Cand se planteaza varza de toamna si cum sa faci asta
Cand se planteaza varza de toamna si cum sa faci asta

Cand se planteaza varza de toamna si cum sa faci asta


Cand se planteaza varza de toamna. Afla care este perioada ideala pentru a planta rasadurile de varza in gradina, dar si cum sa faci asta in mod corect. Distante de plantare pe care trebuie sa le respecti!

Cand se planteaza varza de toamna si cum sa faci asta – Cuprins:

Cum sa obtii rasaduri de varza

Rasaduri de varza
Rasaduri de varza

Inainte sa stii cand se planteaza varza de toamna, ar trebui sa stii si cand este nevoie sa pui semintele in tavitele alveolare pentru a obtine rasadurile.

In primul rand, trebuie sa stii ca semintele au nevoie de aproximativ 10 zile pentru a germina, daca sunt tinute la temperaturi de 15 grade Celsius. 

Cu cat temperatura este mai mare, cu atat scade si perioada de germinatie. O temperatura de 25 de grade Celsius reduce perioada de germinare la doar 6 zile.

De regula, semintele se varza (Brassica oleracea) se seamana in perioada 10-15 mai si in aproximativ 40-50 de zile o sa ai rasaduri cu 3-4 frunze, care sunt gata de plantare.

Mai tine minte sa pui semintele in pamant la o adancime de 0.6-1 cm, dar sa lasi si o distanta de 2-4 cm intre acestea pentru ca viitoarele plante sa se dezvolte in mod corect si sa aiba suficienta lumina.

Cand se planteaza varza de toamna. Cum sa o faci si la ce distante

Cand se planteaza varza de toamna
Cand se planteaza varza de toamna

Cand se planteaza varza de toamna. Fie ca o faci in gradina sau in camp, plantarea rasadurilor de varza se face in perioada 20 iunie – 5 iulie. Nu uita ca rasadurile de varza trebuie sa aiba 3-4 frunze pentru a fi pregatite de plantare.

Distantele de plantare sunt iarasi foarte importante! Rasadurile se planteaza la o distanta de 35 cm pe acelasi rand, iar distanta dintre randuri trebuie sa fie de 70 cm.

In acest mod, te asiguri ca plantele au suficient spatiu pentru a se dezvolta, dar favorizezi si circulatia aerului ceea ce inseamna ca o sa scada si riscul de aparitie al bolilor.

Daca o sa respecti perioadele mentionate, atunci varza se va putea recolta incepand cu luna septembrie. Bineinteles, factorii de mediu pot influenta perioada de recoltare.

Citeste si: Varza crapata. Cum sa previi aceasta problema in gradina ta

Varza de toamna prefera temperaturile cuprinsa intre 15 si 25 de grade Celsius. Temperatura minima suportata este de 7 grade Celsius, in timp ce temperatura maxima este de 33 grade Celsius.

Si pH-ul solului este foarte important pentru cultura de varza. Plantele prefera un pH cuprins intre 6.8 si 7.2, iar daca solul din gradina ta este slab-moderat acid atunci este posibil sa apara si bolile de radacina.

La final, mai mentionam faptul ca varza de toamna are nevoie de un pamant cu textura usoara, bogat in materie organica. De asemenea, pamantul trebuie sa fie afanat sau reavan, dar si bine drenat pentru ca apa sa nu stagneze!

O sa obtii o cultura bogata de varza daca o sa o cultivi in soluri argilo-nisipoase, luto-nisipoase, argiloase, argilo-lutoase sau aluviale ori lutoase.