Schema tratamente varza. Cum sa le aplici si ce produse sa folosesti
Schema tratamente varza. Cum sa le aplici si ce produse sa folosesti

Schema tratamente varza. Cum sa le aplici si ce produse sa folosesti


Schema tratamente varza. Cum sa aplici stropirile la cultura de varza si ce produse sa folosesti pentru a tine la distanta bolile sau daunatorii. Mai mult, iti explicam si in ce fenofaza sa aplici tratamentele, adica in ce perioada sa faci stropirile.

Schema tratamente varza. Cum sa le aplici si cand sa faci stropirile – Cuprins:

Schema tratamente varza. Cum si cand sa aplici stropirile

Schema tratamente varza
Schema tratamente varza

Daca si tu vrei sa obtii o recolta bogata de varza (Brassica oleracea var. capitata), ar trebui sa stii cand sa aplici stropirile si mai ales ce produse sa folosesti. Care sunt bolile si daunatorii verzei si care este timpul de pauza dupa aplicarea tratamentelor. Iata schema de tratamente la varza.

Primul tratament pe care il aplici va fi in faza de rasad. Este necesara o stropire cu Decis Expert pentru fluturele alb al verzei, musculita alba, puricii cruciferelor si afide. Timpul de pauza va fi de 7 zile.

Citeste si: Schema tratamente salata verde. Cum sa le aplici la cultura din solar sau gradina

Tot in faza de rasad, inainte de plantare, varza are nevoie de un tratament cu Ortiva Top pentru patarea alba, patarea neagra a frunzelor, fainare, mana, putregaiul alb si putregaiul negru, dar si pentru alternarioza si albumeala cruciferelor. Timpul de pauza dupa acest tratament va fi de 7 zile.

In aceeasi perioada, rasadurile de varza mai au nevoie de o stropire cu Movento pentru musculita alba, paduchele verde al piersicului, afide si paduchele cecnusiu al cruciferelor. Timpul de pauza va fi de 3 zile. Pentru a te asigura ca rasadurile o sa fie sanatoase, aplica aceasta schema de tratamente la varza.

Dupa ce a trecut o saptamana de la plantarea rasadurilor, este momentul sa aplici alte tratamente. Astfel, rasadurile de varza au nevoie de o stropire cu Mospilan pentru buha verzei si paduchele cenusiu, iar timpul de pauza va fi de 7 zile. Dupa aceea, va fi nevoie de un tratament cu Signum pentru alternarioza si putregaiul cenusiu, iar timpul de pauza va fi de 14 zile.

Tratamente la varza
Tratamente la varza

Schema tratamente varza. Dupa ce a trecut o saptamana de la ultimul tratament, varza are nevoie de un tratament cu Faster pentru a combate molia verzei, buha verzei, paduchele cenusiu al verzei si pentru a combate puricele vargat al verzei. Timpul de pauza va fi de 14 zile.

In aceeasi perioada, mai este nevoie de o stropire cu Amistar pentru a combate alternarioza, albumeala cruciferelos si putregaiul cenusiu. Timpul de pauza va fi de 14 zile.

Citeste si: Schema tratament cartofi. Cum si cu ce se stropesc aceste legume

Dupa o alta sapatamana, va fi nevoie sa aplici un tratament cu Mavrik pentru a combate buha verzei si paduchele cenusiu. Timpul de pauza va fi de 7 zile. Pentru putregaiul cenusiu si alternarioza, aplica o stropire cu Signum si un timp de pauza de 14 zile.

In aceeasi perioada va fi nevoie si de un tratament pentru molia verzei, iar in acest caz iti recomandam sa folosesti Laser si sa aplici un timp de pauza de 3 zile.

Schema tratamente varza. Dupa ce au trecut 10 zile de la ultimul tratament, aplica o stropire cu Benevia pentru a combate fluturele alb al verzei, omida paroasa, buha gama, musculita alba a verzei, viespea rapitei, molia verzei si buha verzei. Timpul de pauza va fi de 7 zile.

Tot in aceeasi perioada va fi nevoie de o stropire cu Ortiva Top pentru patarea neagra a frunzelor, putregaiul alb si putregaiul cenusiu, mana, fainare, alternarioza, albumeala cruciferelor si pentru patarea alba. Timpul de pauza va fi de 21 de zile.

Cultura de varza
Cultura de varza

Dupa ce a trecut o saptamana de la tratamentul anterior, varza are nevoie de o stropire cu Dagonis pentru fainare si alternarioza, iar timpul de pauza va fi de 3 zile. Pentru fluturele alb al verzei si molia verzei, aplica un tratament cu Affirm si un timp de pauza de 3 zile.

La 10 zile de la tratamentul anterior, aplica o stropire cu Bactospeine pentru omizile defoliatoare. Timpul de pauza va fi de 2 zile.

Si pentru ca tot am repetat timpul de pauza pentru fiecare tratament in parte, ar fi bine sa stii ca acesta reprezinta numarul de zile care trebuie sa treaca de la aplicarea ultimului tratament pana la recoltare.

Daca timpul de pauza nu a trecut, legumele nu sunt bune pentru consum si va pot pune in pericol sanatatea! Asadar, asigura-te ca respecti aceasta schema de tratamente la varza.