Tratamente rasaduri dupa plantare. Cum sa protejezi rasadurile dupa ce le-ai plantat. Afla ce tratamente sunt obligatorii pentru daunatori si de ce ar fi bine sa stropesti plantele imediat dupa ce le-ai plantat in solar sau in camp. Ce trebuie sa stii si ce produse este recomandat sa utilizezi.
Tratamente rasaduri dupa plantare. Cum sa le protejezi si ce produse folosesti
Dupa ce am explicat cum sa obtii rasadurile, ar fi bine sa stii si cum sa le protejezi dupa ce le-ai plantat in solar sau in camp. Nu de alta, dar rasadurile pot fi atacate de daunatori. Tocmai de aceea, este bine sa stii care sunt acestia si ce tratamente sunt utile. Iata ce tratamente aplici la rasaduri dupa plantare.
De regula, temperaturile ridicate din interiorul spatiilor protejate favorizeaza si aparitia daunatorilor. Tocmai de aceea, este bine sa stii care sunt acestia, dar si ce tratamente sa aplici.
In primul rand, plantele pot fi atacate de afide, adica acele mici insecte de culoare verde, neagra sau cenusie ce vor coloniza pe partea inferioara a frunzelor, dar pe care le putem gasi si la flori ori care pot ataca lastarii tineri.
Afidele se hranesc cu seva plantei, ceea ce inseamna ca cresterea acestora va stagna, iar frunzele ori lastarii se vor usca. Rasadurile pot fi protejate impotriva afidelor cu Mavrik sau Faster.
Un alt daunator care poate aparea la rasaduri este musculita alba de sera. Dupa cum o spune si numele, musculita apare mai ales in spatii protejate, asa ca mare atentie. Este absolut necesar sa aplici tratamente la rasaduri dupa plantare, pentru a evita posibilele atacuri.
La fel ca si afidele, musculitele albe vor forma colonii pe partea inferioara a frunzelor. Mai departe, se vor hrani cu sucul celular al plantelor, iar frunzele atacate vor ingalbeni si apoi se vor usca. Pentru a scapa de musculita alba de sera iti recomandam sa folosesti Sanmite.
Acarienii reprezinta o alta problema pentru rasaduri. Sunt acei paianjeni minusculi de culoare rosie care vor forma panze foarte fine pe plante. Odata atacate, plantele vor incepe sa se usuce, iar bobocii florali vor capata o culoare neagra, dupa care vor cadea. Pentru acarieni, iti recomandam sa aplici un tratament cu Vertimec, Voliam Targo sau Sanmite.
Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) reprezinta unul dintre cei mai periculosi daunatori din spatiile protejate si vestea proasta este ca se hraneste dintr-un numar foarte mare de specii de plante. Totodata, acesta poate transmite si virusul petelor de bronz la ardei.
Tripsii vor ataca frunzele plantelor, pe care se vor putea observa pete de culoare alb-argintie, dar si mici puncte negre ce reprezinta fecalele acestora. Este recomandat sa aplici un tratament cu Vertimec, insa inainte de asta ar fi bine sa utilizezi si capcane lipicioase de culoare albastra pentru a identifica prezenta acestora. Tocmai de aceea, este absolut necesar sa aplici tratamente la rasaduri dupa plantare.
Tratamente rasaduri dupa plantare. Musca miniera (Liriomyza trifolii) reprezinta o mare problema pentru ce ce cultiva rosii sau vinete, insa s-au inregistrat daune si la culturile de castraveti, ardei, ceapa sau salata. Este un daunator ce ataca mai ales in spatiile protejate, insa pe masura ce temperaturile cresc atacurile vor aparea si in camp.
Larvele vor produce cele mai mari daune, sub forma unor galerii care se pot observa pe frunzele plantelor. In cazul in care acele galerii depasesc 50% din suprafata frunzelor, acestea se vor usca si vor cadea.
Pentru musca miniera, este recomandat sa aplici un tratament cu Vertimec sau Laser. De indata ce ai observat primele semne ale unui atac, nu trebuie sa intarzii cu tratamentul!
La final, o sa vorbim despre unul dintre cei mai mari daunatori la culturile rosii si anume Tuta absoluta sau molia miniera a tomatelor.
Acest daunator provine din America de Sud si este unul nocturn, ceea ce inseamna ca pe timpul zilei va fi destul de greu de observat pentru ca adultii stau ascunsi printre frunzele plantelor.
Problema apare la larve, pentru ca acestea fac pagubele cele mai mari la culturile de tomate, hranindu-se incontinuu timp de aproape 2 saptamani. De aceea, este foarte important sa aplici aceste tratamente la rasaduri dupa plantare.
Citeste si: Udarea rasadurilor. Cum sa o faci corect pentru a evita alungirea plantelor
Primele semne ale atacului apar sub forma galeriilor din frunze, dar si asupra varfului de crestere sau a florilor. Se vor observa galerii largi pe frunze, insa vestea proasta este ca larvele pot patrunde si in tulpini, petioli sau fructe.
In acest caz, este recomandat sa aplici un tratament cu Bactospeine sau Alverde. Nu uita, acest daunator apare mai ales in cazul culturilor de tomate!