Cum se face celebrul Sambusek libanez. Il poti umple cu carne, cu branza ori legume
Cum se face celebrul Sambusek libanez. Il poti umple cu carne, cu branza ori legume

Cum se face celebrul Sambusek libanez. Il poti umple cu carne, cu branza ori legume


Chiar daca esti fan falafel, kebbeh sau lahembajin, bucataria libaneza nu este completa fara un sambousek sau chiar doua! Daca inca nu stii ce e, iti spunem ca este o mica placinta umpluta cu carne, branza sau chiar legume. Iata cum se face celebrul Sambusek libanez!

Cum se face celebrul Sambusek libanez. Il poti umple cu carne, cu branza ori legume – Cuprins:
Cum se face celebrul Sambusek libanez. Il poti umple cu carne, cu branza ori legume
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Libaneza
Portii: 2-3
Ingrediente
Ingrediente aluat
  • 250 gr faina
  • 80 ml ulei
  • ¼ lingurita sare
  • ¼ lingurita zahar
  • apa rece
Ingrediente umplutura
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa tocata pestisori
  • 1 ardei dulce taiat cubulete
  • 1 ardei iute taiat cubulete
  • 2 morcovi taiati cubulete
  • 1 cartof taiat cubulete si prajit
  • 100 gr mazare
  • ½ lingurita curry pudra
  • sare

Cand a aparut acest fel de mancare

Sambusek
Sambusek

Asa cum se intampla de fiecare data cu felurile de mancare din Orientul Mijlociu, exista mai multe povesti legate de cei care au creat celebrul Sambusek. Istoricii spun ca acest fel de mancare a fost mancat prim data in Persia, in secolul al 10-lea.

Exista chiar si un poem scris in cinstea acestui fel de mancare la un banchet ce a avut loc in Bagdad, in secolul al 10-lea. In acelasi timp, istoricul persian Abu’l Fazl Bayhaqi mentioneaza sambousek-ul in al secolul al 11-lea in cartea sa despre istoria Imperiului Persan.

Mai mult, comerciantii din Asia Centrala au introdus sambousek-ul in India in secolul al 13-lea, iar popularitatea acestuia a crescut extrem de mult, pana cand acest fel de mancare a evoluat in binecunoscutul samosa.

O alta versiune a sambousek-ului a fost creata de catre serpasii evrei, care au dus acest fel de mancare in Africa de Nord, Portugalia si Spania. In Spania, felul de mancare s-a transformat in celebrul empanada.

Cum sa prepari Sambusek

Sambousek
Sambousek

Amestecati ingredientele pentru aluat, turnand apa incetul cu incetul. Veti obtine un aluat pe care il intindeti folosind un facalet. Dupa ce l-ati intins, lasati aluatul sa se odihneasca circa 20 de minute.

Pentru umplutura, este necesar sa prajiti in ulei ceapa, apoi sa adaugati morcovul prajit, cartoful prajit si mazarea. Amestecati foarte bine si adaugati sarea si curry.

Acum, este momentul sa ne intoarcem la aluat, pe care il taiem cu ajutorul unui pahar. Pe fiecare bucata de aluat taiat puneti o lingurita de umplutura rece, inchideti aluatul in forma de semiluna. Aluatul se poate face si sub forma de triunghi, exact ca in poze.

Citeste si: Cum sa faci falafel libanez in propria bucatarie. Lista de ingrediente si mod de preparare

Apasati foarte bine, iar pe margine folositi o furculita pentru a face un model. Bineinteles, puteti folosi si binecunoscutele forme de sambousek.

Sambousek-ul se prajeste in ulei adus la temperatura de 180 grade Celsius, ca si cartofii prajiti. Cand le scoateti, puneti aceste placintele pe un servet absorbant.

Daca vreti sa preparati o umplutura cu carne, este nevoie sa folositi ceapa, carne tocata de miel, seminte de pin si condimentele tale preferate. Modul de preparare este acelasi ca cel de mai sus.