Cum sa cureti cel mai repede cartofii de coaja, daca vrei sa ii fierbi. Afla care este metoda pe care o folosesc cei mai mari bucatari. Vei economisi timp, iar efortul pentru pregatirea lor va fi redus la minimum. Afla si care sunt cei mai buni cartofi pentru fiert.
Cartoful, a doua paine a romanilor
Cartofii sunt cultivati in peste 120 de tari si sunt consumati zilnic de peste un miliard de oameni. Denumirea stiintifica este Solanum tuberosum. Este o planta erbacee din familia solanaceelor ce face flori albe sau violete. Are tulpini subterane terminate cu tuberculi de forma rotunda, ovala sau alungita.
Planta este cultivata fix pentru pentru acesti tuberculii care sunt comestibili. Sunt bogati in amidon, aducand organismului uman un important aport de vitamine si minerale. Sunt folositi nu doar in alimentatia umana ci si ca furaj.
Gustosi si satiosi, cartofii si-a facut loc in bucataria romaneasca atat de bine incat romanii sunt fruntasii Europei la capitalul consum de tuberculi. Intr-un an, un roman mananca aproximativ 100 de kilograme. Sunt, de fapt, a doua paine a romanilor.
Consumati echilibrat si evitand prajirea, cartofii aduc multe beneficii organismului uman. Este demonstrat stiintific faptul ca ajuta, printre altele, la reglarea tensiunii arteriale, la reglarea tranzitului intestinal, au efect antiinflamator si mentin sanatatea oaselor.
Cum sa cureti cel mai usor cartofii fierti
Observand cifrele in ceea ce priveste cantitatea de cartofi consumati, adica aproximativ 100 de kilograme pe an pe cap de locuitor, calculul evidentiaza si un alt aspect: timp mult alocat curatarii lor.
Probabil si tie ti s-a intamplat sa fii pe graba, sa te doara spatele pentru ca stateai prea mult in aceeasi pozitie sau, pur si simplu, sa te plictisesti curatand cartofii fierti. O metoda rapida de curatare ar fi fost tot ce ti-ai fi dorit.
Ei bine, metoda aceasta exista si este folosita de multe gospodine pricepute, cat si de bucatarii iscusiti.
Cand vine vorba de salata boeuf, musaca, salata orientala sau alte bunatati, cartofii fierti sunt piesa principala. Este evident ca este vorba despre o cantitate destul de mare de cartofi, mai ales daca preparatul este gatit si pentru invitatii de la masa in familie, spre exemplu. Este motivul pentru care ar trebui sa apelezi si tu la metoda de curatare rapida. Procedeul este simplu si rapid.
Mai intai de toate, spala cartofii bine cu apa rece. Bineinteles, ii lasi in coaja. Intr-o oala suficient de mare, aseaza-i ordonat si toarna peste ei apa rece. Apa din oala trebuie sa acopere cartofii cam cu doua degete. Pune-i la fiert si verifica cu furculita sa vezi daca sunt gata.
In momentul cand observi ca sunt fierti, ia pe fiecare in parte si baga-i in apa rece. Eventual, poti turna si cuburi de gheata daca ai in congelator asa ceva. Vei observa ca socul termic provocat de diferenta uriasa de temperatura va face ca coaja sa se desprinda extrem de usor de pe cartof. Cand vei pune mana pe el, vei observa ca se desprinde singura, dintr-o miscare
Tipuri de cartofi
Cartofii mai au un secret. Trebuie sa stii pe care sa-i alegi. Nu orice tip de cartofi este perfect pentru fiert. Daca pentru prajit lucrurile sunt simple, adica poti praji orice fel de cartofi, fie ca sunt albi, galben, roz sau mov, Ia fiert lucrurile se schimba.
Ca sa te rasfeti cu cartofi prajiti la fel cum sunt cei serviti la restaurant, este bine ca imediat dupa ce sunt curatati sa-i speli bine, sa-i tai si sa-i tii putin in apa si apoi sa-i prajesti in baie de ulei, la foc mare. Uleiul trebuie incins bine inainte de a pune cartofii.
La fiert sau copt lucrurile sunt ceva mai stricte. Daca inca nu stii secretul lor, te poti folosi de indicatiile trecute pe saculeti, asta in cazul in care ii cumperi de la supermarket. Vei observa ca pe ei este notat faptul ca sunt buni pentru prajit, fiert sau pentru copt.
Citeste si: Cum sa faci lapte de cartofi si ce beneficii ofera
Daca ii cumperi singur din piata va trebui sa te bazezi pe cunostintele pe care le ai sau sa inveti chiar acum pe care sa-i alegi.
Cei mai buni pentru fiert sunt cei in coaja rosie pentru ca in timpul fierberii raman fermi. Acestia sunt ideali in tocanite si salatele de toate felurile pentru ca nu se sfarama. La acest capitol foarte buni sunt si cartofii noi.
Daca vrei cartofi copti sau piure, va trebui sa alegi varianta alba sau galbena pentru ca au textura pufoasa si cremoasa.
Cei mov sunt foarte buni atat pentru piure, cat si prajiti. Timpul de fierbere al cartofilor mov este cu mult mai mic fata de ceilalti. Un alt plus la aceasta varianta de tuberculi este si faptul ca au de 4 ori mai multi antioxidanti fata de cei albi. Au nivel mediu de amidon.