Apa dura creeaza o multime de probleme, pentru ca depunerile de calcar ne dau batai mari de cap, mai ales atunci cand se acumuleaza pe robineti. Iata ce poti sa faci si cum sa indepartezi depunerile de calcar de pe robinetii din bucatarie sau din baie.
Nu este o noutate ca, in timp, depunerile de calcar pot sa reduca presiunea apei care iese din robinet sau chiar sa infunde un robinet. Tocmai de aceea, este absolut necesar sa cureti robinetii periodic, pentru a evita aceste probleme.
Cum sa eviti problemele cauzate de apa dura?
Cea mai buna metoda de a rezolva problemele cauzate de apa dura este sa cumperi un dedurizator, adica un aparat destinat eliminarii calcarului din apa, dar si a fierului ori manganului.
Conform statisticilor, 60% din locuintele din Romania au probleme cu apa dura, asa ca sansele ca si tu sa intampani aceste neplaceri sunt destul de mari. Nu uita ca apa dura iti poate afecta chiar si centrala termica sau poate cauza probleme instalatiei de incalzire, pentru ca depunerile de calcar se acumuleaza pe componentele sistemului.
Dedurizatorul precine coroziunea si depunerile de calcar, iti va proteja intreaga instalatie de incalzire, dar si echipamentele sau conductele. Pe scurt, vei face si economii de bani, pentru ca echipamentele din casa ta vor rezista mai mult timp!
Cum sa indepartezi depunerile de calcar si sa cureti un robinet
Cea mai buna metoda de a curata un robinet de depunerile de calcar, este sa folosesti o lamaie. Taie in doua o lamaie si infige o jumatate in robinet, mai exact in locul pe unde curge apa. Asigura-te ca apesi bine lamaia, iar apoi prinde totul folosind o punga de plastic si un mic elastic de cauciuc sau de par. Daca nu o sa faci acest lucru, lamaia o sa cada de acolo.
Lasa acidul citric din lamaie sa actioneze timp de mai multe ori. Dupa aceea, ia un burete de vase si curata cu partea abraziva unde existau depunerile de apa dura, pentru a te asigura ca ai curatat tot. Dupa aceea, ar trebui sa stii si cum sa cureti si sa dezinfectezi un burete de vase!
O alta metoda este sa pui otet intr-o punga si sa pui robinetul in punga, exact ca in imagine. Prinde punga bine folosind un elastic de cauciuc si lasa otetul sa actioneze timp de o ora. Dupa aceea, curata foarte bine gura robinetului folosind o periuta de dinti. Dupa aceea, lasa apa sa curga pentru a curata totul.
Daca depunerile de calcar au blocat gura robinetului, atunci fa o solutie din 2 linguri de bicarbonat de sodiu, 4 linguri de otet, 2 cani de apa si pune toata aceasta solutie intr-o punga. Procedezi exact ca la metoda de mai sus, asa ca prinde punga bine cu un elastic. Asigura-te ca folosesti o punga rezistenta. Lasa solutia sa actioneze timp de o ora, iar apoi curata folosind o periuta de dinti. La sfarsit, poti sterge foarte bine cu o laveta inmuiata in otet.