Cum sa faci cel mai bun pilaf. 5 retete pe care iti va fi greu sa nu le repeti
Cum sa faci cel mai bun pilaf. 5 retete pe care iti va fi greu sa nu le repeti

Cum sa faci cel mai bun pilaf. 5 retete pe care iti va fi greu sa nu le repeti


Cum sa faci cel mai bun pilaf, 5 retete pe care trebuie sa le incerci. Pilaful este una dintre mancarurile cele mai des gatite de gospodinele noastre. Si pentru asta ar trebui sa le multumim, pare-se, bucatarilor turci pentru ca de la ei provine reteta initiala. Din fericire, de-a lungul timpului s-au inventat o multitudine de retete care mai de care mai savuroase. Acest preparat a devenit popular si in Orientul Mijlociu, Asia Centrala si de Sud, dar si in Caraibe.

Cum sa faci cel mai bun pilaf. 5 retete pe care iti va fi greu sa nu le repeti
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Internationala
Portii: 1
Ingrediente
Ingrediente pilaf sarbesc
  • 1 buc. ceapa (primavara puteti folosi ceapa verde)
  • 1 buc. morcov
  • ½ lingurita Delikat
  • 1 buc. dovlecel
  • 2 buc. ardei gras
  • 1 buc. legatura patrunjel
  • 1 cana orez
  • 5 buc. rosii
  • ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper
Ingrediente pilaf cu carne de pui
  • 500 gr carne de pui (piept de pui, aripioare sau pulpe de pui)
  • 2 buc. ceapa
  • 1 buc. morcov
  • 1 cana orez (puteti adauga o cana si jumatate daca doriti)
  • 1 buc. legatura patrunjel
  • piper
  • sare
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
Ingrediente pilaf taranesc
  • 500 gr carne de pasare
  • 1 cana orez
  • 1 buc. ceapa
  • 1 buc. morcov
  • ½ lingurita Delikat
  • sare
  • piper
Ingrediente pilaf Kazak
  • 1 kg carne fara oase (porc, vita sau de berbec)
  • 1 kg orez
  • 600 gr morcov
  • 400 gr ceapa
  • 1 lingura chimion
  • 1 lingura barbaris (agrisa)
  • ½ lingura sofran de India
  • 5 buc. catei de usturoi
  • piper rosu macinat
  • piper negru macinat
  • sare
  • ulei de floarea soarelui
Ingrediente pilaf de post cu ciuperci
  • 250 gr orez
  • 60 ml ulei de floarea soarelui
  • 700 gr ciuperci proaspete
  • 1 buc. ceapa
  • 1 buc. catel de usturoi
  • 40 gr telina
  • 1 buc. morcov
  • 1 buc. ardei gras rosu
  • 600 ml apa
  • patrunjel verde tocat
  • 1 frunza dafin
  • sare
  • piper

Cum sa faci pilaf sarbesc

Pilaf sarbesc
Pilaf sarbesc

Pilaful sarbesc se poate face cu sau fara carne, insa orice varianta vei alege cu siguranta te vei linge pe degete! Se toaca ceapa marunt, marunt. Se curata morcovul si se da pe razatoare, pe ochiurile mari. Dovlecelul se spala bine si se taie cubulete. Ardeiul se spala si el si se taie fasii.

Se pune pe foc o tigaie cu ulei. Cand s-a incins uleiul se pune ceapa la calit impreuna cu Delikat. Cand ceapa s-a facut aurie, se adauga si morcovul ras si se caleste. Rand pe rand vom adauga cubuletele de dovleci si fasiile de ardei dupa care le calim timp de 2 – 3 minute.

Rosiile le taiem cubulete si le punem spre final. Toate ingredientele trebuiesc lasate inca 2 minute pe foc. Orezul curatat si spalat se pune in cratita, apoi 550 gr de apa si patrunjelul tocat.

Avem grija ca toate ingredientele sa fie sarate, punem si piperul, iar la final introducem cratita la cuptor pentru 40 de minute. 6 Se poate servi ca garnitura langa o friptura sau ca atare, pentru ca este delicios!

Cum sa faci orez cu carne de pui

Pilaf cu carne de pui
Pilaf cu carne de pui

Este alegerea perfecta pentru un pranz rapid si savuros. Nu aveti nevoie de ingrediente greu de gasit, iar daca aveti pasare de casa… succesul este garantat! Pentru inceput pregatim legumele. Se curata ceapa si se taie marunt. Morcovul se curata si se da pe razatoare, pe ochiurile mari. Patrunjelul se taie marunt.

Punem o cratita pe foc cu uleiul si il lasam sa se incinga. Adaugam ceapa si o calim pana prinde o culoare aramie, apoi se pune morcovul. Le calim impreuna pentru 1 – 2 minute si punem carnea de pui (ce carne ati ales voi pentru deliciosul preparat).

Calim si puiul cu legumele pentru cateva minute dupa care adaugam apa pana se acopera carnea, piperul si lasam totul sa fiarba la foc mediu. Intr-un vas separat se pune orezul cu 6 cani de apa si le dam la foc mediu.

