Cum sa faci sos tzatziki. Reteta originala
Cum sa faci sos tzatziki. Reteta originala

Cum sa faci sos tzatziki. Reteta originala


Cum sa faci sos tzatziki. Afla care este reteta originala si de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara celebrul sos pe care cu siguranta l-ai mai gustat. Care sunt pasii pe care sa ii urmezi pentru a il face la tine acasa.

Cum sa faci sos tzatziki. Reteta originala
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Greceasca
Portii: 1-2
Ingrediente
Ingrediente sos tzatziki
  • 200 gr iaurt grecesc (10% grasime)
  • 2 castraveti
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 lingura ulei de masline
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • marar (optional se poate folosi menta sau patrunjel)
  • sare
  • piper

De unde vine numele acestui preparat

Cacik
Cacik

In cazul in care nu stiai acest sos mai este cunoscut si sub numele de tarator sau cacik. Dupa cum era de asteptat, este un preparat specific bucatariilor din Orientul Mijlociu si Europa de Sud-Est.

Conform istoricilor, numele de sos tzatziki a aparut pe la mijlocul secolului 20 si este provine de la “cacik”, numele turcesc al acestui preparat.

Totusi, se pare ca numele are radacini mai indepartate. Istoricii cred ca numele ar veni din limba persana, mai exact de la cuvantul “zhazh” care se refera la diverse ierburi folosite la gatit. La cel cuvant s-ar adauga sufixul diminutival “cik” din limba turca.

Acum ca am invatat si putina istorie, putem trece la prepararea acestei retete originale de sos tzatziki pe care o poti servi ca aperitiv, dar si la preparate precum frigarui la gratar.

Sos tzatziki. Cum sa il prepari dupa reteta originala

Sos tzatziki
Sos tzatziki

Modul de preparare al acestui sos tzatziki este destul de simplu, asa ca nu trebuie sa ai foarte multe cunostinte legate de gatit. Bineinteles, ai nevoie de rabdare, pentru a il prepara in mod corect.

Primul lucru pe care trebui sa il faci este sa decojesti castravetii. Cu toate ca exista retete in care acestia se folosesc cu coaja, gustul este mult mai bun daca ii decojesti.

Dupa ce ai decojit castravetii, acestia se taie pe lung si folosind o lingurita se vor scoate semintele. Acum, exista doua optiuni, fie dai castravetii prin razatoare, fie ii toci marunt. De obicei, acestia se toaca marunt, pentru ca astfel sosul este mai bun si simti bucatile crocante de castraveti.

Urmatorul pas este sa pui castravetii maruntiti intr-un castron, iar apoi sa pui sare peste acestia. In acest fel, vei mai elimina din apa pe care o contin.

In timp ce castravetii stau in castron, trebuie sa te ocupi si de restul ingredientelor. Dupa cum spuneam, ai nevoie de iaurt grecesc cu 10% grasime. In cazul in care vrei sa folosesti iaurt mai putin gras, va trebui sa scurgi din zer pentru a face acest sos tzatziki.

Citeste si: Reteta sos guacamole. Cum sa il faci acasa si ce ingrediente sa folosesti

Mai departe, cureti cateii de usturoi, iar apoi ii zdrobesti sau ii toci foarte marunt. Dupa aceea, speli legatura de marar si o toci foarte bine.

Acum, este momentul sa amestecam toate Ingredientele, insa inainte de a face asta stoarce castravetii foarte bine folosind o sita.

Dupa asta, pune castravetii intr-un castron mai incapator, iar apoi adauga iaurtul si amesteca foarte bine pana ce ingredientele se omogenizeaza.

Continua sa amesteci si adauga zeama de la o jumatate de lamaie, uleiul de masline, iar apoi mararul tocat. Optional, poti folosi menta sau patrunjel, depinde de gustul fiecaruia. 

La final, adauga usturoiul tocat, dar si sare si piper dupa gust. Reteta de sos tzatziki este gata, asa ca iti dorim pofta buna!