Tratament cu iod si lapte la legume. Cum sa il prepari si cand aplici solutia
Tratament cu iod si lapte la legume. Cum sa il prepari si cand aplici solutia

Tratament cu iod si lapte la legume. Cum sa il prepari si cand aplici solutia


Tratament cu iod si lapte la legume. Afla cum sa prepari solutia, cand se aplica, dar si de ce este indicat sa aplici aceste stropiri pentru legumele din gradina ta. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa faci un tratament cu iod si lapte la legume pentru marirea recoltei – Cuprins:

Ce beneficii ofera acest tratament

Stropirea rosiilor
Stropirea rosiilor

Daca si tu vrei sa aplici acest tratament cu iod si lapte la legume, ar trebui sa stii si ce beneficii ofera solutia pentru legumele din gradina ta. Nu de alta, dar o sa intelegi mai bine de ce este necesar sa aplici aceste stropiri.

In primul rand, trebuie sa stii ca iodul te ajuta la combaterea mucegaiului, dar in acelasi timp previne si aparitia putregaiului la nivelul radacinilor. Iodul este un antiseptic natural, asa ca va tine bolile la distanta. 

De asemenea, iodul ajuta si la metabolizarea azotului, ceea ce inseamna ca vei putea obtine si recolte mai mari de legume.

Pe de alta parte, laptele continut de acest tratament te va ajuta la combaterea microorganismelor patogene, precum ciupercile, dar te va ajuta sa tii la distanta si mana. 

Bineinteles, laptele contine si nutrienti precum potasiu, magneziu, calciu, fosfor sau fier. Asadar, legumele vor beneficia si de un aport de nutrienti.

Cum sa faci un tratament cu iod si lapte la legume pentru marirea recoltei

Tratament cu iod si lapte la legume
Tratament cu iod si lapte la legume

Pentru prepararea acestui tratament cu iod si lapte, o sa ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 9 litri de apa, 1 litru de apa, 1 lingurita cu iod si 10 g acid boric.

Daca inca nu stiai, acidul boric este necesar pentru a ajuta plantele la inflorire si la fructificare. Pe scurt, te va ajuta sa cresti productivitatea plantelor.

Primul tratament pe care il vei aplica la legume se face atunci cand plantele au 6-7 frunze. Stropirea se face o data la 10 zile pentru legumele crescute in camp deschis sau in sere ori solarii. Repeta tratamentele din 2 in 2 saptamani pana la recoltarea legumelor.

Citeste si: Cum sa faci macerat din gainat de pasare si la ce poate fi folosit in gradina

Acest tratament cu iod si laptese va efectua dimineata sau seara, folosind o pompa de stropit, asadar se vor face la nivel foliar.

Totodata, stropirile se efectueaza doar atunci cand frunzele sunt uscate. Asadar, daca le efectuezi dimineata va trebui sa le faci doar dupa ce nu mai este roua pe frunze. In cazul in care le faci seara, acestea trebuie aplicate dupa apusul soarelui. Plantele nu trebuie stropite noaptea!

Mai mult, stropirile se aplica doar in zilele senine, atunci cand nu exista risc de ploaie. Daca se intampla sa ploua, a doua zi va trebui sa efectuezi tratamentul din nou, insa doar atunci cand frunzele sunt uscate.

Trebuie sa stii ca aceste stropiri sunt eficiente pentru culturile de castraveti, rosii, ardei, dar si pentru pepene galben sau verde.