Cand a fiert orezul, il adaugam peste carne, amestecam cu grija si il lasam cateva minute pe foc, cat sa se imbine toate aromele. La final punem patrunjelul maruntit.

Cum sa faci pilaf taranesc

Orez cu carne de pui
Orez cu carne de pui

Inainte de toate pregatim orezul. Il curatam bine, il spalam si apoil il punem la inmuiat in apa rece. Apoi ne ocupam de carnea de pasare. O spalam si apoi o punem sa fiarba in apa cu sare (dupa gust). Trebuie sa luam spuma.

Curatam ceapa si morcovul si le adaugam intregi peste carne. Cand a fiert carnea, o scoatem si o punem intr-un vas separat, iar zeama o strecuram. In trei parti de supa vom pune orezul impreuna cu Delikat-ul si il lasam sa fiarba.

Punem pe foc o tigaie cu ulei si rumenim bine carnea de pui. Apoi servim pilaful presarat cu patrunjel langa delicioasa carne de pui.

Cum sa faci pilaf Kazak

Pilaf Kazak
Pilaf Kazak

Este un preparat care isi are originile in Kazakstan. Un secret pe care il stiu, dar nu l-am incercat deocamdata este ca locuitorii din Kazakstan adauga fructe in pilaf (prune, struguri etc). Asta pe langa ingredientele pe care vi le las mai jos. Daca incercati reteta cu fructe sa imi spuneti si mie cum este.

Pentru inceput ne ocupam de curatatul si tocatul ingredientelor. Vom curata ceapa si o vom toca marunt. Morcovul il vom curata si il vom da pe razatoare, pe ochiurile mai mici. Carnea trebuie spalata si ea, curatata de oase daca are si apoi o vom taia cubulete nici mari, nici mici.

Vom pune pe foc o cratica cu ulei pe care il vom lasa sa se incinga. Apoi punem carnea pe care o calim pana va capata o culoare aurie. Peste, adaugam morcovul si ceapa si le lasam sa se caleasca impreuna pret de 5 – 7 minute.

Cand timpul s-a scurs, adaugam toate ingredientele de care v-am spus mai sus ca sa dea o aroma deosebita preparatului. Este timpul sa ne ocupam de orez. Asa ca il spalam foarte bine, pana cand apa este limpede. Asta insemana sa schimbam apa de vreo 10 ori. Cand suntem siguri ca este spalat bine, il adaugam peste carne si amestecam bine.

Acoperim toate ingredientele cu apa (cam 2 – 3 degete deasupra carnii) punem usturoiul intreg (daca vreti o aroma mai intensa de usturioi, atunci striviti-l cu ajutorul unui cutit). Puneti capacul si lasati cratita la foc mic timp de 40 – 45 minute.

Atentie! Nu trebuie sa amestecati! Daca cumva apa se evapora si orezul nu este fiert, atunci facem cateva gauri cu ajutorul unui cutit si turnam apa calda.

Cum sa faci orez de post cu ciuperci

Orez cu ciuperci
Orez cu ciuperci

Este o reteta ideala pentru persoanele care postesc sau pentru cele vegetariene. Nici carnivorii nu vor putea sta departe cand vor gusta reparatul savuros. Vom lua ciupercile si le spalam bine, sa nu ramana urme de pamant. Le lasam sa se usuce dupa care le taiem pe jumatate sau fasii, in functie de ce ciuperci preferati.

Vom curata ceapa si apoi o vom toca cat de marunt putem. La fel procedam si cu ardeiul. Telina si morcovul le vom curata de coaja dupa care le vom da pe razatoare, pe partea cu ochiuri mari.

Orezul trebuie spalat bine, in mai multe ape dupa care il lasam sa se svinte de apa. Intr-o cratita punem jumatate din cantitatea de ulei si il lasam sa se incinga bine. Apoi adaugam ciupercile pe care le calim bine, bine. Cam 5 – 7 minute dupa care le punem intr-un vas separat si le acoperim.

Citeste si: 3 retete de sarmale gatite in vas de lut ori infasurate in foi de vita

In cratita in care au fost ciupercile vom pune restul de ulei, lasam la incins apoi aruncam legumele pregatite deja: ceapa, morcovul, telina si ardeiul si le stropim cu sare, dupa gust. Lasam toate ingredientele la inabusit vreo 5 minute si amestecam din cand in cand.

Cand ceapa s-a inmuiat, punem orezul in cratita si le calim impreuna cateva minute. Nu uitati sa amestecati! Peste orez punem 600 ml de apa, o foaie de dafin, o lingurita rasa de sare si apoi dam focul mare pana incepe sa fiarba. Cand bulbucii s-au intetit, adaugam ciuprecile si amestecam usor toate ingredientele. Dam focul mic, acoperim cratita si lasam sa fiarba lent pentru 10 minute.

Cand au trecut cele 10 minute, oprim focul, presaram piper, punem capacul si lasam pilaful timp de 10 – 15 minute sa se odihneasca si sa absoarba toata zeama din cratita. Acest preparat este foarte satios si se poate servi cu patrunjel verde presarat si o salata de legume. Sau ca garnitura langa o friptura pentru cei care nu postesc. Sa aveti pofta!