Cum si cand sa aplici tratamente la ceapa
Cum si cand sa aplici tratamente la ceapa

Cum si cand sa aplici tratamente la ceapa


Tratamente la ceapa. Cum sa le aplici si mai ales in ce perioada trebuie sa faci stropirea culturii. Ce trebuie sa stii si ce produse sa folosesti pentru a te asigura ca obtii o recolta bogata, care nu este afectata de boli sau daunatori.

La ce trebuie sa fii atent cand aplici tratamentele

Tratamente la ceapa
Tratamente la ceapa

Schema tratamente la ceapa. Ei bine, atunci cand vorbim despre tratamentele foliare, ia in considerare faptul ca ar trebui sa folosesti si un adjuvant precum Silwet Gold sau Break Thru.

Aceste produse vor facilita patrunderea solutiei in frunze, dar in acelasi timp va imbunatati si eficienta tratamentului pe care il aplici la ceapa.

Timpul de pauza este extrem de important si reprezinta numarul de zile ce trebuie sa treaca de la aplicarea ultimului tratament si pana la recoltare. Este foarte important in vederea consumului si se aplica in functie de recomandarile producatorului.

Este esential sa alternezi produsele aplicate, pentru ca in acest mod se evita si aparitia rezistentei agentilor patogeni. Astfel, te asiguri ca tratamentele vor fi eficiente si vor tine bolile sau daunatorii la distanta.

Tratamente la ceapa. Cum sa aplici stropirile si cand sa o faci

Tratamente la ceapa verde
Tratamente la ceapa verde

Tratamente la ceapa. Primul tratament pe care trebuie sa il aplici la ceapa (Allium cepa) este atunci cand rasadul are 2-4 frunzulite. Recomandam Ridomil Gold pentru mana cepei, timpul de pauza fiind 28 de zile. In aceeasi perioada se face si un tratament pentru tripsul tutunului cu Mospilan, iar timpul de pauza este de 14 zile.

Dupa 12-14 zile de la primul tratament va fi nevoie sa aplici o stropire cu Alcupral pentru mana cepei, iar timpul de pauza va fi de 7 zile. Pentru musca cepei se va aplica un tratament in aceeasi perioada folosind Benevia, iar timpul de pauza va fi de 14 zile.

Citeste si: Schema tratamente salata verde. Cum sa le aplici la cultura din solar sau gradina

La 14 zile de la tratamentul anterior, ceapa are nevoie de o stropire cu Ortiva Top pentru a combate alternarioza, patarea cafenie, rugina si mana cepei. Dupa acest tratament, timpul de pauza este de 14 zile.

In aceeasi perioada se va aplica un tratament pentru putregaiul cenusiu si putregaiul alb folosind Switch. Timpul de pauza este de 14 zile. Pentru tripsul tutunului se aplica o stropire cu Laser, iar timpul de pauza este de 7 zile.

Ceapa verde
Ceapa verde

Schema tratamente la ceapa. Dupa ce au trecut alte doua saptamani de la ultimul tratament, se va face o stropire cu Dithane pentru mana cepei, iar timpul de pauza este de 21 de zile.

Pentru putregaiul cenusiu se va aplica un tratament cu Teldor, iar timpul de pauza va fi de 3 zile. Pentru tripsul tutunului, ceapa are nevoie de un tratament cu Faster, iar timpul de pauza este de 7 zile.

La 14 zile de la ultimul tratament este nevoie de o stropire cu Aliette pentru mana cepei, iar timpul de pauza este de 14 zile. Pentru tripsi, ceapa are nevoie de un tratament cu Mavrik, timpul de pauza fiind de 7 zile.

Citeste si: Schema tratament tomate. Cum si cand sa faci stropirea rosiilor

Dupa ce au trecut 12-14 zile de la tratamentul anterior, se va face o stropire cu Amistar, iar timpul de pauza este de 14 zile. Stropirea se face pentru rugina, alternarioza, patare cafenie si mana cepei. Pentru tripsi, se face o stropire cu Karate Zeon, iar timpul de pauza este de 7 zile.

La 14 zile de la ultimul tratament se face o stropire cu Polyram pentru mana cepei, iar timpul de pauza este de 7 zile. Pentru tripsi, se aplica un tratament cu Movento, iar timpul de pauza este de 7 zile.