Taierea magnoliei. Cum sa faci asta si in ce perioada
Taierea magnoliei. Cum sa faci asta si in ce perioada

Taierea magnoliei. Cum sa faci asta si in ce perioada


Taierea magnoliei. Cum sa faci asta si cand trebuie sa efectuezi aceasta operatiune. In ce perioada se taie magnolia si ce sfaturi ar trebui sa urmezi pentru a nu ii afecta cresterea. Iata ce trebuie sa stii si tu!

Taierea magnoliei. Cum sa faci asta si in ce perioada – Cuprins:

Taierea magnoliei. Cum sa faci asta, sfaturi utile

Taierea magnoliei
Taierea magnoliei

Inainte de toate, trebuie sa stii ca magnolia nu are nevoie de prea multe taieri. Acest arbust ornamental are nevoie de putina ingrijire, mai ales daca vorbim de ramuri rupte sau uscate ori ramuri care se freaca una de alta.

Expertii ne sfatuiesc sa taiem magnolia la sfatsitul primaverii sau inceputul verii. Aceasta este cea mai buna perioada, pentru a te asigura ca nu vei afecta cresterea acestui arbust si ca ranile provocate se vor vindeca pana ce sezonul rece va sosi.

In nici un caz nu trebuie sa tai magnolia toamna tarziu sau primavara devreme pentru ca risti sa indepartezi si mugurii florali, iar asta inseamna ca arbustul nu va mai inflori in anul ce urmeaza.

Atunci cand vorbim despre o magnolie pe care abia ai cumparat-o si urmeaza sa o plantezi, trebuie sa stii ca va fi nevoie sa tai doar ramurile rupte. Te sfatuim sa plantezi magnolia, sa o lasi sa se prinda si abia apoi sa incepi sa tai ramurile.

Magnoliile se pot modela sub forma de copaci, iar acest lucru se poate face indepartand crengile joase folosind o foarfeca sau un fierastrau. Totodata, mare atentie sa indepartezi ramurile slabe sau subtiri, insa si cele care cresc spre centrul trunchiului.

Ramura de magnolie taiata
Ramura de magnolie taiata

In cazul in care doresti sa limitezi cresterea magnoliei si totodata a dimensiunii acesteia, trebuie sa stii ca acest lucru se face pe parcursul a mai multor ani. Trebuie sa faci asta pentru a nu produce stres arbustului si pentru a nu ii afecta cresterea.

Atunci cand taiem ramurile magnoliei trebuie sa identifici si un mugure sanatos sau o bifurcare in ramura. In acest fel, te asiguri ca arbustul se va dezvolta in mod corect si coroana va lua forma pe care o doresti.

Citeste si: Plantare si ingrijire magnolie. Cum sa o faci in mod corect

Iti recomandam sa tai si ramurile care sunt prea aplecate deoarece acestea vor afecta forma coroanei. Mare atentie sa tai ramurile oblic, iar daca vorbim despre rani mai mari pe care le provoci arbustului, te sfatuim sa folosesti un mastic special pentru a le acoperi.

Nu uita nici de sterilizarea ustensilelor pe care le folosesti la taiere. Poti folosi alcool sanitar sau poti lasa uneltele intr-un lighean cu apa oxigenata, timp de 20 de minute.

Prin taiere, vei stimula cresterea magnoliei, dar in acelasi timp si dezvoltarea acestui arbust ornamental. Mare atentie! Nu trebuie sa exagerezi cu taierile, lasa arbustul sa se dezvolte cum trebuie si taie-l o data la 2-3 ani.