Cum sa prepari pui Marsala. Reteta si ingrediente
Cum sa prepari pui Marsala. Reteta si ingrediente

Cum sa prepari pui Marsala. Reteta si ingrediente


Cum sa faci pui Marsala. Afla care este istoria acestui preparat, de ce ingrediente ai nevoie pentru a il prepara, dar si care este reteta pe care trebuie sa o urmezi. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa prepari pui Marsala. Reteta si ingrediente – Cuprins:
Cum sa prepari pui Marsala. Reteta si ingrediente
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Italiana
Portii: 4
Ingrediente
Ingrediente pui Marsala
  • 2 buc. piept de pui
  • ⅕ lingurita cu sare
  • piper negru proaspat macinat
  • 35 g faina
Ingrediente sos
  • 2 linguri ulei de masline
  • 30 g unt nesarat
  • 2 buc. ceapa esalota
  • 1 catel de usturoi
  • 200 g ciuperci albe
  • 250 ml vin Masala
  • 125 ml supa de pui
  • 125 ml Smantana
  • un praf de sare
  • piper negru proaspat macinat
  • 1 lingura patrunjel verde tocat pentru decor

Reteta pui Marsala. Cum sa o faci si de ce ingrediente ai nevoie

Reteta pui Marsala
Reteta pui Marsala

Pentru cei ce nu stiu, reteta de pui Marsala dateaza din secolul al 19-lea si este originara din Sicilia, insa ce este surprinzator este ca vorbim despre un preparat italo-american. Preparatul are la baza vinul Marsala, iar sosul are consistenta unui sirop.

Vinul Marsala este un vin cu alcoolemie ridicata (15-20%), in genul vinului de Porto. Acesta are o culoare bruna si este obtinut din struguri Grillo, Inzolia si Catarratto cultivati in zona Marsala si Mazara del Vallo din provincia Trapani. 

Vinul are u gust elegant, iar aromele de nuci si smochine se intrepatrund cu cele de fructe uscate, mirodenii, tutun si lemn de stejar. La final, vei simti note de cafea, piper negru si caramel. Asadar, vorbim despre un vin deosebit.

Primul lucru cu care vei incepe aceasta reteta va fi sa tai pieptul de pui in doua, astfel incat sa obtii patru patru. Dupa ce ai taiat carnea de pui, aceasta trebuie acoperita cu o bucata de folie alimentara si apoi cu ajutorul unui ciocan pentru snitele va trebui batuta pana ce ajunge la grosimea de un centimetru.

Carnea de pui se asezoneaza cu sare si piper negru proaspat macinat, apoi se da prin faina. Pentru ca nu vei folosi foarte multa faina, incearca sa o intinzi cu mana pentru a putea acoperi pe toata suprafata.

Intr-o tigaie, pune uleiul de masline si untul la foc mediu, iar atunci cand untul devine spumos adauga cele 4 bucati de carne de pui. Acesta trebuie prajit pana ce incepe sa se rumeneasca, aproximativ 2 minute pentru fiecare parte.

Pui in sos de vin
Pui in sos de vin

Dupa ce s-a prajit, carnea de pui se scoate din tigaie si se pune de-o parte. Nu arunca nimic din tigaie pentru ca va fi baza pentru sos.

Intre timp, ceapa esalota se va toca marunt, la fel si catelul de usturoi. Ciupercile se vor taia in felii subtiri. Nu uita sa pregatesti si supa de pui, pentru ca daca o sa sari peste acest ingredient preparatul tau o sa aiba un gust fad.

Dupa ce ai terminat cu pregatirea ingredientelor, pune tigaia cu untul topit si uleiul la foc mediu. Cand s-a incins, adauga ceapa si usturoiul, iar apoi caleste-le timp de un minut.

Urmatorul pas va fi sa adaugi ciupercile taiate si sa le calesti  timp de 4-5 minute, insa asigura-te ca le amesteci bine pentru ca aromele sa se intrepatrunda.

Citeste si: Reteta papricas de pui. Cum sa faci acest preparat unguresc

Dupa asta, adauga vinul de Marsala si lasa totul la foc mic pana ce continutul sosului s-a redus la jumatate. Nu numai ca favorizezi evaporarea alcoolului, dar asta ajuta si la obtinerea unei arome mai concentrate. Apoi, adauga supa de pui si lasa totul la fiert timp de 2-3 minute.

Urmatorul pas va fi sa adaugi smantana, sarea si piperul negru proaspat macinat. Amesteca bine si lasa totul la foc mic timp de 5 minute sau pana ce sosul incepe sa devina gros.

Atunci cand sosul a prins o culoare bruna, adauga si bucatile de pui pentru a le reincalzi. Nu tine totul pe foc mai mult de un minut, deoarece sosul se va ingrosa prea mult. 

Preparatul se poate servi cu piure de cartofi, mamaliga cremoasa, orez sau chiar si paste. Bineinteles, nu uita ca la final sa presari un pic de patrunjel verde tocat pe deasupra.