Cum sa folosesti cartoful. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti cartoful. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti cartoful. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii


Cartoful este printre cele mai cunoscute si mai consumate legume de la noi. Cartoful este bogat in vitamina C si in potasiu, fiind un element important in eliminarea toxinelor si a acidului uric din organism. Conteaza foarte mult cum este consumat pentru a aduce beneficii organismului.

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Cartoful
Cartoful

Cartoful (Solanum tuberosum) este o planta anuala,  erbacee, care face parte din familia solanaceelor, cu origine pe continentul american.

A fost adus in Europa, unde initial a fost utilizat exclusiv pentru hrana animalelor, fiind introdus in alimentatia oamenilor abia in secolul al XVIII-lea.

In pamant, cartoful are o tulpina care creste in grosime si capata forma de tuberculi si radacini. Tulpina aeriana este suculenta si muchiata. Florile cartofului sunt albe sau violete.

Dupa cum probabil stii deja, sunt mai multe tipuri de cartofi, toate utilizate mai mult sau mai putin in alimentatie.

Cartoful dulce are un continut numai bun de zahar.daca este copt, seamana foarte mult la gust cu dovleacul. Este ceva mai dulce decat cartoful obisnului si are i textura untoasa, mai catifelata.

Cartofii rosii sunt potriviti pentru salate si au in continut de caroten si flavonoide, care le dau si nuanta rosiatica.

Cratofii albi sau cei pe care ii stim si ii consumam mai mult sau mai des au un continut redus de zahar, o textura mai densa, cremoasa si un invelis destul de fin, de delicat.

Cartofii mov au aceasta culoare datorita continutului mare de antocianine, compusi cu rol antioxidant. E unul dintre motivele pentru care cartofii mov sunt o alternativa mai buna la consumul de cartof clasic. Sunt bogati in proteini si fibre, insa au si o cantitate mare de carbohidrati.

Ce beneficii are cartoful

Ce beneficii are cartoful
Ce beneficii are cartoful

Cele mai importante substante care se regasesc in cartof sunt amidonul, minerale precum calciu, magneziu, mangan, cupru, potasiu, fosfor si fier, dar si protide, lipid, vitaminele A, B1, B2, B6, C, dar si acid folic, citric si malic. Toti acesti compusi fac din cartof un aliment complet, care asigura o hranire completa si, daca este preparat corespunzator, se digera usor si vine doar cu beneficii pentru organism.

Asa cum am spus, principalul beneficiu al cartofului este ca el ofera o hranire completa, mai ales daca este consumat cu moderatie si daca este preparat corespunzator.

Cartoful are efect antiinflamator, fiind utilizat, in forma cruda, pentru ameliorarea diferitelor dureri, emtorse sau inflamatii articulare. Responsabila pentru efectul antiinflamator este colina continuta de cartof.

Vitamina B6 din cartof ajuta la reglarea metabolismului si contribuie la transformarea carbohidratilor si a proteinelor in glucoza si aminoacizi.

Mineralele prezente in cartof, precum calciul, magneziul si zincul sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii oaselor. Atat fierul, cat si zincul contrinuie la producerea colagenului, esential pentru buna functionare a oaselelor.

Cartofii au un continut mic de grasimi si foarte putin colesterol, sunt si foarte satiosi, ajutand la reglarea digestiei si mentinerea unei greutati optime. Sigur, daca nu sunt consumati prajiti.

Cartofii regleaza tranzitul intestinal datorita continutului de fibre. Acestea reduc de cele mai multe simptomele indigestiei, constipatia, diareea si pot calma meteorismul abdominal. Atentie! Daca sunt diagnosticate afectiuni ale stomacului, atunci cartoful nu mai vine cu beneficiile de mai sus.

Cum sa folosesti cartoful

Cum sa folosesti cartoful
Cum sa folosesti cartoful

Supa de cartofi este recomandata pentru ameliorarea diareei. In plus, aceasta calmeaza mucoasele si aduce organismului un aport de potasiu, necesar in criza diareica.

Salata de cartofi cruzi este recomandata in ameliorarea litiazelor biliare si hepatice, dar si in hepatita cronica. Daca gustul cartofilor cruzi nu este tolerat, acestia pot fi consumati fierti.

Sucul de cartofi cruzi amelioreaza simptomele gastritei. Sucul are un efect cicatrizant si antiseptic.

Tot sucul, consumat cate 300 ml in fiecare dimineata, timp de trei saptamani, amelioreaza simptomele dischineziei biliare.

Citeste si: Cum sa prepari must cu hrean si care sunt beneficiile

Cataplasmele cu cartofi cruzi, rasi, sunt recomandate in tratarea arsurilor. In acest caz, cartofii sunt folositi pentru proprietatile lor emoliente si cicatrizante. Acelasi tratament este eficient si pentru ameliorarea pielii deshidratate, cu multe crapaturi, dar si in ameliorarea ulcerului varicos.

Durerile de cap pot fi calmate prin aplicarea feliilor de cartof cvrud direct pe frunte si, acelasi tratament, insa aplicat pe gat si acoperit cu o esarfa mai veche calmeaza disconfortul asociat gripei si racelilor.

Cartoful crud este si un aliat al tenului, mai ales al celui gras, care prezinta multw puncte negre. In acest caz se recomanda ca zonele cu probleme sa fie frecate cu o felie de cartof crud.

Preparare si administrare

Suc de cartofi
Suc de cartofi

Supa de cartof se prepara prin fieberea cartofilor, dar si a altor legume, cum sunt morcovii si ceapa, de exemplu, si apoi pasarea acestora. In tratarea unor afectiuni digestive, este mai degraba recomandat ca supa sa fie consumata ca atare, fara condimente si sarata doar pentru a-i potenta putin gustul.

Cataplasmele se obtin din cartof fiert si pasat care se aplica fie intr-un tifon, fie ca atare, pe zonele cu probleme, mai ales pentru calmarea unor dureri. Aceasta pasta este utila si in tratarea conjuctivitei, insa combinata cu putin lapte si galbenus de ou. Ea se va lasa sa actioneze pe pleoape cel mult 15 minute, apoi se va spala. Procedura trebuie repetata de 2-3 ori pe zi.

Masca pentru ten si maini cu piele crapata, deshidratata se realizeaza dintr-un amestec de piure de cartofi cu branza de vaci, ulei de masline si cateva picaturi de lamaie. Masca va fi lasata sa actioneze pe zonele cu probleme cel putin in sfert de ora inainte de a fi spalata.

Sucul se obtine foarte usor prin stoarcerea cartofilor. Este recomandat atat in gastrite, cat si in tratarea unor arsuri minore, cum sunt cele rezultate din accidente casnice, in bucatarie.

Cartoful. Contraindicatii si reactii adverse

Cartofi prajiti
Cartofi prajiti

Cartofii, consumati in cantitati mari si frecvent pot duce, mai ales la femei, la ingrosarea taliei.

Cartofii prajiti vin cu un risc pentru sanatate, mai ales cand sunt preparati la temperaturi inalte. In aceste conditii, se elibereaza o substanta, acrilamida, care are un potential cancerigen destul de ridicat.

Cartofii incoltiti sau cei care capata o nuanta de verde NU trebuie consumati. Ei sunt toxici prin prezenta solaninei si pot cauza probleme circulatorii, respiratorii, dar si dureri de cap, diaree si crampe musculare.

Cartofii nu sunt contraindicati in sarcina, insa trebuie consumati cu moderatie si preparati mai degraba fierti sau la cuptor decat prajiti.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.