Reteta paine de casa cu seminte. Cum sa o prepari si care sunt pasii
Reteta paine de casa cu seminte. Cum sa o prepari si care sunt pasii

Reteta paine de casa cu seminte. Cum sa o prepari si care sunt pasii


Reteta paine de casa cu seminte. Afla cum sa o prepari, care sunt pasii pe care sa ii respecti, dar si de ce ingrediente ai nevoie. Ce trebuie sa stii cand o coci.

Reteta paine de casa cu seminte. Cum sa o prepari si care sunt pasii – Cuprins:
Reteta paine de casa cu seminte. Cum sa o prepari si care sunt pasii
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Internationala
Portii: 1 paine
Ingrediente
Ingrediente paine cu seminte
  • 200 g faina neagra
  • 600 g faina alba
  • 125 g amestec seminte dupa preferinte (in, dovleac, floarea soarelui, susan etc.)
  • 400 ml apa
  • 2 lingurite sare
  • 1 lingura ulei de masline
  • 20 g drojdie proaspata (6 g drojdie uscata) sau 100 g maia naturala

Cum sa faci paine de casa cu seminte. Reteta si ingrediente

Paine de casa cu seminte
Paine de casa cu seminte

Daca si tu vrei sa prepari paine de casa cu seminte, trebuie sa stii ca poti alege 2 moduri, folosind maia sau drojdie cumparata din comert.

In cazul in care vrei sa prepari maiaua naturala, o sa iti explicam care sunt pasii pe care sa ii urmezi. O sa ai nevoie de 50 g faina alba, 50 g faina de secara si 100 ml apa.

Amesteca toate aceste ingrediente folosind o lingura curata si pune-le intr-un recipient cu capac. Nu este nevoie sa inchizi ermetic, deoarece maiaua are nevoie sa respire.

Recipientul se va lasa pentru 24 de ore la o temperatura de minimum 20-21 grade Celsius. Nu trebuie sa o pui langa sursele de caldura. Pana a doua zi, maiaua este gata.

In cazul in care o sa folosesti drojdie proaspata, o sa ai nevoie de 20 de grame. Daca ai drojdie uscata, atunci vei folosi doar 6 grame. Drojdia se va dizolva in 100 ml de apa si o lingura de zahar, pentru a o activa, iar dupa aceea se lasa timp de 10 minute.

Acum, este momentul sa trecem la prepararea aluatului. Primul pas va fi sa amesteci faina impreuna cu sarea si mixul de seminte.

Dupa aceea, pune drojdia cu apa sau maiaua peste faina, adauga si o lingura cu ulei de masline, iar apoi amesteca foarte bine pana ce ingredientele se omogenizeaza.

Aluat de paine
Aluat de paine

Nu este nevoie sa framanti, doar amesteci, dupa care acoperi vasul cu un prosop sau folie alimentara si lasi aluatul sa creasca pana ce isi dubleaza volumul (in jur de 30 de minute).

Reteta paine de casa cu seminte. Dupa ce aluatul a crescut, presara putina faina pe deasupra pentru ca acesta sa nu se lipeasca si rastoarna-l pe bancul de lucru pe care pui de asemenea faina.

Apoi, este momentul sa framanti aluatul pana la omogenizare si dupa aceea il mai lasi 10 minute la odihnit. Intre timp, incalzeste cuptorul la temperatura de 240 grade Celsius si pregateste o cratita cu 500 ml de apa pe care o sa o pui in cuptor. Apa trebuie sa fiarba in momentul in care bagi painea la copt, acesta este secretul pentru a coace painea in mod corect.

Citeste si: Paine de casa reteta simpla. Cum sa o pregatesti rapid si fara efort

Inainte sa bagi painea la cuptor, cresteaz-o cu un cutit si pune cateva seminte pe deasupra. Aluatul se coace timp de 50 de minute, insa dupa 20 de mnute se va scoate cratita cu apa, asta daca nu s-a evaporat deja si dupa asta se reduce temperatura de coacere la 200 grade Celsius. In aproximativ o ora, reteta de paine de casa cu seminte este gata!

Bineinteles, va trebui sa lasi painea sa se raceasca inainte de a o putea taia. Asta daca nu cumva vrei sa o mananci calda. Si inca ceva, nu o acoperi cu nimic, las-o sa se raceasca la temperatura camerei.