Cum sa faci ou fiert moale. Afla cat timp trebuie sa fierbi ouale pentru a le obtine moi. Iata ce trebuie sa stii pentru a le gati la perfectie si cate minute trebuie fierte. Nu o sa mai dai gres niciodata folosind acest tabel!
Ou fiert moale. Cum sa il gatesti la perfectie
Cu siguranta si tu te-ai lovit de acest lucru, ai vrut sa faci un ou fiert moale, insa l-ai fiert prea mult si ai dat gres. Ei bine, o sa iti explicam cat trebuie fierte ouale pentru a obtine consistenta galbenusului pe care o doresti.
Totusi, ar trebui sa stii si cateva trucuri inainte de a fierbe ouale. In primul rand, acestea trebuie scoase cu 10-15 minute inainte de a le pune la fiert. Este absolut necesar sa faci asta pentru ca temperatura acestora sa se apropie de cea a camerei.
Mai departe, va trebui sa umpli un ibric sau o oala cu apa, insa nu trebuie sa pui mai mult de 3/4. Doar atunci cand apa a dat in clocot vei putea pune ouale la fiert, insa nu inainte de a reduce focul.
Citeste si: Cum sa folosesti cojile de oua, metode la care sigur nu te-ai fi gandit
Expertii ne recomanda sa punem ouale folosind o lingura, pentru a ne asigura ca acestea nu se crapa. In plus, ne putem feri si de apa clocotita.
Dupa cum vezi si in imagine, daca vrei sa obtii un ou fiert moale, acesta trebuie sa stea in apa clocotita timp de 4 minute. Nici mai mult, nici mai putin!
Daca il vei tine peste 5-6 minute, atunci gabenusul va incepe sa se intareasca. In cazul in care ai depasit 8 minute, atunci galbenusul va incepe sa se intareasca si mai mult!
Cum sa recunosti ouale proaspete. Cel mai simplu test!
Inainte de a gati ouale, nu ar fi rau sa stii cum sa le testezi prospetimea. Nu de alta, dar daca ouale sunt vechi, te poti alege cu o toxiinfectie alimentara de toata frumusetea! Acum ca stii cum sa faci un ou fiert moale, trebuie sa stii si cum sa vezi daca este proaspat sau nu.
Testul apei este cea mai simpla metoda pentru a testa prospetimea oualor. Pentru a il face, trebuie sa umpli un bol cu apa rece, iar apoi sa pui ouale acolo.
Daca un ou va pluti, inseamna ca acesta este vechi si este indicat sa nu il mai consumi. Ouale proaspete vor sta pe fundul bolului.
Mai mult, un ou proaspat daca este agitat nu va scoate niciun zgomot. Daca acesta este vechi, vei auzi un zgomot similar cu plescaitura de apa. Asta inseamna ca la interior se afla aer, asa ca nu este indicat sa il mai consumi.