Crap la gratar. Cum sa il pregatesti pentru a iesi gustos
Crap la gratar. Cum sa il pregatesti pentru a iesi gustos

Crap la gratar. Cum sa il pregatesti pentru a iesi gustos


Crap la gratar. Afla cum sa pregatesti acest peste pentru a iesi gustos, dar de ce ingrediente ai nevoie. Ce trebuie sa stii atunci cand pregatesti acest peste si cum il testezi sa vezi daca este proaspat cand il cumperi.

Crap la gratar. Cum sa il pregatesti pentru a iesi gustos – Cuprins:
Crap la gratar. Cum sa il pregatesti pentru a iesi gustos
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 1-2
Ingrediente
Ingrediente crap la gratar
  • 1 crap
  • sare
  • lamaie

Reteta crap la gratar. Cum sa il pregatesti

Crap la gratar
Crap la gratar

In primul rand, iti recomandam ca pentru aceasta reteta sa folosesti crap de Dunare (Cyprinus carpio), este mult mai gustos si carnea are o textura diferita. Bineinteles, pestele se curata de solzi, de intestine, iar apoi se spala foarte bine cu apa rece. Doar asa o sa faci cel mai bun crap la gratar.

Dupa ce ai spalat pestele, foloseste prosoape de bucatarie pentru a indeparta excesul de apa, iar apoi pune-l intr-un castron incapator, iar apoi pune sare pe ambele parti. Poti pune sare si in burta, acesta va fi mai gustos.

Desigur, pestele trebuie crestat pentru a isi lua sare, dar si pentru a se gati uniform atunci cand il pui pe gratar. In plus, il poti servi mult mai bine in acest fel.

Acum ca i-ai pus sare, pestele trebuie sa stea timp de o ora la frigider, asa ca acopera castronul cu o folie alimentara si lasa-l sa stea la rece. Pentru un plus de gust, poti pune si piper, cimbru sau oregano, in functie de ce iti place. Poti folosi si putina zeama de lamaie.

Citeste si: Scrumbie la gratar. Cum sa o pregatesti dupa reteta pescareasca

Intre timp, va trebui sa pregatesti gratarul. O sa ai nevoie de carbuni, insa focul nu trebuie sa fie prea tare pentru ca in caz contrar risti sa arzi pestele. In cazul in care carbunii sunt prea incinsi, ii poti stropi cu putina apa.

Mai departe, gratarul se curata cu un servetel imbibat in ulei, pentru ca pestele sa nu se lipeasca atunci cand il pregatesti.

Mare atentie! Daca ai portionat crapul, bucatile de peste se pun pe gratar mai intai cu partea carnii si nu pe solzi. Atunci cand a prins o culoare aurie si se desprinde usor de pe gratar, se poate intoarce si pe partea cealalta. Reteta de crap la gratar este gata numaidecat, asa ca asigura-te ca ai un pahar de vin alb pus la rece!

Cum sa recunosti pestele proaspat

Crap proaspat
Crap proaspat

Atunci cand cumperi peste din comert, trebuie sa te asiguri ca acesta este proaspat si ca nu a stat prea mult pe galantarele magazinelor. Este foarte important inainte sa pregatesti crap la gratar.

Asadar, cand cumperi peste, trebuie sa te asiguri ca acesta nu se indoaie usor si carnea este ferma. Apasa cu degetul si daca nu raman urme, atunci pestele este proaspat.

Totodata, este absolut necesar sa verifici si branhiile sau urechile pestelui. Acestea trebuie sa aiba o culoare roza sau rosie, sa fie curate si umede. Daca sunt uscate si inchise la culoare, pestele pe care il ai in fata nu este proaspat si nu trebuie cumparat.

Mai mult, pestele proaspat este acoperit de un mucus transparent, care nu are niciun miros. Daca pestele a stat prea mult pe galantare, mucusul devine abundent si are un miros respingator.

La final, iti mai spunem ca solzii pestelui trebuie sa fie curati si luciosi, dar mai ales bine lipiti de piele. Ochii pestelui trebuie sa fie limpezi si bombati. La pestele vechi, ochii sunt infundati in orbine si tulburi.