Cum sa faci slanina de casa. Moduri de preparare
Cum sa faci slanina de casa. Moduri de preparare

Cum sa faci slanina de casa. Moduri de preparare


Cum sa prepari corect slanina de casa. Afla pasii pentru a pregati cel mai gustos produs, folosind cateva condimente cheie. Iti vom dezvalui toate secretele, inclusiv care este portiunea de grasime care poate fi transformata in cea mai gustoasa slana.

Ce este slanina

Slanina de casa
Slanina de casa

Slanina este pentru cei mai multi romani un preparat vedeta, fiind considerata una dintre mezelurile traditionale de pe la noi, nelipsita de pe mese mai ales in sezonul rece.

Sa lamurim mai intai de toate ce este slanina. Ei bine, este acel strat de grasime care se afla intre pielea si carnea porcului. Aceasta bucata se conserva cu ajutorul sarii grunjoase si, cu ajutorul catorva condimente, se va transforma intr-un produs delicios.

Folosind o afumatoare, bucatile de slanina vor primi un gust si mai bun si o culoare usor aurie. Din aceeasi bucata de slanina se poate face si untura. Practic, slana se pune in tuci si se topeste incet pe aragaz sau foc de lemne si va deveni in scurt timp untura (se poate pastra in recipiente curate pentru multa perioada de timp).

Intr- o astfel de untura se pot pastra inclusiv carnea si carnatii de porc preparati in casa. In acest fel, bucatele vor fi pastrate pentru cateva luni de zile.

Atentie! Este important de stiut ca este incorect sa numim slanina altfel decat asa cum am mentionat deja. Ii mai poti spune slana sau clisa. Niciodata nu i se spune sunca, pentru ca aceasta este cu totul un alt preparat. Asa cum explica si DEX, sunca este pulpa de porc preparata special (la sare si la fum) pentru a se putea conserva multa vreme; jambon.

Slanina si-a castigat locul in bucatarie pe parcursul anilor si, bineinteles datorita gustului inconfundabil. In tara noastra se pregateste de sute de ani, iar retetele variaza in functie de zona unde este preparata. Gustul poate avea influente maghiare, sasesti sau svabesti.

Slanina de cea mai buna calitate si condimente

Slana
Slana

Daca vrei sa prepari slanina de casa, atunci trebuie sa stii, mai intai de toate, care este cea mai buna portiune din care poti face asa ceva. Este dovedit ca cea mai buna portiune este cea de pe burta porcului. Este cu mult mai frageda ca cea de pe spate.

Slanina de pe spate este indicat sa o folosesti pentru prepararea carnatilor, a tobei, lebarului sau/si a caltabosilor,  jumarilor si a unturii. Slana de pe spate se poate sara si afuma si ea, dar este indicat sa fie consumata prajita. Nu va fi la fel de frageda ca cea de pe burta. Unii gospodari o transforma si pe aceasta in clisa, asa ca tu vei decide daca o prepari sau nu in acest fel.

Citeste si: Cum sa faci o afumatoare chiar la tine acasa

Secrete sunt si in ceea ce privesc condimetele folosite. Daca vrei un produs de cea mai buna calitate, atunci trebuie sa utilizezi si condimente potrivite.

Daca vrei slanina condimentata cu boia, fereste-te sa cumperi plicuri din marile magazine. Alege varianta naturala, adica cea cumparata de la tarani sau prepara chiar tu boia, la tine acasa. Tot ce ai de facut este sa cumperi un sir de ardei iuti uscati, ii dai la cuptor pana se elimina toata umezeala si apoi ii treci prin masina de macinat cafea. Vei avea in cel mai scurt timp cea mai buna boia pe care ai gustat-o vreodata.

Si cand vine vorba de sarea grunjoasa pe care o vei folosi trebuie sa acorzi atentie. Trebuie verificata sa fie curata, din sursa sigura. Daca ai indoieli, atunci este mai bine sa folosesti sare de mare.

