Cum sa dezinfectezi hainele. Sfaturi utile pentru sanatatea ta
Cum sa dezinfectezi hainele. Sfaturi utile pentru sanatatea ta

Cum sa dezinfectezi hainele. Sfaturi utile pentru sanatatea ta


Mai ales in aceasta perioada, ne ferim sa atingem obiectele din jur, mergem cu dezinfectantul la noi si purtam masca de protectie care a devenit obligatorie. Dar ce facem cu hainele, pentru ca tot timpul ne asezam pe unde apucam sau ne sprinijim de usa de la metrou. Iata cum sa dezinfectezi hainele in mod corect.

De ce este necesar sa dezinfectam hainele?

Haine curate
Haine curate

Gandeste-te ca te speli pe maini sau te dezinfectezi de fiecare data cand ajungi acasa si ai fost cu autobuzul, metroul sau cu alte mijloace de transport. Ai stat pe scaun, te-ai sprijinit de bara sau de usa. Bacteriile sau virusurile pot supravietui pe diferite suprafete, iar apoi se pot raspandi cu usurinta si, bineinteles, pot ajunge si pe haine.

Totodata, hainele pot retine si bacterii sau particulele de praf din aer, iar acest lucru ne poate provoca alergii ori alte afectiuni. Poti rezolva toate aceste lucruri dezinfectandu-ti hainele.

Trebuie doar sa mai ai grija la indicatiile de pe etichete, pentru a te asigura ca nu distrugi tesaturile atunci cand vrei a iti dezinfectezi hainele. Nu de alta, dar aici vorbim de economie, nu de cumpararea unor haine noi.

Cum sa dezinfectezi hainele albe

Haine albe spalate
Haine albe spalate

Vom incepe cu hainele albe, iar aici o sa includem si lenjeria intima, prosoapele si lenjeriile de pat, pentru ca acestea sunt cele mai mari purtatoare de bacterii si de aceea este nevoie de o dezinfectare.

Un alt sfat de care sa tii cont ar fi sa nu amesteci niciodata lenjeria intima cu hainele copiilor sau prosoape de fata, hainele copiilor ori prosoape de bucatarie.

Pentru a dezinfecta hainele albe o sa ai nevoie de apa cu temperatura de minimum 60 de grade Celsius, in care sa adaugi detergent de rufe, dar si clor ori bicarbonat de sodiu.

In cazul in care hainele albe nu permit spalarea intr-o apa cu temperatura mai mare de 30-40 de grade Celsius, atunci recomandam folosirea clorului. Amesteca clorul cu apa fierbinte inainte de a il folosi, pentru a fi mai eficient, iar pe urma adauga-l in masina de spalat alaturi de detergentul cu care obisnuiesti sa speli. Dupa spalare, usuca hainele afara, la soare, iar apoi calca-le.

Cum sa dezinfectezi hainele colorate

Haine colorate spalate
Haine colorate spalate

Cand aducem in discutie hainele colorate, lucrurile stau un pic altfel. In niciun caz nu vom folosi clorul pentru ca acesta le va decolora, dar va si deteriora tesatura. Totodata, nu vom putea folosi nici apa foarte calda, pentra unele materiale nu rezista la temperaturi inalte si se vor decolora.

Ei bine, pentru curatarea acestora vom urma instructiunile de pe eticheta, asa ca vom folosi cea mai inalta temperatura pentru apa. Mai departe, adaugam o ceasca de otet sau de borax, in masina de spalat.

Daca o sa speli haine din materiale mult mai delicate, precum cele din lana sau matase, atunci poti folosi o solutie formata din doua parti apa si una de alcool izopropilic. Ai mare grija, te sfatuim sa incerci aceasta solutie pe o zona mai restransa, pentru a te asigura ca nu se decoloreaza.

Cum sa dezinfectezi hainele bebelusilor

Haine de bebelusi spalate
Haine de bebelusi spalate

In cazul bebelusilor, trebuie sa folosim alte solutii pentru ca pielea sensibila a acestora poate fi afectata de anumite substante, asa ca pot aparea eruptii cutanate.

Cel mai simplu este sa speli hainele la o temperatura ridicata, pentru a te asigura ca o sa omori toti microbii si bacteriile. Cu cat temperatura apei este mai mare cu atat cresc si sansele de a omora toate bacteriile de pe haine.

Dupa ce ai spalat hainele, lasa-le sa se usuce la lumina soarelui si in aer liber, pentru ca razele ultraviolete vor distruge bacteriile si virusii.

Cum sa dezinfectezi lenjeria de pat

Asternuturi curate
Asternuturi curate

Lenjeria de pat are nevoie de dezinfectare pentru ca este locul unde se acumuleaza bacterii provenite din praf, pielea moarta ori acarieni. Nu uitati ca pe timp de noapte transpiram, iar lenjeria de pat va aborbi umezeala, ceea ce inseamna mai multe bacterii, dar si un miros urat.

Spala lenjeria de pat o data pe saptamana si in acelasi timp asigura-te ca folosesti una din bumbac, pentru ca acesta se poate curata si dezinfecta foarte usor.

Lenjeria de pat necesita spalare la o temperatura de cel putin 60 de grade Celsius, iar pentru a o spala si dezinfecta eficient, poti folosi aceleasi metode de mai sus. Poti folosi clor sau bicarbonat pentru cele de culoare alba, iar in cazul celor colorate utilizezi borax sau otet.

Cum sa dezinfectezi masina de spalat

Dezinfectare masina de spalat
Dezinfectare masina de spalat

Am vorbit de toate aceste metode de curatare si dezinfectare a hainelor, insa ce facem cu masina de spalat. Ai doua optiuni pentru a face acest lucru, cumperi solutii speciale sau folosesti ingrediente 100% naturale pe care le ai in casa.

Cea mai buna metoda de a dezinfecta o masina de spalat este sa folosesti 150 grame de bicarbonat de sodiu pe care il amesteci intr-un pahar de apa. Toarna solutia in compartimentul pentru detergent al masinii de spalat, iar apoi porneste un ciclu de spalare la 60 de grade Celsius, fara a mai pune si rufe. Dupa ce ciclul s-a terminat, lasa usa masinii de spalat deschisa, pentru ca totul sa se usuce si sa eviti formarea mucegaiului.

Otetul este si el eficient, asa ca poti face o solutie dintr-o cana cu apa, doua cani de otet si 100 grame de bicarbonat de sodiu (un sfert de cana). Pune solutia in compartimentul pentru detergent si porneste un ciclu de spalare la 60 de grade Celsius.

Afla si cum sa folosesti corect masina de spalat, 10 lucruri pe care sa nu le bagi niciodata la spalat!