si o culoare aurie.