Cum sa faci cei mai pufosi papanasi cu branza de vaci
Cum sa faci cei mai pufosi papanasi cu branza de vaci

Cum sa faci cei mai pufosi papanasi cu branza de vaci


Cand spun papanasi, ma gandesc la zilele friguroase de la munte. Dupa o drumetie pe munti sau cateva ture de schiat, pofta de mancare e mare, mai ales de un desert delicios. De-a lungul anilor am degustat multe retete, insa cei facuti de mine parca sunt mai gustosi. E clar, am un secret de care nu mi-am dat seama. Va las si pe voi sa il descoperiti!

Cum sa faci cei mai pufosi papanasi cu branza de vaci – Cuprins:
Cum sa faci cei mai pufosi papanasi cu branza de vaci
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 1
Ingrediente
Ingrediente papanasi
  • 500 gr branza de vaci (bine scursa de zer)
  • 3 buc. oua
  • 250 gr faina
  • 100 gr zahar
  • 200 gr smantana
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 praf sare
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • 200 gr dulceata de visine sau afine (eu am folosit dulceata de afine facuta de mine)

Cum sa faci aluatul pentru papanasi

Papanasi cu branza de vaci
Papanasi cu branza de vaci

Intr-un bol vom pune branza de vaci si ouale si le amestecam bine. Apoi adaugam zaharul, aromele si bicarbonatul si continuam sa le amestecam. Va puteti folosi de un tel sau de o lingura. Dupa ce s-au omogenizat ouale si branza, vom adauga treptat faina pana o vom ingloba pe toata.

Atentie, nu trebuie sa framantati prea tare, ca nu facem paine si nu avem nevoie de aluat elastic. Dupa ce am amestecat toate ingredientele, aluatul a iesit putin lipicios, dar asta pentru ca vreau papanasi fragezi.

Citeste si: Reteta de halva. Cum se prepara acest desert si de ce ingrediente ai nevoie

Pe masa de lucru vom presara faina si apoi rasturnam coca. Impartim aluatul in mai multe bucati uniforme. Luam fiecare bucata in parte si formam papanasul, dar nu inainte sa ne oprim o bila mica cunoscuta drept mot.

Modelam papanasul cu ajutorul degetelor, ii rotunjim, ii turtim si le largim cat mai mult gaura din mijloc, astfel se vor praji cat mai bine in interior.

Cum sa prajesti papanasii

Prajirea papanasilor
Prajirea papanasilor

Intr-o tigaie mai inalta sau o cratita vom pune ulei intr-o cantitate mai generoasa (6 – 7 centimetri de ulei) si il vom lasa sa se incinga. Vom sti ca este bine incalzit daca punem o firimitura de aluat in ulei si se formeaza bule de aer in jurul ei.

Acum este momentul sa dam focul mai mic si sa incepem sa ne prajim gogosile rand pe rand pana capata o culoare frumoasa, aurie.

Trebuie sa fim atenti ca se rumenesc destul de repede si trebuie sa ii intoarcem. Scoatem papanasii pe o farfurie invelita cu servetele absorbante sa se absoarba surplusul de ulei.

Tavalim papanasul prin zahar pudra vanilat, punem dulceata, deasupra biluta mica si la final smantana. Ei bine… acum ati aflat secretul unor papanasi pufosi si deliciosi. Sa aveti pofta!