Cum sa faci pomana porcului si care este reteta traditionala
Cum sa faci pomana porcului si care este reteta traditionala

Cum sa faci pomana porcului si care este reteta traditionala


Cum sa faci pomana porcului. Afla care este reteta traditionala, de ce ingrediente ai nevoie, ce fel de carne trebuie sa folosesti si care sunt pasii pentru a face acest preparat. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa faci pomana porcului si care este reteta traditionala – Cuprins:
Cum sa faci pomana porcului si care este reteta traditionala
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 4-5
Ingrediente
Ingrediente pomana porcului
  • 1 kg carne de porc proaspata
  • 300 g carnati de porc (proaspeti sau afumati)
  • 2 linguri de untura sau ulei de floarea soarelui
  • 2-3 catei de usturoi
  • cimbru uscat
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • 1-2 frunze de dafin
  • 1 cana cu apa

Reteta pomana porcului. Cum sa o prepari si care sunt pasii

Pomana porcului
Pomana porcului

Daca inca nu stiai, pomana porcului se face atunci dupa ce animalul a fost taiat si transat, iar la masa trebuie sa ia neaparat parte si cei care au muncit la sacrificarea animalului.

Acest fel de macare trebuie servit neaparat cu o mamaliga proaspata, dar si cu muraturi. Bineinteles, trebuie udat si cu un pahar de vin.

Pentru a prepara pomana porcului va trebui sa folosesti carne de porc cu grasime. Neaparat trebuie sa fie cu grasime, pentru a da fragezime acestei tochituri.

Dupa cum am spus, poti folosi carnati proaspeti sau afumati. Daca ai la dispozitie carnati afumati, acestia vor da un plus de savoare preparatului.

Primul pas cu care vei incepe va fi sa pui un ceaun pe foc, iar apoi sa pui untura la topit. Alternativ, poti folosi ulei de floarea soarelui, insa iti recomandam sa folosesti untura pentru ca friptura va iesi mai buna.

Carne de porc
Carne de porc

Dupa ce untura s-a topit, adauga carnea de porc taiata in bucati potrivite care sa aiba 3-4 cm. Aceasta trebuie amestecata cu o lingura de lemn, pentru a nu se lipi de fundul ceaunului.

Adauga si condimentele dupa gust. Asadar, pune sare, piper negru proaspat macinat, cimbru uscat, dar si cateii de usturoi. Amesteca din nou pentru ca aromele sa se intrepatrunda. Nu uita sa adaugi si o cana cu apa!

Cand carnea este aproape gata, adauga si carnatii, deoarece acestia au un timp de gatire mai mic. Amesteca din nou foarte bine, pentru a te asigura ca si acestia devin rumeni, la fel ca si carnea.

Citeste si: Cum sa faci slanina de casa. Moduri de preparare

Intre timp, trebuie musai sa prepari si o mamaliga, pentru ca pomana porcului doar asa merge. De regula, mamaliga are nevoie de aproximativ 10-12 minute pentru a fierbe insa totul tine in functie de malaiul pe care il vei folosi.

Pentru a te asigura ca mamaliga nu se va lipi de oala in care o fierbi, atunci cand este gata stinge focul si pune un capac. 

Lasa oala sa stea asa timp de 3-4 minute, pe urma aprinde focul pana ce mamaliga incepe sa fiarba din nou, las-o 1-2 minute si abia apoi rastoarn-o in farfurie.