Reteta peste marinat cu ceapa. Afla cum sa il prepari pentru a iesi absolut delicios, care sunt ingredientele de care ai nevoie si ce pasi trebuie sa urmezi pentru ca pestele sa se pastreze cat mai mult timp.
- 1 kg peste
- 1 ceapa
- 25 g boabe must
- 2 morcovi
- 2 frunze de dafin
- 2 catei de usturoi
- 250 ml otet de 6 grade
- piper boabe
- sare grunjoasa
- coriandru boabe
- ardei iute
- ienibahar
Reteta peste marinat cu ceapa. Cum sa il faci la tine acasa
Daca vrei sa prepari reteta de peste marinat cu ceapa, atunci afla ca pentru asta poti folosi sprot, macrou, hering sau scrumbie. Primul pas va fi sa cureti pestele de intestine si de solzi.
In cazul in care vrei sa folosesti sprot, poti sa nu tai capul, coada si aripioarele, insa daca alegi sa prepari reteta folosind peste de dimensiuni mai mari atunci ar fi bine sa le tai. Dupa aceea, pestele se taie felii si se spala foarte bine pana ce nu mai raman urme de sange.
Urmatoul pas este sa pui pestele intr-o strecuratoare, sa il sarezi foarte bine cu 25-30 g de sare grunjoasa si dupa aceea sa il lasi sa stea la frigider pana a doua zi. Pestele trebuie sa stea minimum 12 ore la rece, asa ca lasa-l in frigider si acopera-l cu o folie alimentara pentru a evita ca mirosul sa persiste.
A doua zi, pestele se spala de sare, se lasa la scurs si dupa aceea se va pune pe servetele absorbante pentru se usca foarte bine. Este foarte important sa faci asta atunci cand pregatesti reteta de peste marinat.
Intre timp, pregateste borcanele in care il vei pune. Dupa aceea, taie ceapa si morcovul felii, iar apoi pune cateva pe fundul borcanelor. De asemenea, adauga si 1-2 frunze de dafin, putin ardei iute (optional) si 1 catel de usturoi in fiecare borcan. Nu pune mai mult usturoi pentru ca nu vrei sa acoperi gustul de peste, doar sa ii dai o arma subtila.
Acum, trebuie sa te ocupi de otet, care se pune la fiert impreuna cu boabele de piper, frunze de dafin, coriandru si ienibahar. Cand a dat in clocot, da cratita de-o parte si lasa-l sa se raceasca. Neaparat sa lasi saramura sa se raceasca, este foarte important cand faci reteta de peste marinat cu ceapa.
Citeste si: Cum sa recunosti pestele proaspat si ce trebuie sa verifici
Atunci cand s-a racit acea saramura, este momentul sa o punem in borcane. Pune un strat de peste peste feliile de ceapa si morcov, iar apoi inca un strat de legume, alterneaza pana ce umpli borcanele. La final, pune saramura pana ce umpli borcanele si deasupra pune o lingurita de boabe de mustar, necesare pentru a mentine carnea pestelui tare.
Tot procesul de marinare dureaza in jur de 7-8 zile. Borcanele se pot pastra la frigider sau in camara, insa ai grija ca temperatura sa fie scazuta. Pestele va fi bun de consum timp de cateva luni.