Cum sa cultivi si sa ingrijesti varza de Bruxelles
Cum sa cultivi si sa ingrijesti varza de Bruxelles

Cum sa cultivi si sa ingrijesti varza de Bruxelles


E adevarat! Sunt putini cei care se dau in vant dupa varza de Bruxelles, poate din cauza mirosului usor neplacut pe care il are. Dincolo de asta, este o leguma extrem de sanatoasa. Ne-am gandit ca poate iti e pe plac si vrei sa o cultivi chiar tu. Uite ce trebuie sa stii!

Varza de Bruxelles rezista la temperatura scazute si daca ai noroc de o iarna foarte blanda, cu temperaturi generoase, atunci te vei putea bucura de aceasta planta pana primavara.

Aceasta leguma se consuma, de fapt toamna si iarna si, in caz ca nu stiai asta, ceea ce consumam noi se gaseste la baza frunzelor plantei mature.

In ciuda mirosului nu foarte prietenos, gustul este destul de bun, varza de Bruxelles fiind utila in dietele alimentare datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contine.

Ingrijire varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles

Romanii nu sunt printre cei mai inraiti consumatori de varza de Bruxelles, planta originara din zona Oceanului Atlantic si a Marii Mediterane, si nici nu o cultiva pe scara larga.

Verzisoarele, adica ceea ce consumam noi din planta, se dezvolta foarte bine la temperaturi cuprinse intre 15 si 18 grade, in timp ce planta in sine are nevoie de pana la 21 de grade Celsius pentru a vegeta. Temperaturile ridicate influenteaza negativ dezvoltarea verzisoarelor.

Citeste si: Schema tratamente salata verde. Cum sa le aplici la cultura din solar sau gradina

Doar rasadurile au mare nevoie de lumina pentru o dezvoltare armonioasa, in vreme ce pentru a se dezvolta bine si a rodi, planta are nevoie constanta de apa, adica de un sol in permanenta umed.

Daca este seceta afara, atunci va trebui sa irigi terenul zilnic, de preferat prin picurare. Este o planta careia ii plac solurile fertile, bine structurate si profunde. Daca ai un teren compact, atunci mai bine nu cultivi varza de Bruxelles pentru ca radacinile nu vor rezista.

Cum sa pregatesti terenul pentru cultivarea verzei de Bruxelles

Pregatirea solului
Pregatirea solului

Inainte de a cultiva propriu-zis varza de Bruxelles, trebuie sa pregatesti terenul in mod corespunzator.

In acest sens se recomanda fertilizarea cu gunoi de grajd bine descompus sau ingrasaminte chimice, daca nu vrei o cultura bio. 

Aceasta activitate trebuie facuta neaparat toamna. Apoi, solul trebuie lucrat la cel mult 30 de centimetri pentru a asigura calitatea solului de care spuneam mai sus. Poti aplica si un erbicid, dar nu este obligatoriu.

Cum sa cultivi varza de Bruxelles folosind rasaduri sau seminte

Rasaduri varza de Bruxelles
Rasaduri varza de Bruxelles

Cultivarea verzei de Bruxelles se face cu ajutorul rasadurilor pe care le poti cumpara din pepiniere sau solarii. Foloseste turba ca substrat.

Abia dupa ce mica planta a format 3 frunze reale poti aplica ingrasaminte la nivelul acestora. Pentru a putea supravietui pe camp, rasadurile trebuie sa aiba aproximativ 2 luni si sa vreo 15 centimetri inaltime.

Citeste si: Cum sa cultivi stevia si cum sa ingrijesti aceasta planta

Rasadurile trebuie plantate in asa fel inca frunzele de la baza plantei sa atinga solul. Varza de Bruxelles are ceva nevoie de spatiu.

Trebuie sa te asiguri ca plantele au aproximativ jumatate de metru intre ele, in timp ce intre randuri trebuie mentinuta o distanta de 70 de centimetri.

Daca alegi sa iti cresti propriile rasaduri, atunci trebuie sa stii ca poti semana semintele cu aproximativ o luna, o luna si jumatate inainte de plantarea in camp.

Semintele trebuie plantate la 2,5 centimetri distanta unele de altele, iar intre randurile cu viitoare rasaduri, distanta trebuie sa fie aceeasi.

Cand micile rasaduri au 2 frunze adevarate, pot fi mutata in ghivece de 5 x 5 x 5 cm, cu amestec de turba, pentru a fi protejate de eventualii daunatori.

Recoltarea verzei

Recoltarea verzei
Recoltarea verzei

Daca nu te-am convins sa o cultivi si te gandesti ca este mai comod sa o cumperi din supermarket iti spun ca gustul celei de gradina este mult mai placut si ca sa fie si mai placut, trebuie lasata sa inghete usor.

De fapt, chiar se recomanda sa o recoltezi dupa inghet, cand mugurii sunt tari, compacti si sunt de un verde intens. Varza ajunge la maturitate cam la 100 de zile de la plantare.

O poti depozita cel mult 5 saptamani, la 0 grade Celsius si la o umiditate mare, aproximativ 95%. Fiind o planta bienala, trebuie sa stii ca recolta din toamna este mai buna calitativ decat cea din vara.

Varza de Bruxelles. Boli si daunatori

Boli si daunatori varza de Bruxelles
Boli si daunatori varza de Bruxelles

Si pentru ca tot am amintit de daunatori, varza de Bruxelles are nevoie de protectie cu fungicide si insecticide speciale pe care, pentru o eficienta mai mare, este indicat sa le alternezi.

Poti scapa de buruieni cu ajutorul erbicidelor si trebuie sa te asiguri ca solul este in permanenta afanat.

Se mai recomanda ca dupa plantare, sa acoperi solul cu o folie de polietilenta astfel incat acesta sa aiba o temperatura mai ridicata, care nu este pe placul buruienilor.