Casa si Gradinarit

Pomi fructiferi la ghiveci. Cum sa ai o livada pe balcon

Pomi fructiferi la ghiveci. Stim ca pare greu de crezut, insa o sa iti aratam cum poti si tu sa ai o livada pe balcon. Iata ce trebuie sa faci si care sunt conditiile de crestere, cat de greu este sa obtii fructe chiar la tine acasa.

Pomi fructiferi la ghiveci. Cum sa ai o livada pe balcon – Cuprins:

Pomi fructiferi la ghiveci. Cum sa ai o livada columnara pe balcon

Pomi fructiferi la ghiveci

Te-ai gandit vreodata cum poti sa ai o livada pe balcon? Ei bine, cu ajutorul pomilor fructiferi columnari, acest lucru este posibil. Si nu este vorba de o productie mica, deoarece exista soiuri autopolenizatoare si acesti pomi fructiferi la ghiveci au si avantaje.

In acelasi timp, ar trebui sa mai stii ca oferta este destul de generoasa in magazinele de specialitate. Asadar, poti cultiva mar, par, cais, cires, piersic. Mai mult, poti opta si pentru arbusti fructiferi precum mur, zmeur, coacaz sau agris.

Nu uita ca o sa mai ai nevoie si de un spalier pentru sustinere, pentru ca desi acesti pomi au dimensiuni reduse, recolta este destul de mare. Un pom fructifer columnar poate produce pana la 10 kilograme de fructe.

Citeste si: Cum sa alegi pomii fructiferi. Cei mai rezistenti la frig sau la seceta

Desigur, vorbim despre pomii care au ajuns la maturitate, asa ca nu o sa obtii aceste rezultate din primii ani. Mai trebuie sa stii ca acesti pomi columnari pot creste pana la o inaltime de 2.5 metri si in comparatie cu pomii clasici, acestia au nevoie de taieri putine.

Pomi fructiferi la ghiveci. In cazul in care vrei sa ai o mini-livada de meri, ar mai trebui sa stii ca expertii Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura de la Maracineni. Daca esti interesat, ar trebui sa cauti soiurile de mar Colmar, Colonade sau Nicol. Mai poti alege si marul columnar Bolero.

Si prunii pot fi cultivati in balcon, asa ca poti opta pentru soiurile Fruca sau Imperial. Asadar, poti face un magiun chiar din prunele obtinute din mini-livada ta de acasa.

Chiar si caisii se pot cultiva intr-o mini-livada. Aici vorbim despre caisul columnar Golden Sun, deoarece este autopolenizator si nu va fi nevoie de o ingrijire intensa din partea ta. Mai poti alege caisul Asian Pearl, un pom fructifer ce prefera un sol bogat cu un pH neutru. Poti alege si caisul columnar Prince Mart.

Citeste si: Ulei horticol. Cum sa il aplici pentru a proteja pomii fructiferi

Pomi fructiferi la ghiveci. In cazul in care iti plac ciresele, atunci poti opta pentru soiurile Queen Mary, Quartet, Black, Helene, Victoria sau Sylvia.

De asemenea, mai poti cultiva nectarin columnar Fantasy sau Saturn, par columnar Decora sau parul columnar timpuriu ori ciresul columnar Silva.

Desigur, ar mai trebui sa stii ca solul pentru acesti pomi fructiferi trebuie sa fie bine drenat si ar trebui imbogatit cu ingrasamant natural facut din gunoi de grajd sau compost. In acelasi timp, te sfatuim sa alegi un loc insorit, pentru a te asigura de dezvoltarea corecta a acestor pomi.

Avantajul major al acestor pomi columnari este ca pot fi plantati si in ghivece, iar astfel vor ocupa putin spatiu. Trebuie sa mai stii ca soiurile sunt bogate in fructe carnoase, dulci, din care se pot prepara compoturi sau dulceturi.

Share
Published by
Cristian Popescu