Pregatirea hortensiei pentru iarna. Cum sa faci asta si care sunt pasii
Pregatirea hortensiei pentru iarna. Cum sa faci asta si care sunt pasii

Pregatirea hortensiei pentru iarna. Cum sa faci asta si care sunt pasii


Pregatirea hortensiei pentru iarna. Cum sa faci asta, dar mai ales care sunt pasii pentru a te asigura ca protejezi plantele pe toata durata sezonului rece. Iata ce trebuie sa stii si tu daca ai hortensii in gradina.

Pregatirea hortensiei pentru iarna. Cum sa faci asta si care sunt pasii – Cuprins:

Pregatirea hortensiei pentru iarna. Cum sa faci asta

Pregatirea hortensiei pentru iarna
Pregatirea hortensiei pentru iarna

Pregatirea hortensiei pentru iarna este esentiala daca vrei ca plantele tale sa reziste cu bine in sezonul rece. Nu de alta, dar ar fi bine sa te asiguri ca hortensia va ramane sanatoasa si va inflori in sezonul de urmeaza.

Vestea buna este ca hortensia rezista destul de bine la temperaturile scazute, insa nu ar fi rau sa le oferi putina protectie pentru a se putea dezvolta in continuare.

Primul lucru pe care trebuie sa il iei in vedere este sa te ocupi de mulcirea plantelor. Practic, aceasta operatiune te va ajuta sa protejezi radacinile de temperaturile scazute, dar in acelasi timp stratul de mulci va mentine si umiditatea in sol.

Pentru mulcirea hortensiei iti recomandam sa folosesti mranita sau compost, dar daca nu ai acces la acesta poti folosi compost obtinut din frunze uscate sau scoarta de copac.

Totusi, ia in considerare faptul ca stratul de mulci nu se adauga atunci cand solil este inghetat sau uscat, pentru ca nu o sa faci decat sa mentii temperatura scazuta in sol si in acelasi timp sa mentii solul uscat.

Taierea hortensiei
Taierea hortensiei

Daca ai o hortensie (Hydrangea macrophylla) in ghiveci, protejarea acesteia este un pic mai dificila. In cazul in care folosesti compost, umezeala din ghiveci poate fi prea ridicata si asta poate duce la uscarea plantelor. Asigura-te ca ghiveciul are gauri de drenaj pentru ca excesul de apa sa se poata scurga.

De asemenea, temperaturile scazute reprezinta un pericol pentru ca pamantul din ghiveci poate ingheta mai repede, ceea ce reprezinta un pericol destul de mare pentru plante.

Cel mai bine este sa invelesti ghiveciul in care se afla hortensia, pentru a te asigura ca protejezi sistemul radicular de temperaturile scazute de pe perioada iernii. Pentru asta poti folosi o patura mai veche sau folii speciale. In cazul in care se anunta temperaturi foarte scazute ar fi indicat sa muti ghiveciul intr-un spatiu protejat.

Citeste si: Stimulare inflorire hortensie. Cum sa fortezi inflorirea acestei plante

Si acum, o sa abordam un subiect destul de important. Florile uscate ale hortensiei se taie sau nu inainte de venirea iernii? Ei bine, raspunsul este simplu: florile uscate trebuie taiate atunci cand vine toamna pentru a elimina inflorescentele uscate, lastarii uscati sau cei bolnavi. Mai mult, este recomandat sa tai intreaga tufa exact ca in poze, pentru a putea proteja hortensia mai bine pe perioada iernii.

Mare atentie sa faci aceste taieri atunci cand planta a intrat in perioada de repaus vegetativ, adica dupa ce au cazut toate frunzele. Iti mai mentionam faptul ca taierile sunt necesare pentru a favoriza circulatia aerului in tufa si pentru a evita aparitia bolilor.