Cum sa cultivi stevia si cum sa ingrijesti aceasta planta
Cum sa cultivi stevia si cum sa ingrijesti aceasta planta

Cum sa cultivi stevia si cum sa ingrijesti aceasta planta


Stevia este adesea confundata cu spanacul. Cand spun adesea ma refer cand ea este preparata. Este foarte buna in diete datorita continutului caloric foarte scazut, dar si in ameliorarea unor afectiuni, cum este anemia. Insa…sfatul meu e sa vorbesti cu un medic si sa urmezi tratamentul prescris de acesta.

Asadar, stevia este din estul Europei si ii plac zonele umede. Pentru ca tinde sa creasca spontan in gradini, nu foarte multi o cultiva in sensul de plantare si ingrijire al termenului.

Cum sa cultivi stevia si cum sa ingrijesti aceasta planta – Cuprins:

Cum sa ingrijesti stevia

Ingrijire stevie planta
Ingrijire stevie planta

Daca vrei sa o cultivi, trebuie sa stii ca stevia se adapteaza destul de usor conditiilor de mediu, in sensul ca rezista bine la temperaturi mai scazute, nefiind afectata de temperaturile negative.

Este, insa, pretentioasa cand vine vorba de apa. Are, asadar, nevoie de un sol cu o umiditate de cel putin 70% si de un aer cu o umiditate si mai mare, aproximativ 85%.

Citeste si: Cum sa faci copilirea rosiilor si cu ce le stropesti dupa acest proces

Rezista foarte bine si pe terenuri care nu sunt foarte luminate. In ceea ce priveste solul, acesta trebuie sa fie fertil, profund, bogat in humus, argilo-nisipos si bine structurat sau cu o textura mijlocie.

Dovleceii, varza, ardeii, vinetele, rosiile, pepenii si conopida sunt plantele care iti pot pregati terenul pentru o cultura de stevie pentru ca lasa in urma un teren afanat.

Dupa ce ai recoltat plantele de mai sus, trebuie sa netezesti terenul, sa aplici un fertilizator si apoi sa ari pamantul la o adancime de aproximativ 30 de centimetri. Inainte de semanarea steviei, este indicat ca pamantul sa fie maruntit.

Cum sa cultivi o stevie de calitate

Stevia
Stevia

Daca vrei sa te bucuri de o stevie de calitate, atunci ar fi mai bine sa o semeni chiar tu. Nu oricum, ci pastrand o distanta de 20 de centimetri intre plante si aproximativ 35 de centimetri intre randurile de stevie. Semintele se planteaza la aproximativ 2 centimetri.

Trebuie sa mai stii ca stevia poate fi plantata primavara, vara si toamna. Daca alegi sa faci asta primavara, trebuie sa iesi din casa destul de devreme, cand temperaturile sar de 3 grade Celsius.

Daca alegi vara, asigura-te ca plantele au timp sa se dezvolte inainte de venirea frigului, a gerului, iar daca faci asta toamna, la fel, gandeste-te cum faci ca semintele sa germineze inainte de venirea iernii si a inghetului.

Citeste si: Cum sa cultivi castravete amar in gradina

Dupa ce plantele au 3 frunze adevarate, ele trebuie rarite pentru a se pastra distanta recomandata intre plante.

Este o planta perena, pe care o poti exploata pana la 4 ani si pe care trebuie sa o ingrijesti. De exemplu, sa o cureti de frunzele uscate, deoarece sunt sursa de boala.

Imediat ce tija florala apare, este indicat ca ea sa fie indepartata pentru a permite aparitia si dezvoltarea frunzelor. Stevia poate fi fertilizata, inclusiv la nivelul frunzelor, abia din al doilea an de viata, primavara, cand plantele pornesc in vegetatie.

Mare grija si la buruienile care pot sa apara. Este indicat ca acestea sa fie eliminate. Poti preveni aparitia lor prin mulcirea solului cu folie de polietilena si gunoi de grajd nefermentat, de exemplu.

Stevia. Fertilizare, boli si daunatori

Recoltare stevia
Recoltare stevia

Poti preveni aparitia bolilor si daunatorilor cu fungicide si insecticide speciale pe care, pentru o eficienta mai mare, le poti alterna.

Daca vrei sa te bucuri de o mancare gustoasa, cel mai bine ar fi sa recoltezi stevia cand frunzele sunt mai tinere.

Nu de alta, dar cand se maturizeaza devin mai tari, mai aspre, mai fibroase si, implicit, mai greu de preparat si consumat. Poti recolta frunzele prin rupere sau taiere, la intervale de 10-15 zile.

Citeste si: Rasaduri de salata verde. Cum sa le obtii si cand sa le plantezi

Daca te decizi sa realizezi o cultura de stevie bio, atunci trebuie sa stii ca inainte de a infiinta aceasta cultura, este indicat sa cultivi ingrasaminte verzi precum borceagul sau rapita pe care apoi sa le toci si sa le pui pe acest teren. Chestia asta trebuie facuta cu vreo 3 ani inainte de infiintarea culturii de stevie.

Melcii fara cochilie si afidele sunt principalii daunatori ai acestei plante. Rugina steviei si reventul sunt bolile care pot afecta aceasta planta, dar de care poti scapa cu tratamente de specialitate din comert.

Poti pastra semintele plantei daca le recoltezi toamna, cand planta atinge maturitatea. Acestea se pastreaza, mai apoi, in camere uscate, dar bine aerisiste.