Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare. 3 lucruri pe care nu trebuie sa le faci sub nicio forma in aceasta zi
Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare. 3 lucruri pe care nu trebuie sa le faci sub nicio forma in aceasta zi

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare. 3 lucruri pe care nu trebuie sa le faci sub nicio forma in aceasta zi


Dupa cum bine stim, pe data de 15 august se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului. Iata traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare. Care sunt cele 3 lucruri pe care nu trebuie sa le faci sub nicio forma in aceasta zi.

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare. 3 lucruri pe care nu trebuie sa le faci sub nicio forma in aceasta zi – Cuprins:

Ce marcheaza Adormirea Maicii Domnului?

Aceasta sarbatoare comemoreaza moartea, invierea, dar si slabirea Maicii Domnului. Conform traditiei, cand a simtit ca sfarsitul vietii pamantesti este aproape, Sfanta Maria s-a asezat in casa ei, din Gradina Ghetsimani, pe un pat unde a asteptat mutara catre Imparatia Fiului ei, Mantuitorul Iisus Hristos.

Sfintii Apostoli, care erau imprastiati prin toate partile lumii pentru a propovadui Evanghelia Mantuitorului Iisus Hristos, au fost adusi la Ierusalim pentru a fi alaturi de Maica Domnului si pentru a ii aseza trupul in mormant. Numai un apostol lipsea, Toma, iar acesta a ajuns la Ierusalim abia dupa trei zile.

Odata ajuns, i-a rugat pe Sfintii Apostoli sa deschida mormantul pentru a o vedea inca o data pe Maica Domnului Iisus Hristos. Acestia au deschis mormantul la rugamintile lui, insa acesta era gol, iar cu totii au aflat ca Maica Domnului se inaltase la ceruri.

Adormirea Maicii Domului este cea mai veche sarbatoare inchinata Sfintei Fecioare Maria, iar locul de origine al sarbatorii este Ierusalim, Orasul Sfant. Acolo se pastreaza si astazi, in apropierea Gradinii Ghetsimani, mormantul Maicii Domnului si biserica zidita peste acest mormant.

Care sunt cele 3 lucruri pe care sa nu le faci de Sfanta Maria Mare? Traditii si obiceiuri!

Ca la orice sarbatoare, Sfanta Maria Mare vine cu o serie de obiceiuri, traditii, dar si superstitii.

Conform traditiei din Transilvania, femeile maritate trebuie sa duca in aceasta zi la Biserica, dis de dimineata, fructe din recolta (struguri si prune), pentru ca acestea sa fie sfintite de preoti si impartite celorlalti credinciosi.

Mai mult, femeile nemaritate culeg flori din gradina, pentru a le duce la Biserica sa fie asezate le icoane. In acest fel, familiile acestora vor fi protejate de boli.

De asemenea, in aceasta zi, femeile insarcinate se roaga la Maica Domnului pentru a le proteja pe toata durata sarcinii si pentru a le ajuta sa dea nastere la copii sanatosi.

Afla si daca se spune sau nu „La multi ani” de Adormirea Maicii Domnului!

Tot in ziua de 15 august se tamaiaza si mormintele, semn ca cei ce au trecut in nefiinta nu au fost uitati.

Dupa 15 august se deschide si sezonul nuntilor, care va tine pana la intrarea in postul Craciunului.

Perioada dintre cele doua sarbatori, adica Sfanta Marie Mare (15 august) si Sfanta Marie Mica (8 septembrie), este cunoscuta si sub denumirea de Inter Santamarii. Aceasta este considerata potrivita pentru semanaturile de toamna. Tot de Sfanta Maria Mare, ciobanii incep sa coboare turmele de oi de pe munte, pentru ca anotimpul cald este pe sfarsite.

Alta traditie spune ca pe data de 15 august, barbatii schimba palaria cu caciula si este interzis sa mai dormi pe prispa casei ori in tarnat in aceasta zi.

Fetele care doresc sa se marite repede vor pune busuioc proaspat sub perna, pentru a isi visa jumatatea.

In multe sate, traditia spune ca nu trebuie sa aprinzi focul cu doua zile inainte de aceasta sarbatoare, pentru ca risti sa te imbolnavesti sau sa iei boli care pocesc daca vei manca ceva gatit la foc

Tine cont ca in aceasta zi nu este bine sa mergi inapoi, pentru ca traditia spune ca atragi tristetea Maicii Domnului.

Iata ce nu trebuie sa faci de Sfanta Marie Mare:

  • Tine cont ca in aceasta zi nu este bine sa mergi inapoi, pentru ca traditia spune ca atragi tristetea Maicii Domnului.
  • In aceasta zi nu se lucreaza, iar cei ce o vor face vor avea recoltele blestemate si fara roade, iar vitele li se vor imbolnavi
  • Tot in aceasta zi, fetelor le este interzis sa isi taie parul si sa-l arunce la gunoi

Iata si cum poti sa afli ce sarbatoare este astazi! Ce trebuie sa stii!