Daca te-ai decis sa mananci doar alimente fara gluten sau daca esti intolerant la gluten, o sa iti aratam cum sa alegi aceste alimente care nu contin aceste proteine. Iata ce trebuie sa alegi atunci cand vrei sa tii o dieta fara gluten si ce trebuie sa stii despre aceasta familie de proteine.
Ce este glutenul si cum actioneaza asupra corpului uman
Glutenul este o familie de proteine pe care o gasim, de obicei, in grau, orz, secara si spelta. Numele acestei familie de proteine vine din latina, unde inseamna lipici. Nu este greu sa ne dam seama de ce, pentru ca faina obtinuta din cerealele pe care le-am mentionat si amestecata cu apa, are consistenta unui lipici.
Tocmai aceasta proprietate asemanatoare lipiciului este cea care si ofera painii capacitatea de a creste atunci cand este coapta. Glutenul mai poate fi gasit in pastele fainoase, dar si in produsele de patiserie ori in mezeluri si sosuri.
Glutenul este vazut de corpul uman ca o substanta straina, asa ca daca ajunge in intestin, organismul trimite anticopri pentru a putea ataca aceasta substanta. Intolenranta la gluten poate deveni o adevarata problema adca este netratata si creste riscul de cancer, probleme cu tiroida sau poate cauza deficiente de vitamina D.
Cu toatea ca majoritatea oamenilor pot consuma fara nicio problema alimente cu gluten, exista si persoane cu intoleranta la gluten sau boala celiaca, iar efectele secundare sunt destul de neplacute.
In prezent, dieta fara gluten este singura modalitate care garanteaza persoanelor ce sufera de boala celiaca o stare foarte buna de sanatate digestiva. Asadar, este absolut necesar sa consumi alimente fara gluten.
Cum sa alegi corect alimentele fara gluten
Doar cateva tipuri de seminte contin gluten, in timp ce celelalte sunt fara gluten. Daca vrei sa alegi semintele fara gluten, atunci trebuie sa te indrepti catre hrisca, tapioca, orezul brun, orezul salbatic, mei, quinoa sau ovaz, insa aici trebuie sa te asiguri ca pe eticheta scrie ca este fara gluten, deoarece acesta poate fi contaminat in timpul procesarii.
In acelasi timp, trebuie neaparat sa eviti graul de toate soiurile, secara si orzul. Aceste cereale sunt folosite pentru a produce painea, biscuitii, pastele fainoase, fulgii de cereale, produsele de patiserie sau snacksurile.
Fructele proaspete nu contin gluten, insa trebuie sa ai grija la cele procesate. Pe lista fructelor ce nu contin gluten includem citricele (lamai, portocale, grapefruit), bananele, merele, piersicile si perele.
Daca o sa cumperi fructe la conserva, ai mare grija pentru ca acestea ar putea contine gluten. Acelasi lucru se intampla si cu fructele congelate, cu cele uscate sau cu cele gata curatate.
Legumele care nu contin amidon sunt conopida, broccoli, legumele verzi precum spanacul, varza kale, legumele care contin amidon (cartofi, porumb), ardeii grasi, ciupercile, ceapa, morcovii, ridichi sau fasole verde.
Acelasi lucru se aplica si la legumele la conserva, la cele congelate, la cele deja curatate sau la cele uscate. Aceastea ar putea contine gluten asa ca cel mai bine ar fi sa consultati eticheta inainte de a le consuma.
Proteinele sunt si ele importante pentru organism, fie ca sunt din surse animale sau vegetale. Majoritatea acestora nu contin gluten, insa pot avea ingrediente ce contin gluten, precum sosul de soia sau faina.
Printre sursele de proteina ce nu contin gluten mentionam leguminoasele (mazare, linte, gasole, arahide), nucile si semintele, carnea rosie (vita, porc, miel), carnea de pasare, pestele si fructele de mare sau produsele din soia, precum tofu ori, edamame.
Trebuie sa mai stiti ca majoritatea lactatelor nu contin gluten, insa trebuie sa evitati acele produse care contin arome sau aditivi si ar trebui sa consultati eticheta. Asadar, produsele lactate pe care le puteti consuma si care nu contin gluten sunt laptele, untul, branza, smantana, branza cottage, frisca si iaurtul.
La capitolul uleiuri si grasimi, trebuie sa stii ca in stare naturala, acestea nu contin gluten. In unele cazuri, aditivii care sunt folositi pentru arome si ingrosare pot contine gluten. Uleiurile si grasimile fara gluten sunt untul, uleiul de masline, uleiul de avocado, cocos si uleiurile vegetale obtinute din seminte de susan, canepa sau floarea soarelui.
Exista si bauturi fara gluten, iar acestea sunt sucurile naturale de fructe, ceaiul, cafeaua, apa, vinul, cidrul, berea facuta din cereale fara gluten (consultati eticheta), energizantele sportive sau limonada. Mare atentie la bere, deoarece aceasta contine gluten!
Condimentele, mirodeniile si sosurile contin de multe ori gluten. Otetul alb sau cel de mere nu contine gluten. Acelasi lucru se intampla si cu sosul tamari.
Mare atentie daca o sa consumati ketchup, mustar, sos Worcestershire, sos de rosii, muraturi, sos barbeque, dressing de salata, maioneza, condimente uscate, sosuri sau otet de orez. Verificati neaparat eticheta pentru a va asigura ca acestea nu contin gluten.
Totodata, evitati sosul teriyaki, otetul din malt sau sosul de soia facut din soia si grau!
Afla si cum sa alegi corect alimentele bogate in fier sau cele bogate in magneziu!