Cum sa ingrijesti hortensia. Cand se planteaza aceasta floare?
Cum sa ingrijesti hortensia. Cand se planteaza aceasta floare?

Cum sa ingrijesti hortensia. Cand se planteaza aceasta floare?


Cum sa ingrijesti hortensia. Iti doresti o gradina cu tematica japoneza sau poate vrei o gradina cat mai colorata si variata? Atunci ar fi potrivit sa iei in calcul si hortensia. O planta care vine din Japonia si de care te poți bucura toata vara.

In fapt, hortensia incepe sa infloreasca undeva in luna aprilie – in functie si de conditiile meteo, evident – si iti infrumuseteaza gradina pana toamna tarziu. Daca ti se pare o varianta de luat in calcul, iata cateva sfaturi care te pot ajuta!

Pentru ca florile se pot menține pana la 6 saptamani, este important sa stii ca ele sunt initial albe, apoi devin purpurii, apoi usor verzi si, catre final, alb-maronii.

Ei bine, pentru a mentine planta sanatoasa si a sprijini dezvoltarea tulpinilor vecine, este esential sa tai florile cand acestea capata nuanta verzuie, asadar in cea de-a treia etapa de dezvoltare.

Cand si cum se planteaza hortensia

Hortensie
Hortensie

Cum sa ingrijesti hortensia. Este o planta extrem de sensibila si de aceea are nevoie de un pamant de calitate pentru a se dezvolta frumos.

Specialistii recomanda sa folosești un amestec format din 3 parti pamant din comert, o parte turba si una balegar uscat.

Dupa ce ai rezolvat acest aspect este important sa stii ca groapa in care vei planta hortensia trebuie sa aiba o adancime de două ori mai mare decat dimensiunea radacinii.

Odata plantata este important sa adaugi amestecul de pamant despre care am vorbit astfel incat sa creezi ca un mic musuroi, de cel mult 10 centimetri peste nivelul solului.

La fel de important este sa fii generos cand uzi hortensia abia plantata, dar si apoi, in rutina zilnica de ingrijire.

Hortensie neinflorita
Hortensie neinflorita

Cum sa ingrijesti hortensia. Trebuie sa tii cont ca hortensiei ii place soarele, dar nu cel puternic de la amiaza.

Așadar, cel mai indicat ar fi sa o plantezi unde sa aiba umbra la amiaza sau intr-un loc orientat catre nord, vest sau nord-vest.

Atenție! Nu este indicat sa plantezi hortensia la umbra unui copac deoarece aceasa va ramane fara resursele necesare pentru a se dezvolta frumos. Daca ai mai multi copaci in gradina, poti planta hortensia la aproximativ 2 metri distanta.

Cel mai bun moment pentru a planta hortensia este primavara, dupa ce a trecut pericolul de inghet. Radacinile se vor dezvolta cel mai bine.

Totusi, poti lua in calcul si plantarea hortensiei pe timp de vara sau toamna, insa daca o faci in zilele caniculare ai grija sa uzi planta cu multa apa.

Cum sa ingrijesti hortensia

Cum sa ingrijesti hortensia
Cum sa ingrijesti hortensia

Cu multa apa pentru ca este o planta iubitoare de apa. Iar apa este esentiala mai ales in lunile de vara, cand se formează bobocii.

Trebuie sa te asiguri ca pamantul este mereu umed, dar sa ai grija totusi si sa tii cont ca prea multa apa va face mai mult rau decat bine.

Daca marginile frunzelor capata o culoare negriciosa, e semn ca ai pus prea multa apa la radacina.

Mare atentie si la fertilizatorul pe care il folosesti, la cantitate, dar si la momentul cand il folosesti, nu mai devreme de 2 luni de la plantarea hortensiei.

Cum sa ingrijesti hortensia. Iti mai recomandam si sa profiti de avantajele mulcirii, pentru a mentine solul din jurul hortensiei umed si pentru a preveni uscarea pamantului. Totodata, protejezi solul de vant, apa si de bataia directa a soarelui.

Totusi, inainte de a mulci solul din jurul hortensiei, smulge buruienile si curata pamantul. Dupa aceea, aplica un strat de mulci, care sa aiba o grosime de 6-7 centimetri.

Hortensia poate capata culoarea pe care o doresti

Cum sa ingrijesti hortensia. Schimbare culoare hortensie
Schimbare culoare hortensie

Asadar, daca preferi rozul trebuie sa te asiguri ca solul are un pH alcalin, iar pentru asta poti folosi un fertilizator mai putin acid.

De mare ajutor este si presararea pe pamant a varului, insa atentie la masura pentru ca un sol prea alcalin este daunator.

Revenind la culoarea pe care o doresti… daca esti mare amator de albastru atunci solul hortensiei trebuie sa fie mai acid.

Pentru a obtine aciditatea potrivita poti folosi coji de oua, de portocale si grapefruit (eventual rase), dar si cafea macinata. Orice varianta alegi, pamantul hortensiei trebuie sa aiba suficient humus.

Ingrijirea hortensiei
Ingrijirea hortensiei

Cum sa ingrijesti hortensia. Ti-am spus ca hortensia prefera soarele, dar ar trebui sa stii ca rezistă bine si la frig. Cel putin pana la minus 15 grade Celsius.

Nu ar strica, insa, sa incerci sa protejezi planta acoperind-o, mai ales daca stai intr-o zona mai rece, cum ar fi la deal sau la munte.

Tot pentru a intretine planta este necesar sa tai aproximativ o treime din tulpinile batrane. Daca plantele sunt mai tinere, atunci acestea pot fi taiate pana la primii muguri.

Daca nu ai timp sa te ocupi suficient, atunci trebuie sa stii ca daca nu o vei taia, hortensia va inflori frecvent, insa se va pierde din bogatia florilor.

Cum sa ingrijesti hortensia. Boli si daunatori

Cum sa ingrijesti hortensia. Hortensie bolnava
Hortensie bolnava

Cum sa ingrijesti hortensia. Așa cum am spus, hortensia este o planta destul de sensibila. Daca este lipsita de apa poate dezvolta o ciuperca daunatoare. Iti dai seama ca s-a intamplat acest lucru dupa petele negre sau gri-maronii care apar pe frunze.

Solutia este una cat se poate de simpla: udarea regulata a plantei. Hortensia poate fi atacata de ciuperca si daca este udata prea mult si atunci solutia ar fi putea un tratament impotriva ciupercilor la plante.

Atentie mare si la arsurile cauzate de soare, dar si la atacul insectelor. Primele apar din cauza picaturilor de apa ramase pe frunze, iar solutia este sa fii mai atent cand uzi planta. Pentru cea de-a doua problema este recomandata utilizarea unui insecticid.

Hortensia are mai multe varietati, unele cu flori mai mari, mai bogate, altele cu flori ceva mai mici.

Chiar daca este o planta extrem de frumoasa si lasa impresia unei grădini bogate, nu uita ca este extrem de sensibila si… daca nu ii poti asigura toate conditiile de care are nevoie… poate ar trebui sa te reorientezi.