Inedit

Cum se sarbatoreste, de fapt, ziua sfintilor Mihail si Gavril. Ce trebuie sa faci si ce este interzis in aceasta zi

Astazi este o zi speciala, mai ales daca iti serbezi onomastica de ziua sfintilor Mihail si Gavril. Iata cum se sarbatoreste ziua sfintilor, ce trebuie sa faci si ce este interzis in aceasta zi. Traditii si superstitii de ziua sfintilor Mihail si Gavril.

Cum se sarbatoreste, de fapt, ziua sfintilor Mihail si Gavril. Ce trebuie sa faci si ce este interzis in aceasta zi – Cuprins:

Cum se sarbatoreste ziua sfintilor Mihail si Gavril

In primul rand, trebuie sa stii cine au fost sfintii Mihail si Gavril. Mihail vine din limba ebraica si inseamna „Cine-i ca Dumnezeu”, iar Gavril inseamna „Dumnezeu este puterea mea”.

Arhanghelul Gavril este cel care a vestit nasterea Fecioarei Maria, dar si nasterea Mantuitorului. Daca inca nu stiti, va spunem ca Arhanghelul Gavril este infatisat in toate icoanele purtand un crin sau o trompeta, din care va suna pentru a anunta cea de-a doua venire a Mantuitorului Iisus pe Pamant.

Totodata, Arhanghelul Mihail este cel care transmite rugaciunile adresate de credinciosi Tatalui Ceresc si este cel dintai inger pazitor, infatisat in armura de soldat si cu o sulita indreptata cu varful spre oamant. Arhanghelul Mihail este cel care s-a luptat cu ingerii ce s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu.

Arhanghelul Mihail este cel care ia sufletele oamenilor si sta la capataiul bolnavilor, in cazul in care acestia vor muri. In acelasi timp, va sta la picioare atunci cand acestia scapa de boala si vor sa traiasca in continuare.

Conform traditiei, ziua sfintilor Mihail si Gavril este una de reculegere si de pomenire a celor care au plecat de pe Pamant. In calendarul popular, pe 7 si 8 noiembrie sunt pomeniti tori mortii familiei, iar ofrandele lor poarta numele de „Mosii de Arhangheli”.

Sarbatoarea este denumita in Calendarul Ortodox ca Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. Pentru cei ce nu stiu „sobor” inseamna adunare si se refera la adunarea de oameni, consfatuire, sfat. Mai mult, cifra 8 reprezinta simbolul vietii vesnice, adica infinitul. Aceasta sarbatoare este praznuita cu o saptamana inainte de a incepe Postul Craciunului.

Iata si 30 mesaje, felicitari si urari de la multi ani de sfintii Mihail si Gavril! Afla si cum sa faci cele mai inspirate urari si felicitari pentru nunta

Ce ai voie si ce nu poti sa faci in ziua de Sf. Mihail si Gavril. Traditii si superstitii

In primul rand, in aceasta zi sfanta nu ai voie sa lucrezi, iar traditia spune ca cei care vor munci se vor chinui rau inainte sa a pleca de pe Pamant.

Tot in aceasta zi, in unele zone din Transilvania, se amesteca berbecii cu oile pentru imperechere, dar se pregateste si o turta numita „Turta aretilor”.  

Aretii sunt berbecii despartiti de oi, iar cu ocazia acestei zile se face o turta din grau sau porumb si se arunca intre aceste animale. Daca o sa cada cu fata in sus, oile sunt pazite de orice pericole atunci cand vor fata, iar daca aceasta cade cu fata in jos, le va merge rau mioarelor.

Ziua de 8 noiembrie este cea mai potrivita pentru a aprinde o lumanare, pentru a fi calauzit spre Rai in viata de apoi, atunci cand vei parasi viata de pe Pamant.

Totodata, finii trebuie sa mearga in vizita la nasi si sa le duca in dar colaci.

Share
Published by
andrei