Reteta sos tabasco. Afla cum sa il faci acasa la tine, de ce ingrediente ai nevoie si care este secretul pentru a obtine gustul original. Iata ce trebuie sa stii si care sunt pasii.
- 150 g ardei iute tabasco tocat marunt
- 3 linguri de sare
- 1 litru apa
- 250 ml otet alb
Reteta sos tabasco. Cum sa il faci si ce ingrediente sa folosesti
Daca si tu vrei sa incerci aceasta reteta de sos tabasco, afla ca poti prepara o versiune fermentata si una nefermentata. La versiunea nefermentata, tot ce trebuie sa faci este sa scoti apa din reteta.
Asadar, vom incepe cu versiunea fermentata. Dupa cum spuneam, ai nevoie de ardei iute tabasco, pe care va trebui sa il toci marunt. Dupa aceea, pune ardeiul intr-un borcan, iar apoi adauga apa si sarea.
Apa trebuie sa acopere in totalitate ardeiul, iar borcanul trebuie sa fie aproape plin. Nu il umple de tot, pentru ca ardeiul va fermenta, ceea ce inseamna ca intreg amestecul se va ridica un pic. De aceea, trebuie sa lasi un pic spatiu in borcan sau sa folosesti un borcan mai mare.
Mare atentie! Ardeiul trebuie sa stea tot timpul acoperit de acea saramura (apa si sarea) pentru ca altfel o sa se strice. Tocmai de aceea, verifica borcanul in fiecare zi pentru a te asigura ca totul este in regula.
Borcanul trebuie sa stea intr-un loc ferit de lumina soarelui, la o temperatura cuprinsa intre 12 si 23 de grade Celsius. Lasa-l acolo timp de 1-2 saptamani, insa asigura-te ca il deschizi in fiecare zi pentru a lasa sa iasa gazele rezultate din procesul de fermentare.
Dupa aproximativ doua saptamani, procesul de fermentare o sa se mai domoleasca, iar acea saramura o sa aiba un gust acid si o sa fie tulbure. Acum este momentul sa adaugi si otetul peste intreg amestecul.
Amesteca totul foarte bine, iar apoi foloseste o oala pentru a fierbe preparatul. Alternativ, poti fierbe doar zeama pentru a obtine un sos mai gros. Tine zeama pe foc pana da in clocot, iar apoi las-o sa mai fiarba la foc mic timp de 15 minute.
Dupa ce s-a racit, pune zeama peste ardeiul tocat marunt si folosind un blender transforma amestecul in sos tabasco. Reteta este gata, trebuie doar sa mai strecori compozitia si sa o pui in sticle.
In cazul in care vrei sa incerci versiunea de sos tabasco nefermentata, o sa ai nevoie de toate ingredientele, mai putin apa.
Ardeiul tabasco tocat marunt se pune impreuna cu sarea si otetul intr-o oala sau cratita si dupa aceea tot amestecul se fierbe. Atunci cand da in clocot, lasa focul mic si totul se mai lasa la fiert timp de 15 minute.
Stinge focul si lasa amestecul sa se raceasca, iar apoi foloseste blenderul sau robotul de bucatarie pentru a transforma totul intr-un sos. Folosind o sita strecoara sosul, iar apoi pune-l in sticle.
Cine a inventat acest sos
Pentru cei ce nu stiu, acest sos tabasco a fost inventat acum mai bine de 150 de ani, iar creatorul acestei retete s-a numit Edmund McIlhenny.
Conform istoriei, McIlhenny a facut acest sos in anul 1868, insa exista guri rele care afirma faptul ca acesta a primit reteta de la un anume Maunsel White care avea o plantatie de ardei iute tabasco. Acesta a murit in anul 1863, asa ca nu o sa stim adevarul niciodata.
Totusi, in anul 1970, McIlhenny a patentatsosul si a inceput productia. La inceput, sosul tabasco a fost vandut in orase precum New Orleans, Louisiana sau Galveston, Texas.
Citeste si: Cum sa prepari acasa sosul samurai
Pe masura ce a devenit celebru, sosul tabasco a ajuns si in orase mai mari precum New York, Boston sau Philadelphia.
McIlhenny a murit in anul 1890 si in autobiografia sa nu a mentionat sosul tabasco pentru ca nu considera crearea acestuia ca fiind ceva notabil.
Fii acestuia, John Avery McIlhenny si Edward Avery McIlhenny au realizat ca tatal lor a pus fundatia unei companii care putea deveni o mare afacere de familie. La scurt timp, au investit si au modernizat linia de productie, iar restul a devenit istorie.