Simboluri etichete haine spalare
Cum sa citesti simbolurile de pe etichetele hainelor si ce reprezinta acestea

Cum sa citesti simbolurile de pe etichetele hainelor si ce reprezinta acestea


Atunci cand cumperi haine noi, trebuie neaparat sa citesti simbolurilurile de pe etichete, pentru a sti cum sa le speli si sa nu le strici. Iata ce reprezinta fiecare semn de pe eticheta hainelor si cum trebuie sa le cureti, care este temperatura ideala a apei si cum sa eviti degradarea tesaturilor.

Cum sa citesti simbolurile de pe etichetele hainelor si ce reprezinta acestea – Cuprins:

Cum sa speli hainele conform simbolurilor de pe eticheta

Simboluri spalare etichete haine
Simboluri spalare etichete haine

Daca tocmai ti-ai cumparat un articol vestimentar, trebuie neaparat sa stii cum sa il speli, pentru a te bucura de el pentru mai mult timp. Iata ce trebuie sa stii.

Primul simbol pe care il gasim pe eticheta ne arata daca se foloseste sau nu apa pentru a spala articolul vestimentar. Daca eticheta are o galeata plina cu apa, atunci articolul poate fi curatat la masina de spalat sau manual, insa daca acea galeata este marcata cu „X”, atunci este interzisa spalarea si se va face o curatare chimica.

Atunci cand pe galeata de ala gasesti si un anumit numar de grade Celsius, acest lucru indica temperatura maxima la care hainele trebuie spalate. O sa mai gasiti si puncte, in loc de numarul de grade Celsius, iar un punct inseamna 30 de grade Celsius. Fiecare punct suplimentar ne anunta ca temperatura apei poate fi crescuta cu inca 10 grade Celsius. Maximum de puncte va fi sase, ceea ce inseamna ca puteti curata respectivul articol vestimentar cu apa foarte fierbinte.

In cazul in care sub pictograma cu galeata de apa mai apare si o linie, atunci este recomandat un ciclu de spalare delicat. Prezenta a doua linii ne anunta ca trebuie sa folosesti un ciclu de spalare foarte delicat. De obicei, ciclul de spalare foarte delicat se foloseste la materiale precum dantela sau tulle.

Simboluri inalbitor etichete haine
Simboluri inalbitor etichete haine

Simbolul in forma de triunghi gol/plin sau inscriptionat cu literele „CL” se refera la faptul ca pentru articolul vestimentar respectiv se poate folosi clor sau orice alt tip de inalbitor.

Triunghiul taiat interezice folosirea oricarui tip de inalbitor, in timp ce un triunghi cu linii paralele inseamna ca poti folosi inalbitor pe baza de oxigen care nu deterioreaza culorile tesaturii.

Cum sa usuci si sa calci hainele citind semnele de pe eticheta

Simbol uscare eticheta haine
Simbol uscare eticheta haine

Trecem la urmatorul simbol, care ne arata cum pot fi uscate hainele. Un patrat cu un cerc la interior simbolizeaza faptul ca poti folosi uscatorul de haine la o temperatura normala.

Daca cercul are un punct in centru, atunci trebuie sa folosesti uscatorul la temperatura mica, in timp ce doua puncte simbolizeaza faptul ca hainele pot fi uscate la o temperatura medie. Cercul cu trei puncte simbolizeaza faptul ca hainele pot fi uscate la o temperatura ridicata.

Patratul cu un cerc negru sau patratul taiat te anuntat ca nu poti folosi uscatorul de haine.

Un patrat cu un cerc si o linia dedesubt iti arata ca poti folosi programul de uscare pentru haine delicate, adica cel pentru fibre sintetice. Atunci cand sunt prezente doua linii sub patrat, insemna ca trebuie sa folosesti programul de uscare pentru haine foarte delicate la o temperatura redusa sau la rece. Vei aplica acest program pentru materiale ca matasea ori nylon-ul.

Patratul cu o linie curba la interior inseamna ca articoll vestimentar se usuca la aer curat. Atuci cand sunt prezente linii orizontale in interiorul patratului, atunci hainele se usuca orizontal, iar cand exista trei linii verticale, hainele se usuca pe umeras. Patratul cu linii pe diagonala intr-un colt, simbolizeaza faptul ca hainele se usuca la umbra si nu in soare.

Simboluri calcare haine eticheta
Simboluri calcare haine eticheta

Am ajuns si la simbolurile care ne invata cum se calca hainele, asa ca trebuie sa le stiti neaparat si pe acestea. Un fier de calcat gol inseamna ca hainele se calca la o temperatura normala, iar cand exista un punct in interiorul fierului de calcat, atunci calca-le la o temperatura medie. Fierul de calcat cu doua puncte la interior se refera la faptul ca articolul vestimentar se poate calca la o temperatura ridicata.

Atunci cand fierul de calcat este taiat, se interzice calcarea hainelor. Cand fierul de calcat are liniile de aburi si este taiat, atunci hainele nu se pot calca folosind sistemul de abur al fierului de calcat.

Eticheta curatare chimica haine
Eticheta curatare chimica haine

Ultimul simbol despre care trebuie sa stiti este cercul. Atunci cand acesta este taiat, respectivul articol vestimentar nu se poate curata chimic. Totusi, hainele se pot spala la masina, in functie de celelalte instructiuni. Cercul gol simbolizeaza faptul ca hainele se pot curata chimic.

Afla si cum sa folosesti corect masina de spalat sau cum sa readuci albul rufelor fara sa folosesti inalbitor.