Ulei horticol. Cum sa il aplici
Ulei horticol. Cum sa il aplici

Ulei horticol. Cum sa il aplici pentru a proteja pomii fructiferi


Ulei horticol. Afla cum sa aplici acest produs si pe perioada iernii si de ce este important pentru protectia pomilor fructiferi. Folosind uleiurile horticole, va fi mult mai usor sa tii sub control daunatorii.

Ce este uleiul horticol?

Muguri de cires
Muguri de cires

Inainte de toate, ar trebui sa stii si ce este un ulei horticol, pentru ca putina documentare nu strica. Ei bine, denumirea de ulei horticol este una generala si se refera la uleiurile minerale sau vegetale care sunt utilizate in horticultura.

Citeste si: Fertilizare pomi fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasamant sa folosesti

Daca in trecut, uleiurile horticole puteau fi utilizate doar in perioada de repaus vegetativ, odata cu intrarea in Uniunea Europeana acestea au fost interzise, iar produsele disponibile acum se pot aplica si in perioada de vegetatie a pomilor fructiferi.

Uleiurile sunt extrem de folositoare pentru livezi si pot tine sub control daunatorii pe perioada iernii. Acestea reprezinta una dintre cele mai bune metode pentru a proteja pomii fructiferi.

Beneficii ulei horticol pentru pomi fructiferi. Cum actioneaza acest produs?

Colonie de afide
Colonie de afide

Uleiul horticol omoara insectele sufocandu-le. Totodata, acest produs omoara si ouale insectelor penetrand cojile si distrugandu-le. Cel mai important este ca aceste uleiuri au si un impact minor asupra sanatatii mediului inconjurator si lasa putine reziduuri.

Citeste si: Solutii anti-inghet pomi fructiferi. Cum sa ii protejezi de ger

Daunatorii care pot fi combatuti folosind ulei horticol sunt: gargarita bobocilor de mar, paduchele de San Jose, viermele merilor, paduchele lanos, afide sau paianjenul rosu al pomilor fructiferi.

De asemenea, uleiurile horticole pot preveni raspandirea daunatorilor sau fainarea pomilor fructiferi. Dupa aplicare, suprafata pomilor fructiferi nu mai este un mediu ideal pentru daunatori si pentru ouale acestora.

Cum sa aplici uleiul horticol. Cand se stropesc pomii fructiferi?

Ulei horticol. Cand il aplici?
Ulei horticol. Cand il aplici?

Daca te-ai decis sa aplici ulei horticol la pomii fructiferi din livada ta, atunci ar trebui sa stii si cum sa faci acest lucru.

Inainte de toate, ia in considerare faptul ca uleiul trebuie aplicat intr-o zi in care temperaturile sunt pozitive si in care nu exista risc de inghet ulterior, conditii de vant, ninsori sau ploaie ori umezeala excesiva.

Citeste si: Cum sa plantezi pomi fructiferi. Metode ca acestia sa se prinda!

Daca in trecut, uleiurile horticole se foloseau doar in perioada de repaus vegetativ a pomilor fructiferi, produsele mai noi pot fi folosite si in alte perioade ale anului, insa asigura-te ca respecti recomandarile producatorilor. Totusi, iti recomandam sa eviti aplicarea uleiului in zilele cu soare.

Ar mai trebuie sa stii ca temperatura ideala de aplicare a tratamentului cu ulei horticol este intre 4 si 21 de grade Celsius.

Nu aplica solutia daca urmeaza temperaturi sub 0 grade Celsius in urmatoarele 3-4 zile sau daca temperaturile din ziua respectiva vor depasi 30 de grade Celsius.

Aplica uleiul horticol atunci cand temperaturile nu vor scadea sub 10 grade Celsius, timp de 24 de ore.

Livada pe timp de iarna
Livada pe timp de iarna

De asemenea, tratamentul cu ulei horticol se poate aplica o data toamna, dupa ce frunzele au cazut. Daca nu poti face acest tratament, atunci il poti aplica iarna sau primavara.

Mare atentie, poti face doar doua tratamente, asa ca daca nu ai putut sa il faci toamna nu il poti dubla pe cel din primavara.

Pentru a aplica uleiul horticol, vei avea nevoie de un vermorel sau un atomizor mecanizat. Iti recomandam sa respecti toate recomandarile producatorului si sa folosesti cantitatile specificate.

Perioada cea mai buna de aplicare a uleiului este dimineata sau dupa masa. Un aspect foarte important este sa ai mare grija la albine, daca decizi sa stropesti pomii cand sunt infloriti.

La final, ar mai trebui sa stii ca aplicarea uleiului horticol este obligatorie la meri, peri si gutui.

In schimb, acesta se foloseste pentru ciresi, visini, caisi sau pruni doar daca ai avut probleme cu acarienii sau afidele cu un an in urma. Daca ai piersici sau nectarini in livada, tratamentul nu este necesar la acesti pomi fructiferi.