Cum sa uzi pomii fructiferi. 5 udari esentiale si in ce perioade se fac
Cum sa uzi pomii fructiferi. 5 udari esentiale si in ce perioade se fac

Cum sa uzi pomii fructiferi. 5 udari esentiale si in ce perioade se fac


Cum sa uzi pomii fructiferi. Afla care sunt cele 5 udari esentiale care se fac de-a lungul anului, dar mai ales in ce perioada trebuie efectuate.

Cum sa uzi pomii fructiferi. 5 udari esentiale si in ce perioade se fac – Cuprins:

Cum sa uzi pomii fructiferi. 5 udari esentiale de-a lungul anului

Cum sa uzi pomii fructiferi
Cum sa uzi pomii fructiferi

Daca inca nu stii cum sa uzi pomii fructiferi in mod corect, o sa iti explicam care sunt cele 5 udari esentiale ce trebuie facute intr-un an, dar si in ce perioade.

Prima udare se va face primavara devreme, mai exact in luna martie, la aproximativ 2 saptamani de la ultimul inghet. Aceasta udare este absolut necesara mai ales daca a fost o iarna secetoasa si pamantul este uscat.

Cea de-a doua udare se va face la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai. Perioada ideala este dupa scuturarea florilor, adica dupa ce petalele florilor au cazut. Acela este momentul legarii fructelor, asa ca pomii fructiferi au nevoie de mai multa apa.

A treia udare se va face la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie, dupa caderea fiziologica a fructelor. In cazul in care nu stii, acest fenomen este intalnit la majoritatea speciilor pomicole si reprezinta trierea naturala la finalul careia vor ramane doar fructele mai bine dezvoltata si cele care au o pozitie mult mai buna in coroana. Practic, pomii isi pastreaza doar fructele bune si sanatoase, iar cele mai slab dezvoltate sau afectate de boli vor cadea.

Cea de-a 4-a udare se face in luna iulie si are rolul de a ajuta fructele sa creasca, dar si diferentierea mugurilor de rod. Desigur, aceasta udare se face doar daca nu au fost ploi.

Ultima udare se face in luna august, cu aproximativ 2-3 saptamani inainte de cules. Udarea se face doar daca nu au existat precipitatii, asa ca se poate sari peste aceasta.

De cata apa au nevoie pomii fructiferi

Pom fructifer tanar
Pom fructifer tanar

Bineinteles, trebuie sa vorbim si despre cantitatile de apa pe care trebuie sa le administrezi pomilor din livada sau gradina ta.

In primul rand, daca vorbim despre pomi tineri, ar trebui sa stii ca este necesar ca apa sa patrunda pana la o adancime de 40-50 de centimetri. Acestia au nevoie de aproximativ 40-50 de litri de apa la fiecare udare.

Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect

In cazul pomilor fructiferi aflati pe rod, apa trebuie sa patrunda pana la o adancime de 70-80 de centimetri. Acesti pomi au nevoie de aproximativ 60 de litri pentru fiecare udare.

Daca vorbim despre pomii fructiferi cu varste de peste 10 ani, afla ca acestia vor avea nevoie de aproximativ 130-150 litri de apa pentru o udare.

Pomii mai batrani au nevoie de aproximativ 40 de litri de apa pentru fiecare metru patrat al cercului apropiat de tulpina.