Rapan la mar. Afla cum sa faci un tratament pentru aceasta boala care afecteaza pomii fructiferi din livada si ce trebuie sa iei in considerare cand se intampla acest lucru. Nu ignora aceasta boala pentru ca iti poate ataca intreaga productie.
Rapanul marului
Rapan la mar. Cunoscuta boala este foarte periculoasa, iar pagubele pe care le poate face in livada de meri sunt inseminate.
Totusi, exista specii de mar care au o toleranta la aceasta boala, asa ca ar trebui sa stii ca soiurile Prima, Priam, Florina, Real, Voinea sau Priam sunt cele mai rezistente.
Citeste si: Calendar stropiri mar. Cum sa tratezi acesti pomi fructiferi
Totodata, exista si soiuri care sunt mult mai afectate de rapan, iar aici mentiona, Golden Delicious Reinders, Golden Delicious, Fuji, Gala, Jonathan, Mutsu, Sarkrimson, Red Delicious, Ida Red sau Granny Smith.
Rapanul marului este provocat de o ciuperca ce se numeste Venturia inaequalis. Aceasta ataca frunzele, fructele, lastarii, dar poate ataca si florile.
Drept urmare, productia este afectata calitativ si cantitativ, insa poate afecta si starea generala a pomului pentru ca acesta isi poate pierde toate frunzele.
Rapan la mar. Boala se dezvolta la temperature de peste 7 grade Celsius, atunci cand exista precipitatii si apa sta pe frunze pentru o perioada mai mare de 9 ore. Este mediul perfect pentru dezvoltarea aceste ciuperci, iar atacul se face asupra organelor verzi ale pomului.
Primele semen sunt aparitia unor pete cenusii pe frunze, care se vor transforma in pete de culoare bruna. Funzele afectate vor cadea, iar acest lucru va impiedica si dezvoltarea fructelor, insa si maturarea lemnului.
Atacul acestei ciuperci are loc si la nivelul fructelor, pe care vor aparea niste pete rotunde. Acestea pot fi deformate, uscate si vor putrezi atunci cand sunt depozitate.
Rapan la mar. Cum sa tratezi aceasta boala la pomii fructiferi
Rapanul marului este o boala care a fost observata pentru prima data in anul 1819, iar cel ce a facut asta a fost botanistul suedez Elias Magnus Fries.
Dupa cum spuneam, rapanul apare atunci cand temperaturile sunt mai mari de 7 grade Celsius, adica de la inceputul primaverii.
Citeste si: Cum sa plantezi pomii fructiferi fata de gardul vecinului. La ce distanta?
Umiditatea este un alt factor care influenteaza aparitia bolii, asa ca sezonul ploios poate influenta aparitia rapanului. Raspandirea bolilor in perioada de vara se va face prin conidii, la o temperatura a aerului de 20-22 grade Celsius.
Rapan la mar. Atat fructele, cat si frunzele, vor fi afectate de aceasta ciuperca. Conidiile sunt purtate de vant si picaturi de apa care poate fi de ploaie sau provenita din irigare prin aspersie.
Chiar si in perioada toamnei, frunzele uscate duc la raspandirea ciupercii, care va ataca din nou pomii fructiferi in momentul in care vor reveni la viata din perioada de repaus vegetativ. Drept urmare, frunzele trebuie arse.
Pentru rapanul marului poti aplica stropiri cu Alcupral 50 PU, Delan Pro, Plyram DF, Sercadis, Champ 77 WG, Chorus 50, Scab 80 WG, Score 250 sau Folicur Solo, in functie de perioada in care aplici tratamentele.
Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect
Tratamentele se pot aplica in perioada de vegetatie, in perioadele ploioase sau dupa scuturarea petalelor. Mai mult, poti face tratamente preventive sau curative. Tratamentele preventive se fac pentru a prevenit boala la meri, in timp ce tratamentele curative se fac pentru a stopa boala acestor pomi fructiferi.
De asemenea, este foarte important sa reduci si sursele de infectie. Astfel, daca pomii au fructe sau frunze bolnave, acestea se indeparteaza si vor fi distruse prin ardere. Acelasi lucru se intampla si cu fructele sau frunzele bolnave care au cazut.