Cum se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului. Se spune sau nu la multi ani?
Cum se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului. Se spune sau nu la multi ani?

Cum se sarbatoreste, de fapt, Adormirea Maicii Domnului. Se spune sau nu la multi ani?


Pe 15 august, in fiecare an, romanii celebreaza Adormirea Maicii Domnului si peste 2.2 milioane de romani isi serbeaza onomastica. Totusi, cum se sarbatoreste? Se spune sau nu la multi ani in aceasta zi? Iata ce trebuie sa stii!

Cum se sarbatoreste, de fapt, Adormirea Maicii Domnului. Se spune sau nu la multi ani? – Cuprins:

Ce reprezinta aceasta sarbatoare?

Ei bine, in calendarul popular, aceasta zi marcheaza trecerea de la vara la toamna. De asemenea, marinarii sarbatoresc Ziua Marinei.

Conform Bisericii, aceasta zi marcheaza o comemorare a mortii Sfintei Maria si este cea mai veche sarbatoarea inchinate Sfintei Fecioare. Multe lucruri despre existenta ei nu se stiu decat din secolul al V-lea, atunci cand cultul Maicii Domnului incepe sa se dezvolte foarte mult.

Dupa cum stiti, Sinodul IV Ecumenic a hotarat ca Maica Domnului este Nascatoare de Dumnezeu, iar dupa ce s-a intamplat acest lucru, cultul ei a cunoscut o dezvoltare extrem de mare.

Locul de origine al sarbatorii este Ierusalim, adica Orasul Sfant. Pentru cei ce nu stiu, mormantul Maicii Domnului se afla in apropierea Gradinii Ghetsimani, iar peste el a fost zidita o biserica. In spatele mormantului, in aceasta biserica este pusa icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, care mai este cunoscuta si sub numele de Ierusalimitissa.

Conform legendei, atunci cand a simtit ca sfarsitul vietii pamantesti vine, Sfanta Maria s-a asezat in casa ei din Gradina Ghetsimani, pe un pat, si a asteptat mutarea catre Imparatia Fiului ei, Mantuitorul Iisus Hristos.

Dupa credinta Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a putrezit si nici nu a ramas in mormant. Moartea Maicii Domnului reprezinta mutarea la viata, dupa cum reiese si din troparul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viata ceea ce esti Maica Vietii”. Asadar, aceasta sarbatoare nu este trista, ci trebuie sa fie plina de bucurie.

Se spune sau nu la multi ani de Adormirea Maicii Domnului?

Aici, parerile sunt impartite. Se spune ca de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morti, iar ziua onomastica se celebreaza doar pe 8 septembrie, atunci cand Calendarul Ortodox marcheaza Nasterea Maicii Domnului.

Totusi, parerile sunt impartite, iar Biserica nu considera gresit sa spunem „La multi ani” cu ocazia acestei sarbatori. Dupa cum spuneam, nu este o sarbatoare trista, ci una plina de bucurie. Maica Domnului nu a ramas in mormant, ci a fost dusa la ceruri de ingeri.

Cea mai potrivita interpretare este cea care are in centru invierea. Moartea este doar o usa, un prag. Conform parintelui Ioan Chirila, presendintele senatului Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, accentul cade pe viata vesnica, asa ca este corect sa spunem „La multi ani” cu ocazia acestei sarbatori!

Iata si cum sa afli ce sarbatoare este astazi sau ce inseamna cand visezi un preot!