Cum sa faci sos tartar. Reteta de care ai nevoie
Cum sa faci sos tartar. Reteta de care ai nevoie

Cum sa faci sos tartar. Reteta de care ai nevoie


Cum sa faci sos tartar. Afla care este reteta de care ai nevoie pentru a il prepara, dar si ce ingrediente trebuie sa folosesti. Ce trebuie sa il stii cand il prepari acasa la tine.

Cum sa faci sos tartar. Reteta de care ai nevoie – Cuprins:
Cum sa faci sos tartar. Reteta de care ai nevoie
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Internationala
Portii: 5-6
Ingrediente
Ingrediente sos tartar
  • 125 g maioneza
  • 60 g castraveti cornichon murati tocati marunt
  • 1 lingurita capere tocate marunt
  • 2 lingurite mustar (de preferat Dijon)
  • 2 lingurite ceapa esalota tocata marunt
  • 2 linguri ceapa verde tocata marunt
  • 2 lingurite zeama de lamaie
  • 1 lingurita marar verde tocat (optional se poate folosi patrunjel)
  • sare
  • piper
Ingrediente maioneza facuta in casa
  • 300 ml ulei
  • 2 galbenusuri de ou
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • sare
  • piper alb proaspat macinat

Cand a aparut acest sos

Prepararea sosului
Prepararea sosului

In cazul in care nu stiai, acest sos tartar vine din Franta si conform istoriei a fost mentionat pentru prima data in cartile de bucate din secolul al 19-lea, atunci cand era servit cu biftec tartar.

Se pare ca numele de tartar vine de la tatari, adica acea comunitate mongolo-turco-turanica care se gaseste si in anumite regiuni ale Europei de Est, inclusiv in Dobrogea. Istoria spune ca acestia ar fi cei care au introdus acest tip de sos in Europa.

Cand vorbim despre data exacta a aparitiei sosului, nu avem un raspuns clar, pentru ca nu exista. Istoria moderna spune ca bucatarul francez Auguste Escoffier a inclus o reteta in cartea sa “Le Guide Culinare” care semana foarte mult cu sosul tartar de astazi.

Alte surse spun ca sosul tartar a fost inventat de bucatarii francezi la inceputul secolului 20. Acestia au amestecat maioneza impreuna cu ierburi si castraveti murati pentru a crea un sos ce putea fi servit cu preparate din peste. Oricare ar fi adevarul, un lucru este sigur, sosul tartar a devenit foarte popular.

Reteta sos tartar. Cum sa il prepari

Reteta sos tartar
Reteta sos tartar

Pentru a prepara reteta de sos tartar, trebuie sa stii ca maioneza se poate cumpara din comert sau se poate face in casa. Ai mai sus ingredientele pentru prepararea maionezei in casa, asa ca o sa incepem cu aceasta. Trebuie sa stii ca este recomandat ca ouale sa fie la temperatura camerei, pentru ca maioneza sa se lege.

Pentru preparare, o sa ai nevoie de un mixer si de un castron in care pui ingredientele. Mai intai, adauga galbenusurile de ou, sucul de lamaie, dupa care pui mustarul si uleiul, putin cate putin.

Folosind un blender sau un mixer, incepi sa amesteci ingredientele, adaugand uleiul putin cate putin, pana ce sosul incepe sa devina gros. Dupa asta, poti adauga si restul de ulei, iar apoi sarea si piperul alb.

Citeste si: Cum sa faci maioneza de avocado. Suna ciudat, dar este delicioasa!

In cazul in care maioneza s-a taiat, poti adauga inca o lingurita de mustar, iar apoi sa amesteci in continuare pana ce aceasta a inceput sa se lege.

Dupa ce ai pregatit maioneza, este momentul sa adaugi ingredientele pentru a face reteta de sos tartar. Toate acestea trebuie tocate marunt, iar apoi se vor amesteca impreuna intr-un castron mai mare, pana la omogenizare. Foloseste o spatula sau o lingura pentru a amesteca foarte bine.

La final, gusta si adauga sare sau piper dupa preferinte. In cazul in care ti se pare ca nu este destul de acru, poti adauga si putina zeama de lamaie. Reteta este gata!