Combaterea paduchilor la gaini. Cum sa aplici tratamentele
Combaterea paduchilor la gaini. Cum sa aplici tratamentele

Combaterea paduchilor la gaini. Cum sa aplici tratamentele


Combaterea paduchilor la gaini. Afla cum sa aplici tratamentele si ce ar trebui sa stii atunci cand ai gasit paduchi de gaina in cotetul acestor pasari din curtea ta. Solutii impotriva acestor insecte, dar si tratamente naturiste.

Paduchii de gaina se transmit la oameni?

Paduchi de gaina
Paduchi de gaina

Combaterea paduchilor la gaini. Inainte de toate, ar trebui sa stii ca paduchii de pasari sunt diferiti de cei ce apar la oameni, asa ca nu te ingrijora pentru ca aceste insecte.

Paduchii de gaini sunt niste insecte mici si plate, cu sase picioare, care se misca rapid pe corpul gazdei.

De fapt, exista mai multe tipuri de paduchi de gaini, insa cele mai intalniti sunt Menacanthus stramineus.

Alte tipuri de paduchi sunt Menopon gallinae, Lipeurus caponis, Cuclotogaster heterographus, Goniocotes gallinae, Goniodes gigas, Goniodes dissimilis, Menacanthus cornutus, Uchida pallidula si Oxylipeurus dentatus.

Citeste si: Cum sa faci un cotet pentru gaini. Ce trebuie sa ai in vedere

Paduchii de gaini pot sari pe hainele noastra, insa acestia nu se pot hrani asa ca vor muri destul de repede.

Ciclul de viata al paduchilor este de destul de scurt, de aproximativ 12 zile, iar o femela poate depune 1-2 oua pe zi.

Este de mentionat faptul ca paduchii de gaina te pot ciupi, asa ca o sa iti lase niste urme rosii.

Iti recomandam sa iti iei niste masuri de precautie atunci cand intri in cotetul gainilor si stii ca acolo exista paduchi. Poarta manusi, bluze cu maneca lunga, cizme si pantaloni lungi!

Cum sa previi infestarea gainilor cu paduchi

Prevenirea infestarii cu paduchi la gaini
Prevenirea infestarii cu paduchi la gaini

Combaterea paduchilor la gaini. Exact ca si paduchii de om, paduchii de gaina se vor raspandi la pasari atunci cand acestea intra in contact. Daca vor sta una langa alta, aceste insecte vor avea drum liber sa zburde de pe o gaina pe alta.

Este de notat faptul ca paduchii de gaina nu sar ca si puricii, acestea se tarasc de pe o gazda pe alta. Desigur, de multe ori o sa ramana pe aceeasi gazda pe toata durata vietii.

Gainile din curte iau paduchii de la pasarile salbatice ori rozatoarele care dau tarcoale adapostului pe timpul noptii.

Totodata, pasarile din curtea ta pot lua paduchi in cazul in care cutreiera mult prin natura, asa ca problema nu este la cotetul gainilor.

Citeste si: Cum sa scapi de purici. Metodele naturale de a indeparta aceste insecte

Vei identifica paduchii la gaini destul de usor pentru ca pasarile se vor scarpina si se vor zgaria cu ajutorul ciocului, pentru a inlatura starea de disconfort.

De asemenea, atunci cand pasarile nu sunt atat de vioaie, inseamna ca exista o problema legata de paduchi.

Poti identifica usor pasarile infestate cu paduchi deoarece acestea vor avea zone rosii sau oua de paduchi mai ales sub aripi, pe piept si la baza penelor.

Alte semne ca pasarile tale sunt infestate cu paduchi sunt: caderea penelor, anemie, scaderea productiei de oua, lipsa poftei de mancare, pete de sange pe coaja oualor sau lipsa de crestere in greutate.

Gaini in curte
Gaini in curte

Combaterea paduchilor la gaini. Prima preventie pe care trebuie sa o iei in vedere este sa tii la distanta animalele salbatice, pentru ca acestea vor aduce acele insecte la gainile tale. Mai mult, depoziteaza si furajele intr-un loc sigur, pentru ca acestea sa nu fie tinta pradatorilor.

Adapostul gainilor trebuie curatat in mod regulat, pentru a te asigura ca acolo nu isi fac locul paduchii.

Chiar daca un cotet nu este sursa infectarii, iti sugeram sa il cureti in mod regulat, pentru a preveni infestarea gainilor cu paduchi.

Citeste si: Cum sa scapi de plosnite de pat. Solutii chimice si naturale pentru a scapa de ele rapid si eficient

Atunci cand te decizi sa cumperi pasari noi, ar trebui sa le verifici pentru a te asigura ca sunt sanatoase.

Iti recomandam sa le tii separat timp de 2-3 saptamani, pentru a nu infecta gainile pe care le ai deja in curte.

In cazul in care pasarile noi au paduchi, le poti trata si abia apoi le muti cu gainile pe care le ai deja.

Nu ar fi rau sa verifici pasarile din curtea ta o data pe luna. Nu este nevoie de foarte multa munca, asa a verifica penele pentru a vedea daca sunt prezenti paduchii.

Baile de praf sunt recomandate pentru gaini, pentru a tine paduchii la departare. Tocmai de aceea este necesar sa le asiguri pasarilor nisip, pamant si cenusa de lemn. Acestea sunt elementele care omoara paduchii si ii tin la departare.

Combaterea paduchilor la gaini. Cum sa scapi pasarile de aceste insecte

Combaterea paduchilor la gaini. Baie de praf
Baie de praf la gaini

Cea mai buna cale de a scapa gainile de paduchi este sa le oferi acea baie de praf. Este o solutie naturala, iar gainile tale vor profita din plin de acest tratament.

Desigur, este nevoie si de ajutorul tau, asa ca iti mai recomandam uleiul estential de arbore de ceai. Stim deja ca acesta poate fi folosit pentru mai multe lucruri, dar se pare ca este eficient si la gaini.

Trebuie doar sa pui 3-4 picaturi pe creasta pasarilor si inca pe atat la baza cozii si ai savezi ca pasarile vor scapa de insecte.

Combaterea paduchilor la gaini. Mai poti folosi si uleiul de neem, iar pentru a il aplica este nevoie sa faci o solutie folosind o lingura plina pe care o diluezi in doi litri de apa. Dupa aceea, o pulverizezi pe gaini o data la doua zile, pana ce vei elimina toti paduchii.

O alta solutie 100% naturala este sa prepari o solutie din 15 catei de usturoi pisati, 4-5 picaturi de ulei esential de lavanda si 4-5 picaturi de ulei esential de cimbru, peste care adaugi 2 litri de apa.

Solutia se pulverizeaza pe tot penajul pasarilor o data la doua zile, pana ce vei elimina toti paduchii.

Mai poti incerca si plantele de boz, pe care le toci bine si le folosesti ca si asternut in cotetul gainilor. Paduchii vor fi alungati, iar gainile tale vor fi mai linistite.

Desigur, poti aplica si insecticide cumparate din comert, iar una dintre cele mai populare solutii este ByeMite de la Bayer. Mai poti incerca si Herbatop Ecto Plus.