Cum sa faci slanina de casa. Etapele prepararii

Cum sa faci slanina de casa
Cum sa faci slanina de casa

Prima etapa a prepararii in casa este portionarea bucatilor de slanina. Cum am stabilit, se va folosi cea de pe burta. Dupa ce a fost taiata de pe porc, se lasa sa se raceasca pana a doua zi, atarnata undeva in gospodarie, intr-un loc curat, rece, pentru a se intari.

A doua zi se trece la portionarea ei. Fiecare o va portiona in functie de preferinta dar, daca nu ai mai facut asa ceva niciodata, sfatul nostru este sa o tai in bucati lungi de 25-30 de centimetri si lata de o palma. Dar acest pas nu este important.

Urmatoarea etapa este prepararea saramurei. Este cel mai important pas pentru ca de el va depinde daca slanina va fi sau nu frageda. Ai de ales dintre doua variante: in sare sau in saramura.

Saramurarea in sare este o metoda extrem de simpla. Bucatile de slanina sunt presarate cu sare din abundenta pe toate partile si apoi se aseaza intr-un vas spatios, curat, suficient de mare cat sa incapa intreaga cantitate preparata. Trebuie sa folosesti doar sare grunjoasa de calitate sau sare de mare.

Important de stiut este faptul ca slanina isi va lua sare exact cat este nevoie, deci nu te teme ca ai presarat o cantitate prea mare. Acest lucru nu va conta.

Poti adauga si alte condimente, daca iti sunt pe plac (cimbru, ardei iute, boia).

Tot ce ai de facut apoi este sa o acoperi cu o greutate si sa o lasi la rece, intr-un loc intunecat, timp de doua zile. Bucatile de slanina se intorc, dupa cele doua zile, si se mai adauga sare daca se observa ca nu este suficienta.

O sa vezi ca o parte din sare s-a topit si a ajuns pe fundul vasului. Este bine sa o arunci (nu este un pas obligatoriu) si sa refaci stratul de sare de pe slanina. Va ramane in acest fel pentru cel mult o luna de zile, timp in care se va fragezi bine.

Slanina de casa afumata
Slanina de casa afumata

Daca vrei slanina afumata, dupa aceasta perioada de timp cat a stat in sare, se scutura de condimente si se lasa trei zile atarnata la vant, dupa care se baga la afumat.

Se poate consuma si neafumata. Dupa ce este scoasa de la sare, se atarnata in loc racoros si uscat, pana cand ajunge sa fie suficient de frageda. Apoi se poate baga in congelator.

A doua metoda de pregatire a slaninei este in saramura. Se prepara un lichid alcatuit din apa rece si sare grunjoasa din abundenta. Dupa topirea sarii, ca sa iti dai seama ca este potrivita pentru slanina, testeaza-o cu ajutorul unui ou. Daca sta la suprafata, atunci este perfecta. Slanina trebuie scufundata in lichid, dupa care se pune o greutate. Saramura trebuie sa acopere cu totul slanina.

Saramura
Saramura

Se lasa la rece pentru urmatoarele 3-4 saptamani, dar ai grija sa o schimbi zilnic (saramura) pana cand ramane curata, alba. La inceput va fi usor rosie. Cand va ramane curata, poti adauga si alte condimente, cum ar fi cimbru, usturoi zdrobit,boabe de piper, coriandru.

Daca vrei sa conservi slanina in saramura, tot ce ai de facut este sa tai clisa in bucati  mici si sa le introduci in borcane de 800 de gr. Peste ele se toarna saramura, se pun capacele borcanelor si se pastreaza in loc racoros.

O alta varianta de conservare este ca bucati mici de slanina sa fie vidate si date la frigider sau sa fie pastrate in saramura, in vasul in care a stat.

Daca nu-ti sunt pe plac variantele, le poti scoate si le poti atarna la vant pentru 3 zile, sa se usuce.

Daca alegi sa o afumi, trebuie sa stii  ca trebuie sa faci asta numai la fum rece, mocnit. Vei folosi  rumegus de lemn de esenta tare sau pom fructifer.