Cum sa desfaci o conserva fara un desfacator
Cum sa desfaci o conserva fara un desfacator

Cum sa desfaci o conserva fara un desfacator


Cum sa desfaci o conserva fara sa folosesti un desfacator. Nu stiu daca ti s-a intamplat vreodata sa pregatesti mancarea preferata si sa nu poti deschide o conserva. E cat se poate de frustrant si poate ca tocmai din acest motiv, in ultima vreme mai toti producatorii au pus o cheita care sa iti usureze misiunea. Numai ca, uneori, cheita aia se rupe si ea si atunci te vezi nevoit sau nevoita sa gasesti o solutie pentru a putea ajunge la continutul conservei.

Cum sa desfaci o conserva fara un desfacator – Cuprins:

Cum sa desfaci o conserva fara sa folosesti desfacator

Cum sa desfaci o conserva fara un desfacator
Cum sa desfaci o conserva fara un desfacator

Trebuie sa stii ca sunt mai multe variante si ca o poti alege pe cea care iei este la indemana si care, de ce nu, ti se pare tie mai sigura. 

Prima dintre ele, evident, este un desfacator special, pe care il poti achizitiona din supermarketuri, insa nu despre el vreau sa vorbim acum, ci despre solutiile pe care le putem folosi cand nu avem un astfel de instrument in bucatarie.

Prima metoda implica utilizarea unui cutit. Important este ca acesta sa fie potrivit ca marime si sa il manevrezi cu mare grija pentru ca te poate rani. Asadar, pozitioneaza conserva vertical, pe o suprafata plana si solida, cum este blatul din bucatarie sau, de ce nu, chiar gresie. Tine cutitul de maner si pozitioneaza varful lamei pe marginea interioara a capacului.

Loveste cu podul palmei in partea de sus a cutitului. Poti folosit un obicet rigid pentru treaba asta. Important este ca varful cutitului sa patrunda in capacul conservei. Poti face mai multe astfel de perforatii si sa incerci apoi sa fortezi desprinderea capacului sau poti porni de la aceasta gayra facuta si sa tai pe margine capacul conservei. Trebuie sa ai mare grija pentru ca atat cutitul, cat si capacul conservei te pot taia.

Surubelnita
Surubelnita

Surubelnitele functioneaza si ele intr-o maniera similara pentru ca au varful ascutit si patrunde destul de usor prin tabla capacului. In plus, au avantajul de a fi mai usor de manuit si mai putin periculoase decat cutitul.

Asadar, alege o surubelnita dura, cu varful mai taios pentru a face o prima gaura la nivelul capacului. Utilizeaza apoi in cutit pentru a decupa capacul sau o lingura cu care sa incerci sa il impingi in sus pentru a-l forta sa se desprinda. 

Metoda urmatoare mi se pare destul de migaloasa si nu stiu daca as avea rabdare sa o pun in practica. Se pare ca unii au incercat sa desfaca o cutie de conserve cu o lingura si le-a si iesit. Intai au pozitionat conserva pe o suprafata plana si dura.

Apoi, au prins bolul lingurii cu mana, nu manerul si au frecat aceasta parte de-a lungul marginii conservei. Treaba asta ar subtia metalul si, la un moment dat, prin frecare se creaza o gaura. Trebuie sa pozitionezi lingura in aceasta gaura si sa tragi in sus pentru a slabi capacul si, in cele din urma, a-l desprinde. 

Poti, la fel de bine, sa folosesti o pereche de clesti, daca ai asa ceva la indemana. Mie mi se pare o treaba mai simpla si care nu implica asa de multa rabdare si perseverenta ca metoda anetrioara.

Legume la conserva
Legume la conserva

Asadar, in primul pas trebuie sa prinzi cutia intre degetul mare si cel aratator. Asigura-te ca tii foarte bine cutia. Apoi, strange clestele de-a lungul marginii cutiei si foloseste acest instrument pentru a descrie un cerc complet in jurul partii superioare a recipientului.

Pe masura ce te deplasezi in jurul cutiei, nu uita sa strangi bine clestele deoarece in acest fel iti vei scadea sansele de a te rani, de a te accidenta. Cand ajungi la primul sfert din jurul cutiei trage de partea de sus a acesteia. Capacul ar trebui sa cedeze si sa se desfaca.

Citeste si: Cum sa desfaci o nuca de cocos si cum o alegi

In fine, daca ai nevoie sa desfaci o conserva in timpul unei drumetii si ai uitat desfacatorul acasa, poti folosi o piatra mai mare. Asaza conserva cu susul in jos pe suprafata dura, adica pe piata sau pe o bucata de beton si freaca recipientul inainte si inapoi cu miscari uniforme pana ce capacul cedeaza. Iti dai seama de asta pentru ca lichidul din interior se va scurge pe piata pe care ai folosit-o.

Este un semn ca poti desprinde capacul deoarece este suficient de subtire. Tot ce mai ai de facut este sa strangi cu mainile fiecare parte a cutiei, iar presiunea creata ar trebui sa impinga capacul afara. Poti incerca sa lovesti capacul cu o piata mai mica daca aceasta prima solutie nu functioneaza asa cum ti-ai dori sau capacul opune mai multa rezistenta decat te-ai asteptat.