Plantarea arpagicului primavara. Cum sa o faci corect si in ce perioada
Plantarea arpagicului primavara. Cum sa o faci corect si in ce perioada

Plantarea arpagicului primavara. Cum sa o faci corect si in ce perioada


Plantarea arpagicului primavara. Afla cum sa plantezi arpagicul in gradina si in camp, care este cea mai buna perioada si la ce adancime este necesar sa o faci. Iata ce trebuie sa stii!

Plantarea arpagicului primavara. Cum sa o faci corect si in ce perioada – Cuprins:

Plantarea arpagicului primavara. Cum sa faci asta, sfaturi utile

Plantarea arpagicului primavara
Plantarea arpagicului primavara

Daca si tu iei in considerare plantarea arpagicului primavara si vrei sa obtii o recolta buna, atunci ar fi bine sa iei in considerare sfaturile noastre. Nu de alta, dar nu vrei sa faci anumite greseli in procesul de plantare.

Primul pas va fi sa alegi bulbii de ceapa sau arpagicul, pentru ca diametrul este foarte important atunci. Daca vrei sa obtii ceapa verde sau ceapa de capatana trebuie sa stii ca diametrul arpagicului trebuie sa fie cuprins intre 0.7 si 2 cm.

In cazul in care vrei sa obtii doar ceapa verde, atunci poti utiliza si arpagic de dimensiuni mai mari si anume cu un diametru cuprins intre 2 si 2.5 cm.

Perioada idela pentru plantarea arpagicului primavara este dupa jumatatea lunii martie, mai exact dupa ce terenul este zvantat si apa s-a scurs in profunzime. 

Tine minte ca ceapa (Allium cepa) are nevoie de soluri bine drenate, reavene si afanate. Mai mult, este recomandat ca pH-ul solului in care urmeaza sa cultivi ceapa sa fie cuprins intre 6 si 7.

Vestea buna este ca ceapa nu este atat de pretentioasa atunci cand vine vorba de caldura. Partea subterana care este bine inradacinata poate suporta temperaturi de pana la  -8 grade Celsius, in timp ce temperatura minima suportata de partea aeriana este de 4 grade Celsius. Temperaturile ideala pentru ceapa sunt cuprinse intre 12 si 25 grade Celsius.

Fertilizarea cepei
Fertilizarea cepei

Inainte de plantarea arpagicului primavara, expertii ne sfatuiesc sa sapam la cazma suprafata pe care urmeaza sa o cultivam. Bineinteles, daca este vorba despre o suprafata mai mare acesta se poate ara la o adancime de 25 cm, iar apoi pamantul se va marunti si se va nivela.

Arpagicul se planteaza la o adacime de 4-5 cm, distanta dintre plantele de pe acelasi rand trebuie sa fie de 6-15 cm (in functie de soiul ales), iar distanta dintre randuri este recomandat sa fie de 25 cm. Pe suprafetele mici, plantarea arpagicului se poate face cu mana.

Citeste si: Cum si cand sa aplici tratamente la ceapa

Dupa plantarea arpagicului primavara este recomandat sa faci o irigare pentru a stimula rasarirea plantelor. Tine minte sa faci si acest lucru, pentru a obtine rezultate bune.

Fertilizarea culturii de ceapa se face atunci cand plantele au 3-4 frunze, folosind azotat de amoniu. La o luna dupa ce ai facut prima fertilizare, se mai face mai face inca una folosind azotat de amoniu si azotat de potasiu.

Ceapa se poate recolta esalonat si acest lucru poate incepe primavara, atunci cand se poate consuma ceapa verde. Recoltarea bulbilor se va face de la sfarsitul lunii iulie si pana la jumatatea lunii august, iar momentul optim va fi atunci cand frunzele s-au vestejit si sunt culcate la pamant (culcarea cepei).