Cum sa faci toba de casa. Cea mai buna reteta!
Cum sa faci toba de casa. Cea mai buna reteta!

Cum sa faci toba de casa. Cea mai buna reteta!


Cum sa prepari toba de casa, care este cea mai buna reteta, de ce condimente ai nevoie, ce ingrediente trebuie sa folosesti, dar mai ales ce pasi trebuie sa urmezi. Iata ce trebuie sa stii si tu!

Cum sa faci toba de casa. Cea mai buna reteta! – Cuprins:
Cum sa faci toba de casa. Cea mai buna reteta!
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 1 toba
Ingrediente
Ingrediente toba de casa
  • 1 kg carne cu grasime
  • 500 g ficat de porc
  • 2 rinichi
  • 2 urechi
  • 1 splina
  • 1 limba
  • 1 inima
  • 2 picioare de porc
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • sare
  • piper
  • ienibahar
  • dafin
  • usturoi (optional)
  • stomac de porc

Toba de casa. Cum sa o prepari si care este reteta

Toba de casa
Toba de casa

Daca si tu vrei sa prepari toba de casa pentru sarbatorile de iarna, atunci va trebui sa te inarmezi cu rabdare, pentru ca o sa ai ceva de munca. Nu de alta, dar toate ingredientele trebuie pregatite cu grija, pentru a te asigura ca faci cea mai buna toba!

In primul rand, trebuie sa cureti foarte bine urechile si picioarele de porc. Acestea trebuie parlite pentru a nu ramane pic de par, iar apoi va trebui sa indepartezi copitele. Urechile si picioarele de porc se sareaza foarte bine si se lasa pana a doua zi, intr-o camera racoroasa.

Urmatorul pas va fi sa cureti stomacul foarte bine cu apa rece, dupa care sa il pui in apa rece cu otet, pana a doua zi. In acest mod te asiguri ca dispare acel miros nu prea imbietor.

A doua zi, urechile si picioarele de porc se spala foarte bine cu apa rece, iar apoi se pun la fiert in apa cu putina sare. De asemenea, va trebui sa adaugi peste acestea si carnea cu grasime, ceapa si morcovul.

Intr-o alta oala, se vor pune la fiert rinichii taiati in doua si spalati foarte bine cu apa rece, dar si ficatul, splina si inima dupa ce ai taiat-o si ai spalat-o foarte bine de sange. Organele de porc se pun separat deoarece este posibil ca din acestea sa iasa sange si apa o sa devina tulbure.

Pentru a pregati limba de porc va fi nevoie sa o oparesti timp de 15 minute, dupa care sa o cureti foarte bine.

Dupa ce picioarele de porc, urechile si carnea au dat in fiert este momentul sa reduci focul, sa adaugi spuma care s-a format pe deasupra, iar apoi sa adaugi boabe de piper, ienibahar si cateva foi de dafin.

Taierea carnii
Taierea carnii

La fel se procedeaza si cu organele de porc, asadar cand acestea vor da in fiert va trebui sa reduci focul si sa strangi spuma ce se formeaza la suprafata, iar apoi sa adaugi sare, boabe de piper, cateva foi de dafin si ienibahar.

Dupa ce organele de porc, urechile, carnea si picioarele s-au fiert foarte bine, opreste focul si scoate-le din apa. Lasa-le sa se raceasca, pentru a le putea taia cum trebuie. Zeama nu se arunca, pentru ca o vei folosi mai tarziu, asa se face toba de casa in mod corect!

In zeama ramasa de la carnea fiarta se poate adauga un catel de usturoi strivit, insa acest lucru este optional asa ca daca nu vrei o astfel de aroma sari peste acest pas. Totodata, va trebui sa strecori zeama foarte bine folosind o sita, pentru a te asigura ca ai eliminat toata acea grasime de deasupra.

Dupa asta, lasa zeama sa se raceasca bine pentru ca aceasta se va gelifia, iar restul de grasime se va putea indeparta folosind o lingura.

Asadar, dupa racire, toate ingredientele trebuie sa fie taiate. Nici prea mari, nici prea mici, potrivite si in functie de gusturi. Picioarele de porc de dezoseaza cu grija, iar apoi taie bucatile potrivit.

Limba de porc se va taia in felii cu o grosime de aproximativ 3 cm sau mai subtiri, depinde cum preferi. Apoi, adauga-le peste celelalte bucati de carne fiarta.

Felii de toba
Felii de toba

Toate ingredientele se pun intr-un lighean mai mare, dupa care se asezoneaza dupa gust (sare, piper boabe, ienibahar). Zeama se va adauga calduta peste ingrediente, iar apoi se amesteca foarte bine pana ce toate aromele se intrepatrund.

Pasul final va fi sa umpli stomacul de porc cu acea compozitie, dupa care se leaga foarte bine folosind un nod dublu. Apoi, toba se va fierbe la foc mic in zeama ramasa, timp de 30 de minute, insa fara sa dea in clocot.

Citeste si: Cum faci caltabos ardelenesc. E absolut senzational daca il gatesti asa

Mare atentie! Este foarte important sa intepi toba cu o scobitoare pe alocuri, pentru a te asigura ca nu va pocni. In cazul in care nu ai destula zeama, se completeaza ce ai cu apa fierbinte, astfel incat toba de casa sa fie acoperita de lichid.

Dupa ce au trecut cele 30 de minute, toba trebuie scoasa cu grija pentru a nu se rupe sau a nu se sparge, iar apoi se lasa la racit. Daca vrei sa obtii o toba plata, pune un tocator deasupra si apoi o greutate, pentru a o presa usor. Las-o asa peste noapte, iar a doua zi o poti gusta!