Plantare si ingrijire magnolie. Magnolia este un arbore care poate atinge aproximativ 20 metri inaltime. Desigur, inaltimea poate fi tinuta sub control prin taiere. Impresioneaza prin coroana bogata si flori cu aspect aproximativ de stea.
Plantare si ingrijire magnolie. Ce trebuie sa stii daca vrei sa plantezi una?
Plantare si ingrijire magnolie. Pentru a avea magnolii dezvoltate frumos si cu flori bogate, planteaza arborele in soare, intr-un pamant fertile si umed. In functie de tipul de pamant pe care il ai in gradina, poti alege o anumita varietate de magnolie.
Si asta pentru ca unora le place sotul alcalin, in vreme ce altele prefera un sol extrem de ud. Trebuie sa tii cont si de temperatura, cele mai multe soiuri de magnolia nu rezista daca mercurul din termometru scade mai mult de minus 5 grade Celsius.
Chiciura sau bruma pot afecta florile primavara si frunzele toamna. Magnoliile care rezista tot anul trebuie plantate mai degraba langa garduri sau ziduri. In prima parte a vietii lor, magnoliile pot fi crescute in diverse vase.
La ce sa fii atent cand cumperi o magnolie
Plantare si ingrijire magnolie. Tulpina arborilor maturi trebuie curatata de crengile slabe sau crescute prost, insa este necesara mare atentie deoarece aceasta activitate poate afecta grav planta.
Daca ai o planta tanara, atunci ea poate fi toaletata doar prin scurtarea lungimii crengilor.
Magnoliile care rezista pe toata durata anului cresc si infloresc mai ales daca sunt cultivate sprijinite de un perete insorit.
Citeste si: Cum sa plantezi corect un pom fructifer
Fiind o planta usor cataratoare, este recomandat ca ea sa fie legata sau sprijinita initial la 45 de grade, mai apoi ceva mai aproape de nivelul orizontal.
De obicei, magnolia poate fi achizitionata cu radacina. Expertii spun ca poti proteja radacina cu ceva talas si o folie de plastic. Asadar, nu este recomandat sa cumperi magnolia cu radacina libera deoarece sunt sanse mari ca aceasta sa se usuce.
De asemenea, daca pe crengi se observa muguri, atunci magnolia ta va inflori chiar in anul in care o cumperi si o plantezi.
Cum sa plantezi magnolia. Cand este cea mai buna perioada?
Magnolia trebuie plantata primavara, cat mai devreme, inainte de aparitia primelor frunze.
Plantarea propriu-zisa nu este deloc complicate. Ba din contra! Trebuie sa ai grija sa faci o groapa in care radacina magnoliei sa incapa cat mai bine.
Atentie! Nu te hazarda sa ingropi prea adanc magnolia- ea se hraneste cu substantele aflate la suprafata solului.
Citeste si: Cum sa ingrijesti hortensia. Cand se planteaza aceasta floare?
Plantare si ingrijire magnolie. In jurul radacinii trebuie adaugate turba, ingrasamant de frunze sau balegar descompus. Ulterior, in jurul tulpinii trebuie realizat un sant in care vei turna apa.
Cu cat arbustul plantat este mai mic, cu atat este mai necesara legarea lui de un tarus, acesta urmand a fi indepartat in anul urmator.
Pentru o crestere cat mai frunmoasa, este indicat sa folosesti un fertilizator de buna calitate. Totodata, pe pamantul de sub tulpini este indicat sa pui talas.
In mod normal, magnolia nu trebuie udata, apa de ploaie fiindu-i suficienta. Totusi, daca solul este unul foarte uscat sau vara este una secetoasa, este recomandata udarea magnoliei o data pe saptamana.
Plantare si ingrijire magnolie. Boli si daunatori
In mod normal, magnolia nu este atacata de daunatori si este destul de rezistenta la imbolnavire. Totusi, ea poate fi afectata de cancerul european, caz in care planta arata foarte urat, iar lemnul afectat este indicat sa fie ars.
Apoi, magnolia se poate ofili mai ales din cauza inghetutlui, afectate fiind, in principal, varfurile ramurilor. Ca si in cazul precedent, lemnul afectat trebuie taiat pana la nivelul celui sanatos.
Plantare si ingrijire magnolie. Am spus mai sus ca toaletarea incorecta a magnoliei poate produce imbolnavirea plantei. Trebuie sa stii ca aceasta imbolnavire este cauzata de o ciuperca.
Citeste si: Cum sa ingrijesti orhideele. Solutii naturale pentru tratarea acestor flori
Frunzele unor varietati de magnolia pot fi afectate de asa numita boala alba, caz in care acestea sunt acoperite cun un strat de praf albicios, cu aspect de bumbac.
Tot frunzele pot fi afectate de un anumit tip de purici, specific plantelor. In acest caz, frunza are un aspect maroniu, dat tocmai de aceste mici insect. La scurt timp dupa infestare, pe frunza afectata va aparea mucegai gri sau negricios.
Este important sa stii ca puricii apar in general in august-septembrie si supravietuiesc iernii dupa ce se ascund in tulpina plantei.
Magnoliile care infloresc vara sunt afectate de gandacii japonezi care au un aspect verde-metalic. Aceste insect ataca florile in perioada iunie-iulie, deci la inceputul verii si se hranesc cu staminele si petalele plantei.