Cum sa faci dulceata de caise
Cum sa faci dulceata de caise

Cum sa faci dulceata de caise


Sezonul pentru dulceata de caise aproape ca a venit, asa ca daca vrei sa afli cea mai buna reteta pentru a face dulceata de caise, ai venit unde trebuie. Nu iti trebuie multe ingrediente, doar rabdare pentru a face cel mai bun preparat.

Fie ca o vei folosi pentru clatite, pentru prajituri sau orice alt desert, dulceata de caise este un preparat extrem de gustos. Iata cea mai buna reteta pentru dulceata, care iti lasa gura apa! Nu uitati ca dupa ce veti prepara aceasta reteta, o sa aveti nevoie de borcane curate si uscate, dar si de capace bune si sterilizate.

Cum sa faci dulceata de caise – Cuprins:
Cum sa faci dulceata de caise
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 4-5 borcane
Ingrediente
Ingrediente dulceata de caise
  • 5 kg caise fara samburi
  • 5 kg zahar (proportia poate fi pana la 1:1, aici depinde cum doriti sa o preparati)
  • zeama de la o lamaie sau ½ plic de sare de lamaie

Cum sa prepari dulceata de caise

Dulceata de caise
Dulceata de caise

Primul pas in a face dulceata de caise este sa procedam asa cum o facea si bunica noastra. Spalati caisele, scoateti samburii si puneti-le intr-o cratita mare. Secretul este sa puneti un strat de caise si unul de zahar, procedati asa pana terminati toate caisele de pus in cratita. Lasati caisele peste noapte si abia a doua zi le puneti la foc mic.

Puneti cratita pe foc mic si adaugati si sucul de lamaie. Atunci cand totul va fierbe, trebuie sa indepartati spuma si sa continuati fierberea pana cand o sa scada la consistenta dorita de dumneavoastra. Mare atentie! Nu trebuie sa amestecati pentru ca o sa rupeti si caisele.

Este recomandata scuturarea cratitei din cand in cand, pentru a aseza compozitia. Daca timpul de fierbere este mic, atunci bucatile de caise isi vor pastra si ele forma. O alta metoda este de a scoate caisele dupa ce intreaga compozitie a inceput sa fiarba.

Strecurati caisele si lasati totul la scurs timp de 10 minute, pentru a colecta cat mai mult suc. Dupa ce totul s-a scurs, puneti sucul la fiert timp de 10 minute, dar curatati spuma groasa care se va forma deasupra. Nu amestecati, pentru ca la final spuma nu se va mai forma.

Citeste si: Cum sa faci dulceata de nuci verzi. Reteta simpla

Dupa aceea, puneti caisele in siropul fiert si lasati totul inca 20 de minute la fiert. Atunci cand bucatile de caise devin translucide si culoarea lor se intensifica, inseamna ca dulceata este gata. Chiar daca siropul nu vi se pare gros, nu uitati ca acesta se mai ingroasa si dupa racire.

Daca doriti ca dulceata pe care o preparati sa aiba un gust subtil de migdale, puteti sparge samburii pe care i-ati scos, ii zdrobiti si ii adaugati la final. Puneti dulceata cat inca este fierbinte in borcane curate, sterilizate si fierbinti.

Stergeti gura borcanelor daca aceasta s-a murdarit, puneti capacele, strangeti-le foarte bine si bagati-le la cuptor timp de 20 de minute, la temperatura de 200 de grade Celsius.

Este recomandat sa intoarceti borcanele cu fundul in sus, adica sa stea pe capac si sa stea asa timp de 10 minute. In acest fel, se va forma vid. Dupa ce ati terminat aceasta operatiune, puneti borcanele intr-o patura si lasati-le sa se raceasca peste noapte. In urmatoarea zi le puteti depozita in camara si le puneti sa astepte urmatoarea reteta ce le va include!